Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
HelFix
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1357
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod HelFix » 13 bře 2021 16:09

Dobrý den,
nedávno jsem zde na fóru četl, že na ploše by neměli být žádné ikony, že na to plocha není určena.

Tak se ptám,
jak to má vypadat? Jak správně přizpůsobit průzkumník ?

Díky.



Reklama
dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4749
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod dvorakj » 13 bře 2021 16:14

dej si to tak, aby ses v tom vyznal.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46653
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod petr22 » 13 bře 2021 16:15

Samozrejmne ze na plose mohou byt ikony, soubory a slozky.

Mit na plose ikony je to nejprirozenejsi a pouziva se to tak desitky let.
Plocha a pruzkumnik ma spravne vypadat tak, jak vyhovuje uzivateli pocitace.

Jedine riziko s tim spojene je ze se jedna o lokalne ulozena data (i desitky az stovky GB) a pokud
se neco stane s Windows nebo s pocitacem, clovek o data muze snadno prijit. Predpokladam ze
skript ktery maze stare lokalni profily po 90 dnech co se uzivatel neprihlasil doma mit nebudes.

To jen vzdycky nekdo prijde s tim, ze neco co funguje desitky let je vlastne spatne a misto
toho vymysli nejakou krkolomnou a uzivatelsky neprijemnou ptakovinu, kterou stejne nikdy
nikdo pouzivat nebude a co je nejhorsi zacne ji vnucovat ostatnim (expert na toto je EU).
V tomhle pripade co ma byt "spravne" bude spousteni programu pres nabidku ve Windows nebo
hledani podle nazvu programu misto jednoducheho a rychleho dvojkliku na ikonu.

Neni to tak davno co jista firma prisla na to ze jediny spravny zpusob jak ridit auto je nahradit
volant riditkami - jak to dopadlo je vsude videt.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod Martab » 13 bře 2021 16:34

Moje plocha vypadá nějak takto:
Obrázek
to že se něco používá 20let ještě neznamená, že to funguje. Na ploše v podstatě nic nemám, když chci spustit cokoli, jen na klávesnici stisknu příslušnou klávesu, popřípadě potom napíšu část názvu toho co chci spustit a nemusím řešit kde že ta plocha vlastně je, jak se na ni dostanu, nebo kde na ni mám zrovna ten který "program". A vlastně nemusím hledat ani jen programy, může to být soubor, složka, cokoli, web atd. Je pravda že toto na Windows moc nefunguje...
Každý ať používá co mu vyhovuje, nicméně vyvaroval bych se velkého počtu souborů na ploše (viz. petr výše), pokud ti vyhovuje tam mít zástupce programů, klidně je tam měj všechny.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46653
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod petr22 » 13 bře 2021 16:43

Uz vim, kde jsem tuto diskuzi naposledy videl - prave u Ubuntu, kde neslo normalnim zpusobem 0(pravoklik)
udelat ikonu na plose a kdyz se to nejakym trikem povedlo tak po par pridanych ikonach uz neslo graficke
prostredi ani spustit - nekdo to tu resil na foru.

Prave proto se delaji lidem ikony na plose - aby kazdy kdo k tomu pocitaci sedne ihned videl, co tam je a co
muze spustit a nemusel to slozite metodou pokus-omyl hledat nebo si pamatovat nazvy programu, ktere jsou
kde nainstalovane. Ikony na plose mohou byt zastupci sitovych ulozist a slozek na nich - to zadnou jinou funkci
- na rozdil od programu - nahradit nelze aby to slo snadno pouzivat, protoze tech odkazu mohou byt i desitky/stovky.

Lze udelat webovou aplikaci kde ty odkazy budou, ale Chrome i Edge blokuje otvirani cehokoliv,
kde cesta zacina file://. Povolen je pouze odkaz na jiny web.

Kdybych vycistil plochu na firemnich pocitacich, tak je do 15 minut zavalen helpdesk problemy, ze uzivatele neumi
najit program nebo jsme jim program smazali. Windows 10 to vyhledavani pomoci zkratek a casti nazvu umi velmi
dobre - ale stejne doslova kazdy uzivatel tu pouziva ikony a odkazy na plose (vcetne nevyhod ktere z toho plynou -
zmizel soubor? Smula, obnovit nelze).
Naposledy upravil(a) petr22 dne 13 bře 2021 16:56, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod Martab » 13 bře 2021 16:54

HelFix asi naráží na tento komentář: viewtopic.php?f=46&t=219609&p=1718323#p1718323

Jak jsme psal, neříkám že systém Ubuntu je ten nejlepší (navíc není třeba si pamatovat názvy programů, třeba Impress to najde i pod dotazem na prezentaci), ale to že když uživateli smažeš zástupce, tak neumí potom ten program najít není o tom, jestli ti zástupci na plochu patří nebo ne, ale o tom, že lidé jsou na to navyklí (asi tak jak když jim přesunou hrubou mouku o dva regály...). Jinak v práci máme na Ubuntu (20.04 LTS) normálně plochu s odkazy a funguje to bez problémů (až na to že dnes už je nikdo nepoužívá).

Ve W10 se mi ještě pomocí vyhledávání nepovedlo najít, to co jsme chtěl, ale může to být jen zvykem z mé strany. A že to nikdo nepoužívá? No asi bych rozlišil uživatele a uživatele...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46653
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod petr22 » 13 bře 2021 17:02

Ve skutecnosti ma spravna plocha vypadat uplne jinak.

Kdo nevi, co je 5S tak to uplne neoceni:
https://www.lean-fabrika.cz/terminologie/5s-metoda

To si ze sitoveho uloziste s 5S dokumenty stahnes schvalene pozadi podle rozliseni monitoru,
na tom pozadi doslova jsou namalovane obdelniky s popisky - a do tech obdelniku si umistis
ikony a zastupce tak, aby v kazdem obdelniku byly ty spravne ikony.

A to prosim je jedina spravne vypadajici plocha :-)

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4749
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod dvorakj » 13 bře 2021 19:46

petr22: to jsem si udelal sam jako pozadi :-D
bez nake metody, nak me to napadlo

flowem
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2603
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod flowem » 13 bře 2021 20:19

Pan "X" je podle jeho příspěvků extrémní puntičkář, takže kdyby viděl moji random plochu, asi by ho je*lo. :lol:
AMD Ryzen 7 2700 + Fera 2 | MSI B350 PC MATE | Crucial Ballistix Sport LT 16GB 3200 | Kingston A2000 1TB | Sapphire NITRO+ RX 480 4GB | EVGA 500B

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2146
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod cervcek » 13 bře 2021 20:36

Osobně přeplněnou plochu nemám rád, těžko se v ní orientuju, ale každý ať si dělá, co mu vyhovuje.

Na ploše mám koš a 5 zástupců namapovaných na nejčastěji používané adresáře na Onedrive. Plochu jako adresář mám také synchronizovanou přes cloud, když si na plochu náhodou něco odložím (sken, printscreen), jediné omezení je to, že musí být na všech PC stejná cesta k Onedrive adresáři, jinak by odkazy nebyly funkční.

Na panelu start mám jen prohlížeč a průzkumníka.

Zrovna já jsem příkladem uživatele, který spouští aplikace přes win key na klávesnici a zadáním prvních třech písmen názvu programu, či adresáře. Software používám různorodý - něco škola, hobby, práce... takže bych zástupce na ploše lovil dlouho. Navíc ne na všech zařízení mám všechen software (viz synchronizace výše).

Argument petra22 o tom, že ze zástupců na veřejné ploše lze snadno odhalit instalovaný software na PC je samozřejmě pro pracovní stanice, kde se předpokládá vyšší počet uživatelů, správný. Dle mého názoru ale svůj pracovní prostor uzpůsobuju pro sebe a nepředpokládám, že mi do PC doma někdo cizí poleze.

