Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod kubasCZ » 30 pro 2020 12:29

Hezký den,

snažím se zprovoznit pevné spojení IP adresy s MAC adresou zařízení ve vnitřní síti. Mikrotik mám klasický hAC.

Ve Winboxu jsem v ARPu přiřadil MAC adrese IP adresu z poolu mimo DHCP. Následně jsem v DHCP-Server - Leases zařízení z DHCP smazal a koncové zařízení zrestartoval. Stane se ale to, že po připojení dostane původní IP adresu z DHCP a záznamu v ARPu si ani nevšimne... Poradíte, co dělám blbě? Na straně zařízení nic nenakonfiguruju, jde o Philips Hue Bridge, u kterého v appce vidím maximálně aktuálně přiřazenou IP.

Díky



Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9992
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod zeus » 30 pro 2020 13:09

Kdyz adresu prirazuje DHCP protokol, tak proc to delas v ARP?
Pravym - Make static.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod kubasCZ » 30 pro 2020 13:56

Protože ji chci mít mimo DHCP rozsah a chci v tom mít trošku pořádek (.10-.29 smart home bridge,.30-.59 multimédia, apod)...

DHCP pool jsem úspěšně zmenšil na .100-.255, tam by zůstaly zařízení, u kterých mi je IP fuk (telefony, návštěvy)...

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4608
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod dvorakj » 30 pro 2020 14:01

musis tomu zarizeni dat statickou IP mimo ten rozsah. nebo jak psal zeus

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9992
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod zeus » 30 pro 2020 14:06

Znovu - kdyz chces, aby zarizeni melo prirazenu pevnou IP adresu, nelze k tomu pouzit ARP. Jestlipak vis proc?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod kubasCZ » 30 pro 2020 14:10

dvorakj: ano, to je přesně to, co chci docílit. A ano, vím, že to jde udělat pomocí Make Static v DHCP leases. Ale já chci tomu zařízení přiřadit adresu kterou chci já, ne kterou náhodně vybral Mikrotik při připojení do sítě. Protože i když v DHCP nastavím static, tak potom nejde přiřazená IP už nijak upravit

Měl jsem za to, že toto bude řešit ARP, podle toho, co píšete asi ne... Narovinu jsem v tom nový a furt se učím :-)

Dodatečně přidáno po 4 minutách 5 vteřinách:
Sakra já jsem ****... Ono to v tom DHCP po uložení "Make static" stačí ten záznam znovu otevřít a už jde upravovat, že? No nic, sypu si popel na hlavu...

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4608
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod dvorakj » 30 pro 2020 15:35

musis tomu zarizeni dat statickou IP mimo ten rozsah.
v nastaveni zarizeni, router s tim nema NIC spolecneho

"Sakra já jsem ****... Ono to v tom DHCP po uložení "Make static" stačí ten záznam znovu otevřít a už jde upravovat, že? No nic, sypu si popel na hlavu..."
a ceho tim jako docilis?? skoda popela.
make static se dava pro zarizeni v rozsahu dhcp

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod kubasCZ » 30 pro 2020 16:26

No tak v tom případě je zvláštní, že to ale ve výsledku funguje? Vím, jak zařízení přiřadit statickou IP vnitřní sítě "ze zařízení" (vypnutím DHCP a nastavením sítě ručně), ale u některých IoT to prostě neuděláš (SoHo bridge apod).

Co mám tedy teď blbě, že vše jede jak má? Čekající zařízení jsou ty, které se od té doby ještě nepřihlásily do sítě...

DHCP Lease:
Snímek obrazovky 2020-12-30 v 16.23.33.png


IP Pool:
Snímek obrazovky 2020-12-30 v 16.23.47.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4608
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod dvorakj » 30 pro 2020 19:24

hue bridge
leases jsou zarizeni pridana pomoci dhcp
udelej si 1 rozsah a mimo to prirad jednotlivym zatizenim jejich IP mimo tento rozsah. V NASTAVENI JEDNOTLIVYCH ZARIZENI


Obrázek

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod ITCrowd » 30 pro 2020 20:15

Já jen pro upřesnění...
Pevná IP adresa - je adresa nastavená přímo na síťové kartě zařízení.
Rezervace IP adresy - síťová karta má nastavenou automatiku (přidělování pomocí DHCP), ale přidělována je jí jedna a táž IP adresa.
V případě výpadku DHCP tedy první zařízení bude fungovat, zatímco druhé ne.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod kubasCZ » 03 led 2021 12:10

ITCrowde díky za objasnění... Pokud mám DHCP přímo na routeru (mikrotik hAC, viz viewtopic.php?t=212518), co je tedy lepší řešení? Můžu to udělat tím rezervováním? Protože některá zařízení prostě vlastní síťovou administraci nemají (tradfri a aqara) a dělaly by podle mě akorát nepořádek...

A pokud bys byl tak ochotný - jaktože to teď v tom "zkripleném" režimu DHCP poolu funguje? To je mikrotik tak blbuvzdorny, že si s tím poradí?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik - pevné přiřazení IP adresy

Příspěvekod ITCrowd » 03 led 2021 12:56

Pokud na nich chceš mít stále stejnou IP adresu, pak ti nic jiného nezbude.
Už si teď přesně nevybavuju, jak mikrotik přiděluje IP adresy, ale mám pocit, že od konce. Takže to můžeš udělat třeba takto:
DHCP nastaveno x.x.x.100-250
Pevné IP adresy (zařízení, kde to nastavit jde) x.x.x.2-99
Stálé přidělované IP adresy x.x.x.100-150
ber to jako příklad, samozřejmě to můžeš mít libovolně
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Router mikrotik rb750 - konfigurace
    od majel007 » 27 črc 2020 08:10 » v Internet a internetové prohlížeče
    4
    561
    od _hm
    27 črc 2020 12:30
  • TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh
    od Heggy98 » 24 lis 2020 21:56 » v Administrace sítě
    7
    520
    od ITCrowd
    25 lis 2020 14:41
  • Block ip nebo mac adresy
    od shockwave » 17 zář 2020 21:26 » v Sítě - hardware
    5
    568
    od ITCrowd
    21 zář 2020 11:49
  • Změna adresy kvůli přestěhování
    od AngelikaB » 27 bře 2020 09:38 » v Sítě - hardware
    13
    2236
    od AngelikaB
    03 dub 2020 18:47
  • Tp link VR 400 nezobrazuje ip adresy zařízení v síti
    od pepino69 » 03 pro 2020 17:52 » v Sítě - hardware
    3
    701
    od pepino69
    04 pro 2020 07:19

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů