POZNATKY

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 14:32

Klasický BIOS starých desek dokáže číst pouze MBR. Takže pozor při upgrade velmi staré sestavy! MBR je použitelné
pouze pro disky s kapacitou do 2 TB. 3TB disky a větší jsou na starých deskách pouze s podporou MBR nevhodné,
protože by nebylo možné využít jeho celkovou kapacitu! Po inicializaci disku pomocí MBR by jeho kapacita nad
2,2 TB nebyla pro systém viditelná, takže by nebylo ani možné rozdělení disku na dva 1,5TB oddíly.

Tam jde spíš o to, co podporuje deska než OS.
Další věc je systém souborů na disku, ten je důležitější než verze OS.
32 a 64 se liší spíš v adresaci RAM paměti než disku.

Odkaz - viewtopic.php?f=44&t=220206


Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 14:52

Jde pouze o verzi operacniho systemu - Windows XP nepodporuji GPT.

Jedine omezeni ktere maji desky nepodporujici UEFI (tzn pred cca 2011) je ze z GPT disku nedokazi bootovat,
ale muze byt pripojen jako dalsi a funguje plna kapacita.

Pro pouziti disku jako GPT - coz je u vetsiho disku nez 2 TB nutnost - je potreba vyssi verze OS nez XP.

32bit a 64bit verze OS se nelisi funkcnosti, pouze omezenim RAM na 4GB (VRAM + RAM) a omezenim jedne
aplikace na 2GB a samozrejmne 32bit OS nedokaze spoustet x64 aplikace.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 15:26

VRAM + RAM - lze to nějak detekovat u XP? Děkuji.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 15:34

Zalezi na tom, jestli je v BIOSu zaple mapovani pameti (memory mapping),
protoze pokud je, tak jde vyuzit treba jen 256 MB z VRAM grafiky.

Znovu opakuji ze 64bit Windows 7 vyresi vsechny popisovane problemy jak s pameti,
tak s 3 TB diskem.

Toto doslova vyresily Windows Vista pred 15 lety (64bit a nativni GPT).

Existuji sice 64bit Windows XP, ale ty maji obrovske problemy s kompatibilitou sw i hw.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 15:45

Mám originál Windows 7, ale 32 bit. Deska je z konce roku 2010. Děkuji.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 15:49

Pokud mas original Windows 7, mas 32bit i 64bit verzi, produktovy klic je shodny.

Staci stahnout instalacni medium pro ceskou 64bit verzi.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 15:58

Pokud vím, tak Microsoft aktivační server vyřadil. Děkuji.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 16:04

Nevyradil.

A i kdyby online aktivace nahodou z nejakeho duvodu nefungovala, jeste lze aktivovat telefonicky.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 16:10

Už to dávno nefunguje. Ověřeno. Jde to obejít. Za pár stovek můžu koupit originál 64 bit. Děkuji.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 22 vteřinách:
Pár stovek mě nezabije. Děkuji.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 16:23

Co nefunguje ?

Online i telefonicka aktivace Windows 7 funguje, maximalne muze byt pro online
aktivaci potreba nainstalovat ovladace aby fungoval pristup na internet a nejake
aktualizace OS z Windows Update.

Aktivujeme tydne nekolik pocitacu s Windows 7, kdyby to neslo, nekdo by si toho
uz urcite u nas vsiml.

Opakuji - produktovy klic Windows 7 je platny pro 32bit i 64bit verzi, neexistuje nic
jako "64bit Windows 7 original". S tim samym klicem lze aktivovat 32bit i 64bit.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2
Level 2
Příspěvky: 185
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod Peva » 25 dub 2021 16:35

WIN 7.jpg
Tak to musím zkusit znova. Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN XP PRO - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: POZNATKY

Příspěvekod petr22 » 25 dub 2021 16:37

Pouzij tohle ISO:

https://web.tobynet.eu/obsah/reinstall/windows7.php

Je asi o 12 let novejsi nez tvoje DVD a ma uz predinstalovane vsechny aktualizace.

Aby fungovala online aktivace, musi fungovat internet a byt instalovane aktualizace.


Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti