Jak rozběhat rozšíření wifi

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Speed_dead
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3166
Registrován: duben 10
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod Speed_dead » 28 dub 2021 21:54

Jelikož v jedné části bytu mám slabé pokrytí wifi, koupil jsem si adaptér Strong N300. Návod je velmi skoupý. Obsahuje pouze dvě strany textu. Našel jsem i nějaký další, ale pořád se mě ho nedaří rozběhat.

Moje vize byla takováto:
Od kabelového modemu bývalého UPC mám natažený lan kabel do pokoje. Tak mám připojený switch, kam mám zapojeny PC a TV. Momentální jediný zdroj wifi mám z modemu, který je v komoře jenž je přes chodbu bytu. Proto jsem si myslel, že zapojím do wan konektoru adaptéru lan kabel ze switche a odtud budu šířit wifi nejlépe se stejným ID i heslem, což si nejsem úplně jistý, zda jde. Adaptér umí vytvořit síť s přídomkem (2G), ale odmítá se připojit na internet. Z diskuzí kolem něj jsem se dočetl, že jen jako opakovač přes wifi funguje jen na dosti krátkou vzdálenost (což není ,můj případ - délí je 7m a jedna cihlová a jedna sádrokartonová zeď), takže i proto chci použít na připojení k internetu kabel. Adaptér umí režim acces point, repeater a router. Adaptér má dva RJ porty. Wan/lan a lan. Jak ho rozběhat? Celé odpoledne se o to pokouším, ale pořád se točím v kruhu. V ideálním případě bych to chtěl provozovat jako repeater pro wifi, ale s připojením k internetu přes lan.


Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10072
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod zeus » 28 dub 2021 22:04

Pak logicky rezim AP, ne? Repeater jede bez dratu a router ma WAN+LAN. AP bude wifi+2xLAN.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46956
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod petr22 » 28 dub 2021 22:06

Pouziti jako wifi repeater a zaroven to mit pripojene na LAN je ptakovina obecna.

Pokud je tam LAN pripojeni, tak jedine v rezimu access point.

Jako repeater se to pouziva tam, kde neni LAN.

Uživatelský avatar
Speed_dead
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3166
Registrován: duben 10
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod Speed_dead » 28 dub 2021 22:23

Tak internet na AP běhá, ale v defaultním režimu, což se mě vůbec nelíbí. Nemůžu nastavit jméno sítě, nové heslo, ani šifrování. Pokud se mě podařilo dostat se do rozhraní adaptéru, tak jsem zas nebyl na internetu - připojil jsem se k adaptéru z pc přímo lan kabelem, ale i tak jsem se nedostal na nastavení hesla ani jména sítě a navíc toto fungovalo jen v režimu repeater. Módy se přepínají mechanicky.

Pokud mám připojený adaptér kabalem ze switche do wan, tak je vytvořený funkční nový wifi acess point, ale nedokážu se do něj dostat, abych ho nastavil. Dle návodu by to mělo být 168.192.xx.xx nebo http://ap.setup. Pokud toto zadám, tak se ale nikam nepřipojím a netuším, co je špatně.
Naposledy upravil(a) Speed_dead dne 28 dub 2021 22:25, celkem upraveno 1 x.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46956
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod petr22 » 28 dub 2021 22:24

Jakou IP adresu ma to zarizeni vidis v DHCP serveru na routeru.

To nezalezi na navodu, ale na IP rozsahu v tve siti.

Uživatelský avatar
Speed_dead
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3166
Registrován: duben 10
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod Speed_dead » 28 dub 2021 22:27

Tak to mě nenapadlo, i když je to logický. Teď ještě musím zjistit, jakou má IP můj modem v síti, abych se na něj mohl připojit. A snad si vzpomenu i na heslo.

Edit: Tak na IP modemu jsem přišel příkazem tracert, ale heslo bude na dýl. Nemůžu ho jen tak zresetovat a použít defaultní, které znám, jelikož bych tím rozhodil to co je tam kvůli činžáku nastavené.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46956
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod petr22 » 28 dub 2021 22:36

Muzes pingat jednu IP adresu za druhou a nepotrebujes heslo :-)

Teoreticky to bude dalsi v rade, xxx.xxx.xxx.1 bude router, takze treba pate zarizeni bude na konci 5.

Uživatelský avatar
Speed_dead
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3166
Registrován: duben 10
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod Speed_dead » 28 dub 2021 22:54

V síti toho mám relativně hodně (asi 20 zařízení), tak zjistit co je co jen tak jednoduše nepůjde. :( Navíc jsem zjistil, že modem končí na 1, ale třeba jeden PC je kolem 150 a něco jiného kolem 100, další kolem 300. Bez toho, že bych tu strávil mraky času to bez hesla asi nepůjde. :x
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46956
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod petr22 » 28 dub 2021 22:58

Da se pripojit na wifi toho AP ?

Takze lze pouzit sw co proskenuje cely IP rozsah.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20970
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod ITCrowd » 29 dub 2021 07:49

Ahoj,
v mém podpisu najdeš návody na diagnostiku sítě. Je zde zmíněn program netscan i fping, pomocí kterého lze proskenovat síť a najít zařízení v síti.
Dále někteří výrobci mají na stránkách utility, pomocí kterých lze jejich zařízení v síti najít.
Postup nastavení najdeš taktéž v mém podpisu - router jako switch.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 16 vteřinách:
Speed_dead píše:V síti toho mám relativně hodně (asi 20 zařízení), tak zjistit co je co jen tak jednoduše nepůjde. :( Navíc jsem zjistil, že modem končí na 1, ale třeba jeden PC je kolem 150 a něco jiného kolem 100, další kolem 300. Bez toho, že bych tu strávil mraky času to bez hesla asi nepůjde. :x

Tímhle bych se zabýval... Třeba asusy počítají přiřazovanonou IP adresu z MAC adresy pomocí hash. Tak je zaručeno, že zařízení připojené do sítě dostane vždy stejnou IP adresu. Nicméně - max. velikost je 254, takže 300 být nemůže. Jde o IPv4, takže maximální hodnota pole IP adresy je 8 bitů, pokud by všechny byly 1, pak FF(hex), což je 255(dec). 255 je však adresa pro multicast (broadcast), ta použít nelze. Nula je použita pro označení sítě např.: 192.168.1.0/24, kde 24 značí počet bitů masky - v uvedeném příkladu 255.255.255.0, tedy vlastní síť (adresace IP) je v rozsahu 192.168.1.1 - 254.

Dodatečně přidáno po 14 minutách 33 vteřinách:
A jak na nastavení:
Podle toho návodu ba to mohlo fungovat takto:
1. reset strongu do továrního nastavení.
2. nastavení pevné IP na počítači 192.168.10.2, brána 192.168.10.1, maska 255.255.255.0
3. propojit PC a extender mezi sebou
4. do prohlížeče zadat IP 192.168.10.1
5. měl by ses dostat do nastavení.
Jak to bude, pokud přepneš hardwarově do režimu AP netuším, ale mohlo by fungovat:
1. reset strongu do továrního nastavení
2. přepnout do režimu AP a připojit do sítě
3. proskenovat síť pomocí netscan (předpokládám, že AP dostane IP od DHCP z routeru)
4. tuto IP adresu zadat do prohlížeče
5 a měl by ses dostat do nastavení

A ryze teoreticky by mohlo fungovat i toto (bez záruky):
1. reset strong do továrního nastavení
2. nastavit režim AP
3. připojit do sítě
4. stisknout wps na strongu
5. stisknout wps na routeru
6. pokud se "domluví" správně, měl by strong šířit stenou WiFi.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10072
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod zeus » 29 dub 2021 08:45

Speed_dead píše:Tak internet na AP běhá

A rezim jsi zmenil jak? Jestli to nema na sobe prepinac, pak jsi byl ve webovem rozhrani, ne?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20970
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak rozběhat rozšíření wifi

Příspěvekod ITCrowd » 29 dub 2021 09:49

A on má na sobě přepínač :-)
A pokud jsem to dobře četl, tak jemu jde o to, že když to přepne, tak ten extender vytvoří nějakou svou wifi a on chce, aby to byla wifi, která již existuje...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rozšíření WiFi do patra
    od Paull » 04 led 2021 17:10 » v Sítě - hardware
    26
    1323
    od ITCrowd
    17 led 2021 20:46
  • Bezdrátové rozšíření Wifi
    od desperado007 » 29 led 2021 15:12 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    395
    od zeus
    29 led 2021 22:09
  • Rozšíření ram
    od Zakk » 27 dub 2021 21:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    193
    od dodanekov
    28 dub 2021 20:57
  • Rozšíření UVI v Chrome
    od Paull » 04 led 2021 10:28 » v Internet a internetové prohlížeče
    0
    273
    od Paull
    04 led 2021 10:28
  • Rozšíření RAM u nového ntb HP-záruka ?
    od ski1961 » 17 pro 2020 19:55 » v Problémy s hardwarem
    12
    535
    od ski1961
    18 pro 2020 11:46

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů