Nový DSL modem - o fous nižší rychlost Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

davidk7
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: prosinec 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Nový DSL modem - o fous nižší rychlost

Příspěvekod davidk7 » 16 pro 2020 19:26

Ahoj, nedávno mi komplet odešel starý Comtrend od O2. Pracoval už několik let jako bridge pro můj Asus RT-N18U. Potřeboval jsem net zpátky co nejrychleji, tak jsem vzal Asus AC55U s DSL. Modem jsem nakonfiguroval pro O2, upgradoval na nejnovější firmware a nastavil jako bridge pro můj starý Asus (chci používat kvůli 2x RAM). Zároveň jsem povypínal Wifi rádia, DHCP a nastavil jsem VDSL tak, jak bylo doporučeno u jedné recenze na CZC. Nastavení zde:
vdslsetting.png

Po provedení Ookly na PC připojeného k RT-N18U však mám pouze cca 85Mbps/10Mbps místo tarifu 100/10, který mám zaplacený. Jinak systém běží bez problémů. Při posledních měřeních se starým modemem před pár měsíci nebyl problém mít více jak 95Mbps.
Začal jsem to googlit a zkoumat, a vypadá to, že bych měl používat profil 30a, který jsem nastavoval předtím. V diagnostice DSL to však neustále ukazuje 17a i když jsem nastavoval 30a.
dsldiagnostic.PNG

Neví někdo co s tím?
SNR je neustále okolo 17dB, můj dům je jediný s DSL linkou (ostatní domy, co braly z té mojí, ji mají zrušenou), nějaká krabice Cetin je asi 500m od mého domu, Web Cetin ukazuje max rychlost na 250Mb/s.
O networkingu nic nevím, takže už mě nenapadá, co dělat víc pro zvýšení rychlosti.
Když bych chtěl mít přístup na modem bez nutnosti přepojovat kabel z PC, stačí změnit jeho LAN IP na něco jiného, než hlavní router?
Díky za jakoukoli pomoc.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový DSL modem - o fous nižší rychlost

Příspěvekod ITCrowd » 16 pro 2020 19:41

Vítej na PC-HELP!
Přeložíš mi prosím to 2xRAM?
Ten 55U by na tom měl být lépe, než ten 18U. Navíc nabízí 5GHz WiFi. Osobně bych ho raději nechal pracovat jako router a z 18U vytvořil AP (router jako switch v mém podpisu).
Zkusil jsi nastavit rovnou profil 17a?
Zkusil jsi automatiku? Často si sama najde nejlepší nastavení.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

davidk7
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: prosinec 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový DSL modem - o fous nižší rychlost

Příspěvekod davidk7 » 16 pro 2020 20:15

ITCrowd píše:Vítej na PC-HELP!
Přeložíš mi prosím to 2xRAM?
Ten 55U by na tom měl být lépe, než ten 18U. Navíc nabízí 5GHz WiFi. Osobně bych ho raději nechal pracovat jako router a z 18U vytvořil AP (router jako switch v mém podpisu).
Zkusil jsi nastavit rovnou profil 17a?
Zkusil jsi automatiku? Často si sama najde nejlepší nastavení.

Ten RT N18U má 256MB RAM a 800MHz Broadcom procesor vs AC55U jen 128MB a Qualcomm Aetheros 700MHz.
Vím, že má 5GHz Wifi, ale na patře, kde ho používám, to nehraje roli. Potřebuju aby prošel přes několik zdí, což se obávám, že 5GHz úplně nerozdejchá. Ještě mám Ubiquiti Unifi AP pro svojí druhou 5GHz wifinu kde už mi jde o rychlost (4K HDR netflix).
Nezkoušel jsem rovnou 17a, můžu to zkusit. Od poslání příspěvku jsem ještě dogooglil, že 30a u nás nebo v Německu nejde a používá se jen 35b (až do 300Mb/s což tenhle modemrouter nemá).
Full auto jsem taky zkoušel, nepozoroval jsem rozdíl, spíš mi přijde, že tohle manuální nastavení je trošku konzistentnějsí.
Zkusim to ještě jednou, nevíš prosím jak je to s tou IP na 55U? Jde to změnit, abych na něj mohl mít přístup odkudkoli?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový DSL modem - o fous nižší rychlost  Vyřešeno

Příspěvekod ITCrowd » 16 pro 2020 23:59

OK, to dává smysl.
K IP adrese - zkus zadat IP adresu WAN portu n18u. Možnost k vyzkoušení:
Modulace: VDSL2
ANNEX Mode: ANNEX B/J
Conntry/ISP Specific: Disabled
DLA: Enabled
SRA: Enabled
Share PVC: Disabled
G.INP(G.998.4): Enabled
ADSL Settings---------------------------
Stability Adjustment: Disabled
RxAGC GAIN: Default
ESNP: Default
Bitswap: Enabled
VDSL Settings------------------------
VDSL Profile: 30a multi mode
Stability Adjustment: Disabled
RxAGC GAIN: Default
UPBO: Auto
ESNP: Default
Bitswap: Enabled
G.vector(G.993.5):Enabled
Non-standard G.vector:Enabled

Druhá možnost:
Common Settings
Modulace DSL: VDSL2
Režim dodatku: ANNEX B
Country/ISP - Specific Setting: Zakázat
Dynamic Line Adjustemnt (DLA): Povolit (možno volit i jinak)
Hladké přizpůsobení rychlosti: Povolit (možno volit i jinak)
Sdílení PVC: Zakázat
G.INP (G.998.4): Povolit
ADSL Settings - mělo by být jedno co tam je, jedná se o nastavení ADSL a né VDSL
VDSL Settings
VDSL Profile: 30a multi mode (Je zpětně kompatibilní i s 17a, který aktuálně pro rychlosti do 100/10 Mbit/s používá CETIN. Přímo profil 30a CETIN nepoužívá, pro rychlejší rychlosti používá už pak rovnou profil 35b - to tento modem už však neumí)
Nastavení stability: To je individuální, 2dB je maximální výkon a naopak vyšší hodnoty dB zajištují vyšší stabilitu připojení.
Rx AGC GAIN Adjustment: Stable (možno volit i jinak)
UPBO - Upstream Power Back Off: Povolit (možno volit i jinak)
ESNP - Enhanced Sudden Noise Protection: Stable (možno volit i jinak)
Bitswap: Povolit
G.vector (G.993.5): Povolit
Non-standard G.vector (G.993.5): Zakázat
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

davidk7
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: prosinec 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový DSL modem - o fous nižší rychlost

Příspěvekod davidk7 » 17 pro 2020 18:03

ITCrowd píše:OK, to dává smysl.
K IP adrese - zkus zadat IP adresu WAN portu n18u. Možnost k vyzkoušení:

Tak možnost číslo 1 nepřinesla nic nového, v Ookle dokonce rychlost nabíhala o dost pomaleji.
Druhé nastavení zlepšilo konzistenci a náběh v Ookle při GAIN Adjustment na Stable a Nastavení stability 2dB. Nechám to zatím na tom, budu měřit několikrát denně a kdyžtak zavolám na O2. Mezitím se pokusím trochu vzdělat v tomhle oboru, abych nebyl takový jouda.
Díky moc za rychlou pomoc a rady.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový levný router/modem?
    od MoA285 » 11 úno 2021 15:10 » v Sítě - hardware
    21
    1087
    od MoA285
    16 úno 2021 12:43
  • Velmi často nižší snímková frekvence druhého monitoru
    od SGvagon » 24 říj 2020 07:19 » v Problémy s hardwarem
    6
    686
    od SGvagon
    08 pro 2020 02:13
  • optimální nastavení modem + modem/router + router
    od duchar » 03 zář 2020 16:31 » v Sítě - hardware
    6
    1216
    od duchar
    04 zář 2020 07:43
  • Modem kompatibilní s O2
    od Levin » 27 pro 2020 15:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    301
    od ITCrowd
    27 pro 2020 21:00
  • VDSL modem a O2
    od Dr3vil » 20 bře 2021 20:44 » v Sítě - hardware
    7
    686
    od ITCrowd
    21 bře 2021 11:12

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů