Výpadky ethernetu

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 07 bře 2020 18:45

Ahoj,

obracím se na Vás s prosbou, protože mi začal blbnout Internet. Mám podle smlouvy 100/100Mbit (viz screen z portálu Rychlost.cz). Předtím, než jsem provedl upgrade PC (MSI B85 G43 na MSI X570 a s tím i upgrade CPU a RAM), jsem řešil výpadky Internetu v řádu jednotek až 2 desítek vteřin, kdy na routeru TP-link Archer C1200 svítila oranžová signálka WAN a když se router chytnul a PC měl znovu připojení, signálka na routeru zpět zezelenala. Tohle nastávalo jednou nebo dvakrát za den (když jsem byl samozřejmě doma, když jsem v práci nemám to šanci zjistit). Poslední 2 měsíce před upgradem bylo vše v pohodě bez výpadků. Po upgradu (před 14ti dny), kdy si Win10 stáhl a nainstaloval potřebné ovladače (ty původní od Intelu nejspíš smazal) jako chipset, síťová karta atd bylo vše v pořádku. Problém nastal před asi 7 dny, kdy jsem PC poprvé převedl do režimu spánku. Po probuzení PC indikoval připojení k internetu, ale ve skutečnosti byla rychlost (down i up) malá (down sice 70 Mbit, ale up do 1Mbit!). Když je navíc nastaveno v ovladači, že bude přenosová rychlost 1Gbit, tak jestliže v příkazovém řádku provedu příkaz tracert seznam.cz, pak je připojení mnohdy nespolehlivé a nastávají výpadky na trase za routerem a někdy i do routeru. Jestliže dám natvrdo 100Mbit rychlost, pak se jeví jako bez výpadků, v obou případech signalizace WAN na routeru zůstává zelená. Už jsem zkusil odinstalovat ovladač a znovu nainstalovat to nepomohlo, dále jsem zkoušel v kartě "upřesnit" u ovladače vypnout všechny úsporné funkce atd, což také nepomohlo. Ve správci napájení, jsem také vše zkontroloval. Poslední věc co jsem provedl, byl restart routeru resp obnovení továrních nastavení a zkoušel jsem i přepojit ethernet kabel od PC do jiného portu (kabel z PC do routeru CAT 5e a z routeru do switche poskytovatele také CAT 5e). Providerovi jsem již psal, prý vidí jen odpojování mého routeru a výpadky neregistrují. V případě, že by problém přetvrvával mi doporučil návštěvu technika a proměření kabelů. Osobně jsem multimetrem propípal kabel z PC do routeru, kde jsem naměřil max 0,7Ohm a u jednoho vodiče až 3Ohmy. PC projeto všemi možnými skeny na viry, vše čisté, WIN legální Ebay... Ještě mě napadlo udělat čistou instalaci WIN, kdyby bylo potřeba. Přikládám výpis ipconfig, screen z rychlost.cz a screen ze správce zařízení.

Díky za Vaše rady.

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-7U366TN
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 00-D8-61-F9-E3-44
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::bde6:128f:eb10:fc35%12(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.160(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 7. března 2020 17:56:46
Lease Expires . . . . . . . . . . : 7. března 2020 19:56:46
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 268490849
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-25-DA-04-7A-00-D8-61-F9-E3-44
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


► Zobrazit spoiler

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46979
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod petr22 » 07 bře 2020 18:48

Vypadky za routerem = problem poskytovatele.

Je jedno co na PC udelas, to ze vypadava WAN pripojeni na routeru to nema zadnou moznost ovlivnit.

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 07 bře 2020 18:54

Právě to si taky říkám, ale někdy jsou výpadky i mezi routerem a PC. A o probuzení PC z režimu spánku a následná snížená odezva a rychlost internetu až úplný výpadek nebude podle mého nejspíš chyba na straně poskytovatele, ale to jen usuzuji.
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20983
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod ITCrowd » 07 bře 2020 19:19

Podle tohohle: "TP-link Archer C1200 svítila oranžová signálka WAN" by to byla chyba na straně poskytovatele.
Podle tohohle: "Jestliže dám natvrdo 100Mbit rychlost, pak se jeví jako bez výpadků, v obou případech signalizace WAN na routeru zůstává zelená." je chyba na tvé straně.
Tohle: " Po probuzení PC indikoval připojení k internetu, ale ve skutečnosti byla rychlost (down i up) malá (down sice 70 Mbit, ale up do 1Mbit!)" ukazuje na kabel.
Takže je třeba postupné vyloučení.
Zkus jinou síťovku.
Zkus jiný kabel.
Zkus jiný router.
Zkus live linux.
A uvidíš.
A taky by mě zajímaly testy průchodu LAN sítě (PC <-> PC).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 07 bře 2020 19:38

1.jinou síťovou kartu mít po ruce nebudu, jestli teda nebude stačit usb síťová karta?
2.kabel zkusím, mít jiný cat5e budu
3.router jiný mám, ale pouze s 100mbit porty, 1gbit router po ruce mít nebudu
4.s linuxem zkušenosti nemám, ale kouknu na net
5.průchodnost zkusím
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20983
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod ITCrowd » 07 bře 2020 21:04

