Dualboot Windows 7 a 10
Moderátoři: Pic, Mods_senior
-
SGvagon
- Level 2.5

Dualboot Windows 7 a 10
Zdravím,
tak už bohužel i já narážím na limity Windows 7 , kdy končí podpora ze všech stran. Rozhodl jsem se tedy koupit 1 TB SSD, sedmičky na něj naklonovat a přiinstalovat na druhou polovinu disku Windows 10 . Vše na MBR. A udělat dualboot z jednoho disku.
Teď mi jde pouze o to, zda-li desítky použijí sedmičkový bootloader oddíl nebo si vytvoří vlastní?
A kdyby použili vlastní, mohu sedmičkový bootloader následně odstranit, nebo je potřeba k nabootování systému?
Předem děkuji.
tak už bohužel i já narážím na limity Windows 7 , kdy končí podpora ze všech stran. Rozhodl jsem se tedy koupit 1 TB SSD, sedmičky na něj naklonovat a přiinstalovat na druhou polovinu disku Windows 10 . Vše na MBR. A udělat dualboot z jednoho disku.
Teď mi jde pouze o to, zda-li desítky použijí sedmičkový bootloader oddíl nebo si vytvoří vlastní?
A kdyby použili vlastní, mohu sedmičkový bootloader následně odstranit, nebo je potřeba k nabootování systému?
Předem děkuji.
-
RIKI22
- Master Level 8.5

Re: Dualboot Windows 7 a 10
Radšej si daj na ten disk iba Win10 a Win7 nechaj na tom disku,kde ho máš.Na výber OS použí po zapnutí PC klávesu pre Boot menu danej dosky.
-
SGvagon
- Level 2.5

Ano, když už dělám dualboot, tak na dva disky. Nicméně jsem zapomněl zmínit, že se jedná o notebook s pouze jedním slotem na disk.
-
ch3vr0n
- Level 1

MBR te diskvalifikuje na legacy mod bootovani + je tam i kapacitni limit na disk.
Jinak WIN10 uz jsou taky ''bez'' 'supportu.
Byl by takovy problem nahodid win10 a ty 7ky si hodit do virtualizace v tech desitkach kdyz uz je z nakeho duvodu teda potrebujes?
Bootloader z desitek to jinak prevezme, ale klidne si pred smazanim 7koveho udelej klon a vyzkousej to jak spolehlive to faka.
Ja bych osobne do tohohle reseni nesel. s prvnim updatem woken se to muze cely rozjebat.
Byl by takovy problem nahodid win10 a ty 7ky si hodit do virtualizace v tech desitkach kdyz uz je z nakeho duvodu teda potrebujes?
Bootloader z desitek to jinak prevezme, ale klidne si pred smazanim 7koveho udelej klon a vyzkousej to jak spolehlive to faka.
Ja bych osobne do tohohle reseni nesel. s prvnim updatem woken se to muze cely rozjebat.
-
petr22
- Guru Level 15

Dej tam Windows 11, to je jediny podporovany system.
Je nejaky duvod tam mit stale Windows 7 nebo Windows 10?
Je nejaky duvod tam mit stale Windows 7 nebo Windows 10?
-
SGvagon
- Level 2.5

Důvodem je zpětná kompatibilita a příjemnější práce. A 11ctku tam dát bohužel nemůžu, protože ta už nepodporuje MBR a už vůbec ne HW toho notebooku. O ovladačích ani nemluvě.
Naposledy upravil(a) SGvagon dne 09 led 2026 21:30, celkem upraveno 1 x.
-
SGvagon
- Level 2.5

Budu klonovat už ty sedmičky jako takové na větší disk. Takže ano, pokus omyl (po instalaci desítek zkusit smazat sedmičkový bootloader) mohu zkusit až disk objednám. MBR má limit disku 2 TB, větší k tomu notebooku připojovat snad nebudu.ch3vr0n píše: ↑09 led 2026 20:02MBR te diskvalifikuje na legacy mod bootovani + je tam i kapacitni limit na disk.
-
petr22
- Guru Level 15

Proc trvas na prehistorickem MBR ? To je zalezitost stara 40 roku.
Zkousel jsi Windows 11 nainstalovat? Pres instalacku upravenou Rufusem. Smazat je muzes vzdycky.
Zkousel jsi Windows 11 nainstalovat? Pres instalacku upravenou Rufusem. Smazat je muzes vzdycky.
-
SGvagon
- Level 2.5

Právě kvůli tomu klonu sedmiček, který je také na MBR. Pouze jsem se zeptal na provoz dvou systémů na jednom MBR disku a jak to je následně s těmi bootloadery.
Pokud bude mít po instalaci Windows 10 přednost jeho bootloader, tak bych mohl ten sedmičkový smazat. Jde mi pouze o to, aby se to nějak nebylo mezi sebou.
-
petr22
- Guru Level 15

Windows 7 lze prevest na UEFI.
-
mmmartin
- Moderátor
SGvagon: Necituj předchozí příspěvek, odpověď se vkládá tlačítkem Odpovědět.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
zeus
- Elite Level 10.5

Bootloader (bootmgr) bude na tom vyhrazenem oddile jen jeden a je jedno, jestli to bude ten z 10 ci 7 - oba umi oba systemy nastartovat.
Pri klonovani lze opravdu snadno prejit z MBR na GPT, i kdyz te MBR se ctyrmi oddily omezovat nebude.
Pri klonovani lze opravdu snadno prejit z MBR na GPT, i kdyz te MBR se ctyrmi oddily omezovat nebude.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 82104 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ltb
-
- 11 Odpovědi