To Martab: ve výchozím nastavení Windows 10 se při vyhledávání ve startu zobrazují aplikace a položky nastavení (plus ještě určitě nějaký typ výsledků, ale třeba soubory uživatele nebo ovládací panely ne). Přes možnosti složky lze zahrnout i neindexované soubory a adresáře. Dle našeptávače je to v základu vypnuté kvůli rychlosti zobrazených výsledků. Já to jako dramatické zpomalení nevnímám, možná na konfiguracích s plotnovým diskem a nižším výpočetním výkonem.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28189
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod Martab » 13 bře 2021 20:42

cervcek: Aha, tak to asi vysvětluje proč s tím mám ve W10 věčně problém, k W10 se dostanu většinou jen když s nimi má někdo problém, tedy není to systém uzpůsoben podle mého a nějak jsem čekal, že to bude v základu fungovat :-)

Nicméně musím plně souhlasit s
Dle mého názoru ale svůj pracovní prostor uzpůsobuju pro sebe a nepředpokládám, že mi do PC doma někdo cizí poleze.

prostě každý ať používá co mu vyhovuje a hlavně ať je s tím spokojený :-)
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

kanoe222
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 286
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?

Příspěvekod kanoe222 » 13 bře 2021 23:08

Kto tvrdi ze na plochu nepatria ikony, asi nevie z akeho dovodu ta plocha vznikla, a je pouzivana napriec vsetkymi majoritnymi OS s grafickym rozhranim uz desiatky rokov.

Ano, kazdy z tichto OS ma aj nejaku taskbar listu kde sa daju pripnut programy. Ale skuste si tam pripnut odkaz na nejaky konkretny priecinok, nejaky konkretny subor (trebars konkretne pdf, word, a pod). Skoncite s tym ze tam budete mat "hlavnu ikonku", trebars word, a ked na nu kliknete pravym tak vam ukazu vsetky pripnute dokumenty (nedajboze ak ich tam mate 15+, to budete musiet ten zoznam cely citat abyste ten subor nasli). Naco to mam robit ako blbec ked mozem mat instantne otvoreny ten isty subor z plochy obycajnym dvojklikom aj z pameti, lebo viem kde ten subor na ploche je. Pritom v tom zozname neviem, lebo si nepametam v akom poradi som ich vcera zatvaral, cize ako su dnes zoradene.

Ci cakate ze ludia pouzivaju plochu len na to aby si pozreli ake tapety su vlastne teraz v tom ktorom OS k dispozicii?

Jedine co my zo vsetkych tich vsemoznych zakazov co na plochu nepatri (lebo niekto s obsedantno-kompulzivnou poruchou to tak chce, ale ja nie),co mi dava zmysel je, ze tam nepatria velke subory/velke priecinky. Lebo clovek potom nema prehlad o tom ako ma zaplnene jednotlive disky/oddiely, a len prihadzuje a prihadzuje na plochu az jedneho dna dostane hlasku o nedostatocnom mieste (co vie pekne nas*at pri stahovani x GB velkeho suboru ktoremu chyba 200mb miesta :D - osobna skusenost, preto si na to odvtedy davam pozor).

To je ako s kancelarskymi suplikmi, niekto ma pisacie potreby, noznice, lepiacu pasku, vselijake nalepovacie stitky a podobne smeti v prvom supliku, niekto v druhom, niekto to ma na stole. Ideme aj toto "normalizovat", ze to patri az do druheho suplika a v prvom by mal clovek mat len casto pouzivane dokumenty? Pretoze technicky pre to neexistuje ziaden dovod, je to proste o tom co komu vyhovuje.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nazor na sestavu, pripadne jak by mohla vypadat za stejnou cenu
    od Ondras66 » 14 říj 2020 16:44 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    17
    608
    od xbs
    15 říj 2020 06:14
  • Plocha
    od Marty31172 » 15 lis 2020 14:24 » v Vše ostatní (sw)
    2
    363
    od Marty31172
    15 lis 2020 21:57
  • Černá plocha
    od zik9 » 27 led 2021 11:31 » v Problémy s hardwarem
    23
    652
    od zik9
    31 led 2021 15:46
  • Černá plocha po přihlášení
    od Kryštof Musil » 11 čer 2020 12:00 » v Vše ostatní (sw)
    0
    424
    od Kryštof Musil
    11 čer 2020 12:00
  • Správné zapojení RAM
    od Pandora Rosalez » 03 bře 2021 13:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    341
    od petr22
    03 bře 2021 15:31

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti