Napojení nových datových rozvodů

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Celestis
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod Celestis » 29 zář 2020 21:56

Plánuji napojit nové rozvody v bytě kabel (STP cat6) na starý přívod (stará telefoní dvojlinka). Jak to mám co nejelegantněji provést, který drát mám propojit s kterým? Pomůže mi v něčem, kdybych se domluvil s poskytovatelem, v tomto případě O2 abych si do bytu přivedl taktéž cat6 kabel, nebo je to jedno? Zatím mě napadlo vyspojkovat to wago svorkama v klasické elektrikářské krabičce.

Díky ta rady

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47281
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod petr22 » 29 zář 2020 21:58

Nijak.

Na konci te dvojlinky musi byt VDSL modem nebo modemrouter, teprve z nej muze vest dal ethernet.

Pokud chces mermomoci spojovat telefonni vedeni s ethernetem, tak se podivej ktere dva vodice
jsou aktivni v puvodni koncovce a na ty to pripoj u ethernet kabelu - ale musi to koncit v modemu,
nejde to jen tak zapojit do switche nebo routeru.

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4773
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod dvorakj » 29 zář 2020 22:24

proste svest vsechny kabely s nejakou rezervou do jednoho mista.
Pletes si internet a vnitrni sit. Tu vytvor prvni, pak ji napojis na net.
A proc STP? je to zbytecna komplikace

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod ITCrowd » 29 zář 2020 23:20

wago rozhodně ne.
Máš tam někde účastnickou zásuvku? Pokud ano, pak si na rj11 nacvakni 2 páry cat6 kabelu a je to. Je to pak někde u sebe nesmíš domotat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Celestis
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod Celestis » 30 zář 2020 08:03

Dělám rekonstrukci starého bytu a nové datové rozvody jsou vedeny současně s el. sítí v podlaze. Proto STP a né UTP.
Internet v tom bytě nikdy nebyl, pokud nepočítám ty dva měsíce kdy jsem si ho tam provizorně nechal zapojit od O2. Když přišel technik z Cetinu otevřel starou telefoní zásuvku (malá hnědá, kde byla jen jakási prastará svorkovnice), tu oddělal a ke starým drátům přiložil nové a jen to dohromady stočil a přetáhnul bužírkou. Původní místo v bytě je pro novou zásuvku nevhodné a překážela by mi. Proto potřebuji v tom místě udělat jen propojení nového kabelu se starým přívodem. Ten si dotáhnu na nové místo a vyvedu v zasuvce RJ11 popřípadně R12 a do ni zapojím tento modem https://www.o2.cz/telefony-a-zarizeni/p ... h267a-bila a z něho už si rozvedu síť do ostatních zařízení jako TV, PC, NAS a další zasuvky po bytě.

Ještě jeden dotaz. Když mi ten technik z Cetinu zprovoznoval internet, tak jak jsem popsal výše, že na starý přívod připojil nový kabel. Tuším UTP cat5 a na konci toho kabelu byla zasuvka RJ11 do ktere pripojil modem. https://www.danapo.cz/telefony/telefonn ... e6-4-rj11/. Je to nějaká speciální zasuvka, nebo je to klasická zásuvka RJ11 na omítku, kterou bych v nových rozvodech nahradil klasickým RJ11 keystonem?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod ITCrowd » 30 zář 2020 10:22

Do telefonní sítě ty nesmíš zasahovat ze zákona.
Takže tak jako tak budeš potřebovat technika.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Celestis
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod Celestis » 30 zář 2020 10:27

Tím že vyměním starou zásuvku se starou svorkovnicí za novou zasávku s novou svorkovnicí zasahuju do telefoní sítě? Já myslel že to co je v mém bytě je moje a nesmím zasahovat do jejich telefoní rozvodny. Tak jak je to i s el. sítí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47281
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod petr22 » 30 zář 2020 10:53

Ta zasuvka ale neni tvoje, stejne jako neni tvuj elektromer a plynomer.

Je to tak 14 dni, co borec takhle zrusil nejaky stary kabel ve stare skrince na svem pozemku,
a prestalo toho fungovat celkem dost a nejen jemu. Za kolik to bylo, 50 tisic ?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod ITCrowd » 30 zář 2020 11:20

Myslet znamená hovno vědět.
Telefonní síť končí účastnickou zásuvkou, podobně jako rozvodná síť končí elektroměrem. A zákon hovoří jasnou řečí, že tam nemáš co dělat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Celestis
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod Celestis » 30 zář 2020 11:30

Tak to mě vůbec nenapadlo. Ale nevím jestli si úplně rozumíme. V podstatě chci udělat to co již udělal ten technik z toho cetinu. Otevřel tu krabiřku a vyspojkoval to tím že k sobě stočil dva dráty. Já nechci udělat nic jinýho než že to nechci mít stočený ale kvalitně propojený např tou wago svorkou.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod ITCrowd » 30 zář 2020 11:33

stočený drát je pro telefonii lepší spoj, než wago. Žádný spojtechnik by nikdy wago nepoužil. A znovu - ty tam nesmíš zasahovat. Jestli ti tam pak něco naměří, zaplatíš flastr.
Jsi opravdu tak blbej, že to nemůžeš pochopit?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Celestis
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Napojení nových datových rozvodů

Příspěvekod Celestis » 30 zář 2020 11:43

Ježiš v klidu já to chápu. Jen mi příšlo divný jim volat ať ke mě někoho pošlou stočit dva dráty k sobě.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr nových RAM a SSD
    od Crywer » 12 lis 2020 19:45 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    395
    od petr22
    12 lis 2020 21:20
  • Výběr nových sluchátek
    od HelFix » 16 dub 2021 19:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    249
    od Michalal
    17 dub 2021 16:48
  • BSOD po instalaci nových RAM
    od Gudernatsch » 01 led 2021 23:34 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    6
    604
    od Gudernatsch
    04 led 2021 19:45
  • Otevírání odkazů v nových panelech
    od Prorock » 12 srp 2020 11:34 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    559
    od Prorock
    12 srp 2020 19:11

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů