Problém s připojením vzduchem

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3349
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod satik » 20 říj 2020 21:44

ITCrowd píše:To snad ne. Ukážeš mi wifi s pingem 1ms, nebo nižší?

Pingy na seznam.cz z Krkonoš:
pingy.png

pingy2.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: ASUS Strix RTX 3090 OC, AMD Ryzen 9 5950X, ASUS Dark X HERO, 64GB RAM@3600CL16, Fractal Define S, Seasonic PRIME 1300W, SSD M2 1TB+2TB, SSD SATA 4TB+1TB
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS GS), Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, Valve Index

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 20 říj 2020 22:27

No, někdo možná považuje 6ms za 1ms, či nižší. Asi trautenberk :-)
Takže jako odborník určitě tazateli poradíš :lol:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3349
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod satik » 20 říj 2020 22:37

Ono totiž u pingu záleží na tom, odkud kam ho měříš, ukaž mi optiku, co z Krkonoš do Prahy bude mít ping 1ms ;)

Btw ani když jsem v Praze seděl na optice, tak jsem třeba na seznam neměl ping 1ms :)

A proč bych si vymýšlel o tom, že mám wifi, když by to wifi nebyla?
Je to normálně nějakej 80 GHz spoj přes dva cca 500m hopy a tam do optiky.

Čekal bych, že když jsi takový znalec sítí, tak o tomhle budeš mít trochu přehled :)

A odborník na tohle opravdu nejsem, ještě do začátku roku (než nám to zavedli) jsem netušil, že může existovat i použitelná wifi :)
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: ASUS Strix RTX 3090 OC, AMD Ryzen 9 5950X, ASUS Dark X HERO, 64GB RAM@3600CL16, Fractal Define S, Seasonic PRIME 1300W, SSD M2 1TB+2TB, SSD SATA 4TB+1TB
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS GS), Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, Valve Index

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 21 říj 2020 08:58

"Ono totiž u pingu záleží na tom, odkud kam ho měříš," - ano
"Je to normálně nějakej 80 GHz spoj" + "Čekal bych, že když jsi takový znalec sítí, tak o tomhle budeš mít trochu přehled " - mám obavy, že 80GHz to nebude. Spíše 60GHz. Znalec rozhodně nejsem, ale snažím se mít trochu přehled. Například o 60GHz wifi se zmiňuji zde: viewtopic.php?f=117&t=141396#p1198049 - příspěvek z roku 2015 :-) Loni jsem o tom četl v chipu. Ale dosud jsem nevěděl, že už to někde funguje.
Co ovšem citelně chybí v tvém příspěvku je slovo "ZATÍM".

Vždycky se najde někdo, kdo popírá všeobecně známé věci, a na svém příkladu dokazuje, že tomu tak není. Člověk v samostaně stojícím domě, kde je okolí "čisté" bude hájit to, že on nemá s wifi žádný problém. Atd...
Pokud by tazatel měl takovou možnost připojení, určitě by se o ní zmínil. Takže v tomto jsi mimo téma.

A teď trochu historie - počet uživatelů internetu narůstá, zvyšuje se požadavek na rychlost připojení a přibývá bezdrátových zařízení. To je fakt. Když se objevily první wifi, bylo to v pohodě. Sem tam něco svítilo, žádné komplikace, fungovalo to. Časem ale došlo ke změně - cenově dostupné bezdrátové routery, přibyly další zařízení na pásmu 2,4GHz (BT, ovládání atd.) a v tomto pásmu je už takový b....l, že přichází hranice nepoužitelnosti.
Přechod na pásmo 5GHz ZATÍM funguje, ale opět se routery s tímto pásmem množí, stejně tak přibývají přípojné body a nebude dlouho trvat a budeme zase na hranici.
Pásmo 60GHz je ZATÍM prázdné, nikdo na něm není - až na pár výjimek. Ale počkej, až se počet připojení rozroste, až vznikne síť vysílačů - a konečně - až se do obchodů dostanou routery 802.11ad pracující na této frekvenci. Výsledek můžeš odhadnout i sám.
Co se týče dalšího bezdrátu pomocí mobilních operátorů, tam to začíná na GPRS, následuje edge, dále G3, G4 (LTE) a už je ve výstavbě G5. A je to pořád to samé - dnešní LTE, když se zavádělo, mělo úžasnou rychlost. ale dnes stačí když se kolem 50-ti lidí připojí na jedinou BS. A už začínají komplikace.
Kolikáté internetové připojení už máš? Když jsem v roce 2002 pořizoval internet (4/1Mbps), natáhli ke mě kabel. Postupem času jsem se dostal na 100/100 a je to pořád ten stejný kabel. A bude minimálně dalších x let. Nikoho neruším, nikdo neruší mě, není vliv ani počasí, ani sousedních wifin, nikoho. A ani nebude. Zde žádné ZATÍM neplatí.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3349
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod satik » 21 říj 2020 12:03

Píšu 80GHz a myslím 80GHz, bratranec dělá u mého poskytovatele internetu admina, takže v případě zájmu ti klidně zjistím přesnej model, bavil jsem se o tom s ním a je to prej nějaký zařízení, co dřív stálo 150k Kč (takže to používali jen na páteře) a dnes se už právě dá sehnat za 50k Kč, prý jich zatím používají desítky.
Proč nepoužívají ty levnější 60 GHz, co se dají sehnat už někde od 6k Kč netuším, ale psal mi, že k tomu mají nějaký důvody, který mi ale nenapsal :) - nemusí třeba se u 60 GHz řešit licence?

60 GHz pásmo se v obchodech asi určitě používat nebude, tyhle frekvence mají hodně úzké paprsky a nehodí se na pokrytí velké plochy, potřebují být celkem přesně zaměřené.
To je hlavní výhoda týhle technologie, že ten paprsek je úzkej, takže to není použitelný pro takovou tu běžnou wifi v obchodech nebo doma, na kterou se připojíš třeba z mobilu, ale zároveň to díky tomu je mnohem těžší zarušit.

Internetové připojení mám už 8., ale taky to bylo na 6 různých místech, (dům rodičů, několik bytů které jsme postupně prostřídali nebo třeba koleje).

Optiku tady kde teď bydlím jsem se snařil nějak řešit, ale bohužel nikde v dosahu (v řádu několika stovek metrů není, takže lepší řešení tu (okraj malého města v Krkonoších) dostupné bohužel není.

Abych se vrátil k původnímu příspěvku, kde jsem tvrdil
wifi nemusi bejt nutne spatna, nejaky vyssi frekvence umej nabidnout i pripojeni srovnatelny s beznou domaci optikou

Za tím si stojím, 500/500 Mbit s pingem do Prahy 5ms považuju parametrama za srovnatelné s běžnou domácí optikou.
Měl jsem strach co to udělá za deště, ale i když byl na jaře slejvák s větrem že nebylo vidět dál než na 100-200m, tak ty parametry byly pořád stejné.

Tady je ještě odkaz na speedtest.
https://www.speedtest.net/result/9970330868
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: ASUS Strix RTX 3090 OC, AMD Ryzen 9 5950X, ASUS Dark X HERO, 64GB RAM@3600CL16, Fractal Define S, Seasonic PRIME 1300W, SSD M2 1TB+2TB, SSD SATA 4TB+1TB
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS GS), Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, Valve Index

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 21 říj 2020 13:55

Znovu - zapomněl jsi na zatím. Tak za 10 let se k tomuto tématu vrať :-)
Nicméně upřesním výrok na: WiFi je vždycky špatná, kromě začátku nové technologie.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3349
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod satik » 21 říj 2020 15:12

Co bude za 10 roků je mi teď popravdě celkem jedno, za nějakou dobu bude zastaralá možná i optika, jestli třeba budeme k přenosu informací používat nějaké kvantové jevy :) .

To nemění nic na tom, že i wifi, pokud se dobře zvolí technologie a je vše dobře nakonfigurované, tak může být naprosto v pohodě a srovnatelná s běžnou domácí optikou (samozřejmě něco takovýho asi nepoužiješ jako hlavní spoj třeba pro datacentra).

A k tomu zarušení, najdi si něco o 80 GHz, to jsou frekvence, kde už v podstatě potřebuješ přímou viditelnost a dá docela práci je zaměřit, protože ten signál nerozlejou všude okolo jako to dělá třeba 2,4 nebo 5 GHz, ale jen v docela úzkým paprsku, proto tam už to rušení téměř neexistuje.
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: ASUS Strix RTX 3090 OC, AMD Ryzen 9 5950X, ASUS Dark X HERO, 64GB RAM@3600CL16, Fractal Define S, Seasonic PRIME 1300W, SSD M2 1TB+2TB, SSD SATA 4TB+1TB
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS GS), Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, Valve Index

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21108
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 21 říj 2020 17:53

Tak pro nechápavé znovu:
Zatím je to nová dálnice, na které jezdíš jen ty a pár dalších. Ale až se přidá více aut, bude opět docházet k zácpě.
Úplně stejně fungovala wifi vždy. Vždy jen pro jednoho, či několik.
80GHz může mít šíři pásma tak 10Gbps. Kolik myslíš, že se vás tam vleze s tarifem 500Mbps, než dojde k problému?
Užij si to, dokud to ještě jde.
A víc k tomu nemám co říct.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3349
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod satik » 21 říj 2020 20:27

Myslíš, že wifi se už dál neposune? :)

Myslíš, že třeba na optice se ti nemůže stát, že ti ji někdo přetíží? Že když tam bude hodně lidí, tak že nebudeš muset měnit koncový zařízení, co zvládá vyšší propustnost? :)

Myslíš, že tu wifi někdo bude používat jako páteřní síť třeba pro velký město? :)

Nikde nepíšu, že wifi se vyrovná optice, ale že pro běžný domácí použití může bejt s optikou srovnatelná, to je celý.
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: ASUS Strix RTX 3090 OC, AMD Ryzen 9 5950X, ASUS Dark X HERO, 64GB RAM@3600CL16, Fractal Define S, Seasonic PRIME 1300W, SSD M2 1TB+2TB, SSD SATA 4TB+1TB
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS GS), Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, Valve Index


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • problém s připojením SSD
    od VizlyV » 07 kvě 2021 13:17 » v Problémy s hardwarem
    3
    345
    od atari
    09 kvě 2021 20:54
  • problém s připojením na net W10 a letadlo
    od sabrik » 27 pro 2020 11:53 » v Windows 10, 8, 7..
    32
    846
    od ITCrowd
    29 pro 2020 18:52
  • Problém s připojením externího disku
    od Starejjarous » 17 črc 2020 13:28 » v Problémy s hardwarem
    0
    410
    od Starejjarous
    17 črc 2020 13:28
  • Problém s připojením počítače k wifi
    od levap001 » 16 zář 2020 14:59 » v Administrace sítě
    1
    502
    od CyberCodeDroid
    17 zář 2020 08:24
  • Problém s připojením sluchátek k notebooku
    od susax » 17 bře 2021 12:35 » v Problémy s hardwarem
    2
    234
    od Henor
    17 bře 2021 16:14

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host