Instalace W10 na nový ssd disk Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20975
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod ITCrowd » 27 dub 2021 11:04

Další co neumí číst, nebo prohledat fórum.
Profík si vždy jede po svým. A profík nechodí na tohle fórum o radu jak nainstalovat systém. V tom se snad shodneme.
I moje postupy zde mohou připadnou profíkům jako zbytečně zdlouhavé, popřípadě neefektivní. Ano, je to tak. Jenže to nejsou postupy pro profíky, ale pro laiky. A mají hlavní úkol - eliminovat případnou chybu tazatele.
Ano, chápu, že mozková kapacita některých rádců tohle nedokáže pobrat. Ale to na věci nic nemění.


Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10072
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod zeus » 27 dub 2021 11:13

Treba ja mam dvojobojetnou (MBR i EFI, x86 i x64) flesku vytvorenou Microsoftem a mam pridanou poznamku v obou BCD, kdybych nahodou podle fontu nepoznal, ktery je to rezim.
U GPT Rufusu je zajimave to rozdeleni na partisny (a loader). Pouzivam to na serverova ISO, ktera uz se nevejdou na FAT32.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod gogo1963 » 27 dub 2021 11:17

j, rufus nemá chybu, akorát pak musíš vědět, co provést s tou flashkou :D
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
šulda
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 721
Registrován: srpen 08
Bydliště: Tam kde se vrány otáčejí
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod šulda » 27 dub 2021 11:40

Tak po laicku. Jebnu to přes Creation Tool a jedu. Kde udělali soudruzi z NDR chybu když to funguje? gogo sto bodou :D
Člověk se pořád učí.

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 634
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod sim20 » 27 dub 2021 11:49

Problém je v tom, že u flashky vytvořené přes Media Creation Tool musíš dát v BIOSu pozor na to, abys z té flashky nabootoval v UEFI, jinak zbytečně nainstaluješ Windows v legacy režimu.

Postup s Rufusem vytvoří flashku která jde bootovat pouze v UEFI, takže odpadá ta volba v BIOSu, která může být pro laika problematická.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod gogo1963 » 27 dub 2021 12:03

pro úplného laika může být problematické cokoliv, třeba instalace z uefi flash na MBR disk se nezdaří (MBR flash na GPT disk taky ne), proto se má ptát dřív, než něco podělá ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 470
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod p3v4x » 27 dub 2021 12:22

Hlavne nestahovat windows 10 iso ze stranek https://tb.rg-adguard.net/public.php

Protoze pri volbe windows 10 final a pak verzi napr.. 20h2 a pak je na vyber windows 10.

Po vytvoreni bootovaciho flash disku a nasledne instalaci kdy bude k výběru druhu windows jsem dal windows 10 pro a po prvnim spusteni Windows 10 v nadtaveni zjistime ze mame nainstalovany windows10 Enterprise.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod gogo1963 » 27 dub 2021 12:31

nemyslím, že by byla chyba v té stránce ... stahuji tam běžně, hlavně pokud potřebuji starší verzi, žádný problém ... to iso obsahuje všechny verze ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 470
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod p3v4x » 27 dub 2021 12:44

Jsi si jisty protoze by to znamenalo ze po spusteni windows 10 v nastavení jsem dal omylem aktivoval klic na windows enterprise a pak by to ukazovalo ze mam nainstalovany windows10 Enterprise?

Jak to tedy vysvetlit ze mam nainstalovany windows10 Enterprise kdyz js3m pri instalaci windows 10 zvolil
Professional verzi

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod gogo1963 » 27 dub 2021 13:07

takhle by to asi nešlo, nejprve vybíráš verzi, pak v průběhu instalace můžeš vložit key ... pokud instaluješ pro, klíč jiné verze to nesebere
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10072
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod zeus » 27 dub 2021 14:35

Ale sebere, prave od Enterprise (pro niz je potreba podkladova licence Pro).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Instalace W10 na nový ssd disk

Příspěvekod petr22 » 27 dub 2021 14:43

Nemuzes doma aktivovat Windows Enterprise edici - ani omylem, ani schvalne - na Enterprise
MUSIS mit v lokalni siti aktivacni server - bez nej se aktivovat neda, neni jak.

Ciste technicky zadnou podkladovou licencni nepotrebujes abys nainstaloval a aktivoval
Enterprise, nema to jak overit ze mas Pro koupenou. Samotny instalator Enterprise edice
vubec neresi hardware pocitace, kam se instaluje, to je vec uzivatele.

Instalacni medium ke stazeni na webu MS je spolecne pro Home a Pro - a na klici zadanem
v prubehu instalace zalezi co se nainstaluje. Neni mozne z nej nainstalovat Enterprise.

Tudiz neverim pohadkam, ze nekdo "omylem" nainstaloval Enterprise edici, protoze k tomu nutne
potrebuje instalacni medium Enterprise ktere bezny uzivatel nemuze z webu MS stahnout a klic
ukradeny z nejake firmy, ktera licence pouziva.

Enterprise edice se nainstalovala pouze proto, ze instalacni medium je od Enterprise, takze bude z uloz.to
a kde se vzal ten produktovy klic snad ani vedet nechci.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový notebook - instalace windows 10 - není vidět disk
    od xxx68 » 19 bře 2021 16:23 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    16
    514
    od gogo1963
    20 bře 2021 11:53
  • Nový ntb s Win - nová čistá instalace.
    od ski1961 » 09 dub 2021 15:44 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    7
    278
    od gogo1963
    10 dub 2021 06:19
  • Nový SSD disk
    od klimA. » 23 dub 2021 09:10 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    330
    od klimA.
    23 dub 2021 17:26
  • Instalace Win7 na nový SSD, BIOS ho nevidí
    od PeterInva » 12 kvě 2020 23:36 » v Problémy s hardwarem
    0
    552
    od PeterInva
    12 kvě 2020 23:36
  • Instalace Windows na nový SSD ADATA v NTB Dell
    od kulichson » 14 dub 2021 22:05 » v Problémy s hardwarem
    7
    308
    od kulichson
    16 dub 2021 08:46

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host