A ještě si přihoď - zkus připojit PC napřímo bez routeru (pokud lze).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 07 bře 2020 21:55

Napřímo zkoušeno včera vše chodilo bez problému, tak jsem proto následně provedl obnovení routeru do továrního nastavení. Co jsem zjistil, tak že to zamrzá převážně na portu 1 routeru, na portu 2 vše jde v pohodě, alespoň teď. Teď jsem 1 a půl hodiny pustil WoT a bez jediného problému, co jsem udělal resp co jsem změnil bylo jen automatická přenosová rychlost a když vlezu na vlastnosti připojení je uvedeno 1gbit. Zítra vyzkouším věci jak si psal a dám vědet. Zatím díky.

Dodatečně přidáno po 19 minutách 24 vteřinách:
Tak jsem to přechválil, dal jsem PC do režimu spánku a za cca 10 minut spustil, co to udělá a tady je výsledek. Pingnout router jde v pohodě, v kabelu z PC do routeru zdá se problém nebude, bude problém někde dál... provedl jsem radši 2 měření...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20983
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod ITCrowd » 07 bře 2020 22:53

Ty desítkový adresy jsou vnitřní a není důvod je umazávat.
Tracert je zatím k ničemu.
Jakou rychlost ukazuje síťovka?
Přenos na síti mezi počítači dopadl jak?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 08 bře 2020 18:05

Síťová karta ukazovala 1gbit.
Přenos mezi počítači jsem zatím nezkoušel.
1.USB síťovou kartu jsem nakonec zjistil, že budu mít až zítra, takže jsem ještě nezkoušel.
2.kabel vyměněn stav stejný
3.router vyměněn ASUS RT-N12E a stav je bezproblémový, rychlost sítě 100mbit
4.linux jsem nezkoušel, nebylo moc času

Suma sumárum mi připadá, že bordel dělá router s tím, že si s ním síťová karta si špatně rozumí, protože co se dělo předtím, bylo to, že se PC probudil vždy po 2 minutách po přechodu do režimu spánku. Koukal jsem do prohlížeče události systému a probouzel vždy PCIE-PCIE adaptér. V nastavení ovladače jsem odškrtl možnost probouzet a zmizelo to. Teď jsem ale, po připojení záložního starého routeru, obnovil nastavení ovladače a problém s probouzenim nenastává.

Stávající tp-link jsem kupoval, jako takový předstih do budoucna, že bych byl připraven na eventuálně vyšší rychlost internetu od poskytovatele, ten se ale v nejbližší době nijak nechystá zvedat rychlost, není na to prý uzpůsobena infrastruktura. 1gbit vlastně ani ve své domácí síti nevyužiju, protože NAS nemám, ikdyž jsem o něm uvažoval a notebook připojuji přes wifi a mobily taky.
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20983
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod ITCrowd » 08 bře 2020 22:49

A proč sis tedy nekoupil router? Koupil jsi plečku za litr a divíš se, že nechodí?
A usb síťovka? Pokud ji využiješ jinak, proč ne. Jinak ji po zkoušce vrať a kup normální síťovku. Přes usb to bude strašně pomalé.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 730
Registrován: říjen 12
Bydliště: Kutná Hora
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod Skeleton » 09 bře 2020 13:13

Tak router byl zakoupen, jako jeden z doporučených adeptů (viz viewtopic.php?f=41&t=206423&p=1604581#p1604581 ), protože se mi zaprvé nezdálo, že potřebují utrácet za router víc jak 3 tis a navíc mi ASUS RT-N12E, který mám jako záložní, způsoboval packet loss u předchozí sestavy. Teď paradoxně záložní ASUS funguje parádně a 1 rok starý TPLINK ne.

Usb síťovou kartu zkusím dnes až dorazím domů.
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20983
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výpadky ethernetu

Příspěvekod ITCrowd » 09 bře 2020 13:54

Jasně. Zvolil jsi nejlevnější minimum :-)
Nicméně stejně by to zvládat měl. Uvidíme, jak dopadnou pokusy.
Asi ty tplinky přestanu doporučovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výpadky GPU
    od Frenkeeone » 16 led 2021 15:49 » v Problémy s hardwarem
    7
    356
    od dvorakj
    17 led 2021 10:34
  • Výpadky Wifi na NTB
    od Dzymator » 11 črc 2020 19:14 » v Sítě - hardware
    4
    977
    od Dzymator
    03 srp 2020 14:18
  • Výpadky připojení
    od popcorn » 08 dub 2021 18:15 » v Administrace sítě
    5
    206
    od popcorn
    09 dub 2021 08:46
  • Výpadky WIFI
    od Vojtěch Bednařík » 22 lis 2020 21:07 » v Sítě - hardware
    1
    301
    od ITCrowd
    22 lis 2020 21:37
  • Výpadky Wifi
    od Vojtěch Bednařík » 22 lis 2020 19:32 » v Sítě - hardware
    1
    711
    od ITCrowd
    22 lis 2020 20:14

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů