Nevyužívání RAM

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
lukykoutny
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 20
Pohlaví: Muž

Nevyužívání RAM

Příspěvekod lukykoutny » 25 bře 2021 17:15

Ahoj vespolek,

v posledních týdnech se setkávám s problémy s prací v grafických programech (zejména Affinity Designer, ale i Adobe InDesign/Illustrator). Pracuji na poměrně rozsáhlých projektech s velkým množstvím artboardů v rámci dokumentu apod., čili vytížení zřejmě značné. Affinity a případně i Adobe se začal dost zasekávat - problém je už i obyčejné posunutí vrstvy, tvaru,... vždy to zamrzne, dokonce to na chvíli přejde do takového toho stavu "Neodpovídá..." s bílým překryvem, ten za chvíli zmizí, ale i tak... práce téměř nemožná.

Prošel jsem MemTestem, vše OK. Zvláštní je, že pokud mám vedle otevřeného Task Managera a koukám na výkon, resp. využití RAM, jejich využití se pohybuje maximálně na 30-50 %, neskáče to nikam vysoko. CPU okolo 40-60 %. Zkoušel jsem zrušit virtualizaci RAM v nastavení systému, v BIOSu mám povolený XMP profil, nastavení přímo v příslušném SW je také OK a je nastaveno na maximum aktuální paměti.
Aktuálně mám HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series. Jsem už téměř rozhodnutý dokoupit KIT 32GB, ale říkám si - pomůže mi to, když ani v současnosti systém RAM nevyužívá naplno? Nebude se pak situace opakovat?

Zbytek sestavy:

CPU - AMD Ryzen 5 3600
MB - Gigabyte B450 AORUS Elite
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series
CPU FAN - NOCTUA NH-D15
GPU - ASUS ROG STRIX GAMING Radeon RX 5700 XT O8G
SSD1 - ADATA XPG SX8200 Pro SSD 512GB
SSD2 - Samsung 970 EVO 1TB M.2 NVMe

Předem díky za jakékoli nápady a myšlenky k otestování/ověřování, než nové RAM koupím. :-)



Reklama
Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod Martab » 25 bře 2021 17:39

Nemáš 32bit verze těch Adobe? To by tak sedělo, cca 4GB Adobe + 2-3GB OS a balast a jsi na těch 30-50% zaplněné RAM.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
lukykoutny
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 20
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod lukykoutny » 25 bře 2021 17:43

Martab píše:Nemáš 32bit verze těch Adobe? To by tak sedělo, cca 4GB Adobe + 2-3GB OS a balast a jsi na těch 30-50% zaplněné RAM.


Tím to nebude. Affinity Designer má všechny své aplikace nativně v 64bit verzi, v něm mám problémy největší, resp. nejvíce ho využívám - jede na 64bit. :-(

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod Martab » 25 bře 2021 17:52

Toto nevypadá na nedostatek RAM, pokud je k dispozici, měl by ji využít a až dojde, pak budou problémy. Co si pamatuji, tak by ještě v Edit > Preferences > Performance > Memory Usage mělo být nastavení kolik RAM si může vzít, má tam MAX? (resp Photoshop to měl, ale už delší dobu jsem nic od Adobe nepoužíval)

Dodatečně přidáno po 3 minutách 23 vteřinách:
https://helpx.adobe.com/after-effects/k ... error.html
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
lukykoutny
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 20
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod lukykoutny » 25 bře 2021 17:58

Martab píše:Toto nevypadá na nedostatek RAM, pokud je k dispozici, měl by ji využít a až dojde, pak budou problémy. Co si pamatuji, tak by ještě v Edit > Preferences > Performance > Memory Usage mělo být nastavení kolik RAM si může vzít, má tam MAX? (resp Photoshop to měl, ale už delší dobu jsem nic od Adobe nepoužíval)

Dodatečně přidáno po 3 minutách 23 vteřinách:
https://helpx.adobe.com/after-effects/k ... error.html



V Affinity ta možnost je, mrkal jsem na to. Je tam cca 16000MB, takže teoreticky v pohodě. Dá se to vyhnat až na 64000 MB, ale... to je hloupost, ne, když reálně těch 64GB nemám, nebo se pletu?

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod Martab » 25 bře 2021 18:20

Jo, mělo by to odpovídat max velikosti RAM (resp. nechat tam trochu prostoru pro OS). Zkus prohledat Google, je tam docela dost podobných problémů s Adobe...
Nicméně si osobně myslím, že samotné rozšíření RAM problém nevyřeší, sekat by se to mělo začít, když to narazí na limit zaplnění RAM, a to je buď 100%, nebo SW omezení programu. Normálně je předpokládám PC schopen využít veškerou RAM (třeba více otevřených oken v prohlížeči), ne?
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
lukykoutny
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 20
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod lukykoutny » 25 bře 2021 18:42

Díky! Google už jsem proluftoval více, než dost. Všude naráží jen na nastavení limitu využití RAM v Adobe, případně Affinity Designeru, které zmiňuješ, to ale očividně nepomáhá. Jakoby ten "blok" byl někde uvnitř systému, vztažený ke konkrétní aplikaci. Zkoušel jsem záměrně rozjet několik desítek oken v Mozille i Chromu, videa, Spotify, vše dohromady, patla matla, využití stoupalo, byť pomalu. Dostal jsem se na nějakých 13GB...

Jak říkám, přímo v OS jsem vypnul virtualizaci RAM, max memory usage u bootu v Nastavení výkonu bylo také odškrtnuté, takže... všechny rady následovány a... nic. :-(

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Nevyužívání RAM

Příspěvekod Martab » 25 bře 2021 19:15

Pokud ji systém dokáže využít, nebude problém v RAM ale ale v tom SW. Možná zkusit reinstal, jinou verzi (nevím jak to má Adobe s aktualizacemi), ale to upřímně vařím z vody :/
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU


Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 9 hostů