Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit? Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 105
Registrován: únor 11
Pohlaví: Muž

Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?  Vyřešeno

Příspěvekod spartane » 27 pro 2019 16:37

Ahoj,

potřeboval bych nainstalovat jeden program, který je ve verzi16bit na PC, který běží na 64bit OS.
Při instalaci programu na mě vyskočí tahle hláška:

Nepodporovaná 16 bitová aplikace
Program nebo funkci \??\C:\Users\...install.exe nelze spustit, protože není kompatibilní s 64bitovou verzí systému Windows. Zeptejte se dodavatele softwaru, zda je k dispozici verze kompatibilní s 64bitovým systémem Windows.


Zkoušel jsem DosBox, ale ten tu instalaci jako takovou nerozjede.
Poskytovatel tohoto programu na svých webových stránkách nabízí tuhle verzi programu (má i další modernější verze programu, ale taky Xkrát dražší) v Demo verzi volně ke stažení. To Demo jde normálně nainstalovat a pak se musí program jako takový spustit právě přes DosBox. Doufal jsem, že i plná verze toho programu půjde nainstalovat a pak spustit přes DosBox, ale bohužel nainstalovat to nelze.
Volal jsem na IT podporu poskytovatele toho programu a tam mi řekli, že to není možné nainstalovat to Demo na 64bit a když jsem jim Xkrát řekl, že se mi to povedlo, tak mi řekli, že mám vlastně pravdu, ale že do toho dema mají přidaný "nějaký instalátor pro Windows" (netuším co :D )

Nějaká rada, jak obejít problém s instalací 16bit programu na 64bit OS?

Děkuji
CPU Intel Core i5 - 4460 3,2Ghz // NVIDIA GeForce GTX 960 4GB // MB MSI B85-G43, 1150, DDR3
RAM Crucial 2x4GB DDR3 1600Mhz CL9 // SSD Kingston KC400 256GB // HDD WD Caviar Blue 1TB

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47300
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod petr22 » 27 pro 2019 16:47

Je to program pro Windows, nebo pro DOS ?

Podle nazvu spousteneho programu bych rekl, ze je to Windows aplikace.

Ale jestli se to ma spoustet pomoci DOSboxu, tak to Windows aplikace byt nemuze.

Jestli je to DOS aplikace, melo by to v DOSboxu fungovat.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 27 pro 2019 16:48, celkem upraveno 1 x.

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod Minapark » 27 pro 2019 16:47

Požívám stařičký dosový program na Win8.1 64 a bez problému, dokonce mi jde zapnout full obraz.
Faktem je, že normálně to nešlo. Podívám se ještě po odkazu. Pokud ho nenajdu, pokusím alespoň najít jiný link s tím programem.

Jak píše Petr22, je to pro DOS nebo Windows? Případně o jakou aplikaci jde? Skusil bych ji umě.
Naposledy upravil(a) Minapark dne 27 pro 2019 16:53, celkem upraveno 1 x.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47300
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod petr22 » 27 pro 2019 16:50

Ono zalezi na tom, co je to za program.

Jakmile je tam primy pristup na hardware nebo se to snazi alokovat pamet,
tak to Windows okamzite utnou.

Takze nejak stare ucetnictvi pujde, ale prakticky zadna hra fungovat nebude.

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 105
Registrován: únor 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod spartane » 27 pro 2019 16:55

Program je: Cézar G1

Minapark: Bohužel ti tu aplikaci jako takovou poslat nemůžu, jedná se o licencovaný produkt a šířit ho nehodlám. Jen bych ho chtěl zprovoznit na novějších počítačích, než na které je primárně určen.

petr22: ano je to program na účetnictví, mj.
CPU Intel Core i5 - 4460 3,2Ghz // NVIDIA GeForce GTX 960 4GB // MB MSI B85-G43, 1150, DDR3
RAM Crucial 2x4GB DDR3 1600Mhz CL9 // SSD Kingston KC400 256GB // HDD WD Caviar Blue 1TB

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod Minapark » 27 pro 2019 17:19

To je v pohodě. Ale nemůžu najít ani demo. Nemáš něco podobného co ti nejde? Protože Dosové to nebude.
Ale kdyby si někdy chtěl rozejít dos na 64 bitech, tak tady:

No tak to je hustý. Ten program nemůžu na netu najít, já ho mám, je free a portable. Pošlu ti jen link odkud jsem ho pravděpodobně kdysi vydoloval. Jo je tady, název je WP64DOSBox-Setup.exe . a jde stáhnout.
http://www.columbia.edu/~em36/wpdos/wp-64.html
ofiko link je wpdos.org ale navede tě na ten link výš.

Možná ti to pomůže. A kdyby jo, tak spouštěj toto exe. DOSBox-25line.exe ten jediný umí full obraz.

Dodatečně přidáno po 3 hodinách 25 minutách 54 vteřinách:
Tak už vím o čem mluvíš. V dosu to jde a napíše, že nejde používat, protože musí být spouštěn ve Windows. A ve Windows napíše, že je odmítnutý přístup nebo není kompatibilní s win 64. Mám ještě notes s Win 10 32bit. Ale zkusím až zítra. Dám vědět.

Tak jsem našel tohle, zkusil jsem to, ale nešlo to.
https://www.youtube.com/watch?v=Kyoyorh-YGQ

tady to je nadějnější. Ale nezkoušel jsem to.
https://www.youtube.com/watch?v=azfJv7fxR80
Naposledy upravil(a) Minapark dne 28 pro 2019 08:43, celkem upraveno 1 x.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod Minapark » 28 pro 2019 08:41

Tohle je emulátor 16bit aplikací ve Win 64bit. Dle videa moc pěkné. Ale nevím jak na to. Pokud někdo ví jak to rozchodit, budu sám rád.
https://www.toptensoftware.com/win3mu/
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

mirekol
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: duben 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod mirekol » 28 pro 2019 09:39

Já používám https://www.vdos.info/
Víc možností nastavení má http://www.vdosplus.org/
Tu jsou nějaké zkušenosti https://pc.poradna.net/articles/2754552 ... -jednoduse

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2879
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod Turion » 28 pro 2019 09:41

Je to pro XP podle těchto stránek. http://www.cezar.cz/index.php?page=win-seven
Možná by to jelo i v linuxu přes wine. Stačí si to vyzkoušet na live verzi na flešce.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7135
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod faraon » 28 pro 2019 14:25

WINE existuje i pro Windows, ale netuším jak moc to funguje.

Už by asi bylo jednodušší nainstalovat do virtuálu nějaké W98SE a provozovat to pod nimi. Není to ani moc náročné na výkon, viděl jsem tohle běžet na Raspberry Pi Zero zabudovaném v hodinkách!
"Jedna z dezinformací se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. ... V jiné variantě tohoto narativu jsou šířeny dezinformace o takzvaném vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody."

https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/, Semantic Visions - prosinec 2020

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 105
Registrován: únor 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod spartane » 28 pro 2019 22:11

Mirekol: Ten Vdos vypadá nadějně, ale bohužel jsem z návodu nepochopil jak v "autoexec" nastavit, který program se tím má spustit :/
CPU Intel Core i5 - 4460 3,2Ghz // NVIDIA GeForce GTX 960 4GB // MB MSI B85-G43, 1150, DDR3
RAM Crucial 2x4GB DDR3 1600Mhz CL9 // SSD Kingston KC400 256GB // HDD WD Caviar Blue 1TB

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Lze nějak zprovoznit instalaci 16bit programu na Win 10 64 bit?

Příspěvekod Minapark » 30 pro 2019 17:27

Jak píšou, zkusil bych i virtuální 16 bit. Tady jsem našel virtuální Windows (i jiné) k okamžitému načtení virtuálního prostředí (v prohlížeči online), které si zvolíš. Zkusil jsem Win 98 a hned jsem měl Win 98 online. Zajímavé, ale já mám na to slabý počítač.
Ale jako na zkoušku vyzkoušet co a jak běží, asi dobrý.
https://copy.sh/v86/?
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Linux Lite problém s instalací programů
    od pepan321 » 18 říj 2020 11:04 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    6
    907
    od petr22
    18 říj 2020 13:56
  • Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit
    od Peva » 13 dub 2021 19:11 » v Vše ostatní (hw)
    33
    1218
    od sojkin626
    15 dub 2021 20:27
  • Jak zprovoznit a přepnout grafickou kartu na notebooku lenovo z50-75 AMD
    od Tomykovec » 26 pro 2020 21:43 » v Problémy s hardwarem
    1
    174
    od phixion
    27 pro 2020 10:42
  • Nalazení TV programů
    od Serg012 » 17 led 2021 15:28 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    8
    619
    od X
    20 led 2021 18:07
  • Spustenie programu spolu s Windowsom
    od cobr4in » 14 srp 2020 07:42 » v Windows 10, 8, 7..
    4
    469
    od cobr4in
    14 srp 2020 21:26

Zpět na “Windows 10, 8, 7..”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti