WiFi extender pro guest síť

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod RockHard » 15 dub 2021 20:39

Zdravím, obracím se na vás s laskavou prosbou o pomoc při vyřešení mého problému:)

v RD (přízemí+patro) mám v přízemí router (Asus AX56U) a rozvedenou svoji home wifi přes obě pásma a se signálem vše OK.
V patře však bydlí dělňasi, kteří tam jsou v pronájmu a já jim musím zajistit připojení, jelikož jsem zrušil co tam bylo dosavaď a udělal si svoje vlastní.

Na routeru mám nastavenou guest wifi, signál do patra jde dobře, ale prostě je tam jeden blind spot a zrovna tam to borci "nejvíc potřebujou" a musím tam tedy dat nějaký extender. Jak na to?

1) Do patra mám z přízemí natáhlý LAN kabel, tudiž extender muže být s routerem propojen kabelem
2) Chci aby extender šířil guest wifi, ne tu moji a nechci aby měli přístup do intrAnetu
3) Zmíněná guest wifi má omezenej bandwith na 15/15

Moje points/otazky - asi nechci další router dávat nahoru, aby se ty signály z nich nerušily?
- Šlo by na extenderu/routeru nastavit, aby extender šířil právě guest network?
Snad jsem to popsal co nejpřesněji, kdyby něco z toho nedavalo smysl čekám přilepenej na monitoru na vaše báječné rady. Díky moc :-)


MB:ASUS P8Z68-V LX, Intel Z68 , GK : MSI GTX1070 Z 8G GDDR5 RAM:Kingston HyperX XMP 2x8GB DDR3, 1600 MHz
CPU:Intel Core i5 2500K + Noctua nh-dh 14 PS: SEASONIC M12II-620 - 620W
Case: CoolerMaster Storm Enforcer Edition HDD:Barracuda 500gb,WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + SSD OCZ Agility 3 60 gb,SAMSUNG EVO 500G

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 15 dub 2021 20:49

Ahoj.
Pochybuji, že tohle nějaký extender bude umět.
Nabízí se řešení - koupit další asus router (klidně něco levného):
1. zapojit ho v režimu AP (asusy umí při AP využít přípojný bod WAN) a v něm nastavit guest WiFi.
2. pokud by bod 1 nešel, pak ho nechat pracovat v režimu router (tedy mít dva routery za sebou) a nastavit guest wifi. tak budou obě sítě oddělené. To může dělat problémy třeba u her, ale internet pojede.
V obou případech zrušit guest wifi na AX56U. U druhého routeru pomocí manažeru dopravy nastavit šířku pásma (bandwith), popípadě omezit rychlost LAN portu na AX56U (toho, na který bude řipojen druhý router).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod RockHard » 15 dub 2021 21:18

Díky za bleskovou odpověď

Toho jsem se trochu bál, nebudou pásma mýho routeru a routeru nahoře interferovat?
Stačil by tento router např? https://www.alza.cz/asus-rt-ac51-d5844024.htm

Kromě stolního PC budu mít zbytek bytu na Wifi (2xSmart TV, etc.) a potřebuju aby do ní pral můj router vše co umí, jelikož připojení mám 100/100 Mbps a když si pouštím 4K HDR streamy 70-85 Mbps což je dost na hraně pro plynulý přehrávání, tak aby to nerušil router z patra.
MB:ASUS P8Z68-V LX, Intel Z68 , GK : MSI GTX1070 Z 8G GDDR5 RAM:Kingston HyperX XMP 2x8GB DDR3, 1600 MHz
CPU:Intel Core i5 2500K + Noctua nh-dh 14 PS: SEASONIC M12II-620 - 620W
Case: CoolerMaster Storm Enforcer Edition HDD:Barracuda 500gb,WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + SSD OCZ Agility 3 60 gb,SAMSUNG EVO 500G

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 15 dub 2021 21:34

TV na wifi nepatří. Buď kabel, nebo powerline. Co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570 Klidně můžeš za powerlinu dát switch a natáhnout kabel k další TV. Ideálně kabel k TV, switch a kabel k další TV. Switch třeba: https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg105/122873/produkt
Tohle si přečti: viewtopic.php?f=8&t=212022 Napsal jsem to sice primárně pro hráče, ale pochopíš z toho to hlavní.
Uvedený router je dostačující.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod RockHard » 15 dub 2021 21:57

O powerlinu jsem přemýšlel, ale bohužel zásuvky jsou na jiné fázi. Hlavní TV v obýváku je od routeru cca 2-3 metry a měřím tam stabilně okolo 75-80 Mbps ( nevím jestli má TV 5GHz, ale "rychlost" připojení ukazuje 867 Mbps) Nejsem si jistý, že když sou zásuvky v jiné fázi bych tuto hranici překročil a případně jestli misky vah cost/benefit budou stát za to. Druhá TV bude v ložnici a tam to bude asi jen o IPTV (tzn. v současné době HD přenosy, který žvejkaj 7Mbps) případně nějaký netflix. Je mi ale jasný, že se s 100mbps připojením nebudu tak moc roztahovat když bude najednou víc zařízení + týpkové mi nahoře žvejknou dalších 15mbps si budu muset holt pustit nějakej "only" 40-50 gb film :D což se dá taky přežít

Byt ještě ladím a finišuju rekonstrukci, takže ostrý test bude cca za měsíc a pak se začnou ozývat případný nedostatky. Kabel bohužel dispozičně řešit nejde bez monstrozních úprav.

Každopádně díky za plodnou diskuzi :), Jen tak pro nějaký shrnutí, já koupim tedy router co jsem poslal, přes ntb ho prvotně nastavím jako Acces point, to znamená, že nebude tvořit lokální síť, ale pouze bude vysílačem wifi z připojení které k němu vede je to tak? Připojit->Nastavit jako AP-> Guest network- > Zpět do mýho gauče. Může tak být ?
MB:ASUS P8Z68-V LX, Intel Z68 , GK : MSI GTX1070 Z 8G GDDR5 RAM:Kingston HyperX XMP 2x8GB DDR3, 1600 MHz
CPU:Intel Core i5 2500K + Noctua nh-dh 14 PS: SEASONIC M12II-620 - 620W
Case: CoolerMaster Storm Enforcer Edition HDD:Barracuda 500gb,WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + SSD OCZ Agility 3 60 gb,SAMSUNG EVO 500G

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 15 dub 2021 23:07

Rozdílné fáze lze řešit couplerem: https://www.conrad.cz/p/kemo-powerline- ... max-191231 Ten zajistí průchodnost signálu powerline i přes další fáze.
"Jen tak pro nějaký shrnutí, já koupim tedy router co jsem poslal, přes ntb ho prvotně nastavím jako Acces point, to znamená, že nebude tvořit lokální síť, ale pouze bude vysílačem wifi z připojení které k němu vede je to tak? Připojit->Nastavit jako AP-> Guest network- > Zpět do mýho gauče. Může tak být ?" - přesně tak.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1617
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod Microsheep » 16 dub 2021 07:18

Jen nastřelím nejideálnější řešení. V tuto chvíli, pokud mají fyzický přístup k routeru a připojí se k němu Ethernetem (většinou si řeknou, že wifi je pomalá, proč se nepřipojit kabelem) tak welcome home a navíc plnou rychlostí. Řešením je zónový firewall, popřípadě managovaný switch, pokud kabel nedosáhne přímo k firewallu a poslat je zvlášť do oddělené sítě.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 16 dub 2021 08:35

No, já jen dodám, že pokud nastaví omezení rychlosti na port, pak žádná plná rychlost nebude.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod RockHard » 16 dub 2021 08:42

Omezení rychlosti jsem měl v plánu udělat jak na svým routeru, tak i na tom v patře. To sou borci převážně ve středním věku co sou rádi když přijdou z šichty si u cigarka projet nějaký koc na netu a napsat domů ženám, popř. pustit nějaký to video na YT :-D

Dodatečně přidáno po 1 minutě 9 vteřinách:
K tomu coupleru na powerline, kam se to připojuje vůbec?
MB:ASUS P8Z68-V LX, Intel Z68 , GK : MSI GTX1070 Z 8G GDDR5 RAM:Kingston HyperX XMP 2x8GB DDR3, 1600 MHz
CPU:Intel Core i5 2500K + Noctua nh-dh 14 PS: SEASONIC M12II-620 - 620W
Case: CoolerMaster Storm Enforcer Edition HDD:Barracuda 500gb,WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + SSD OCZ Agility 3 60 gb,SAMSUNG EVO 500G

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 16 dub 2021 08:54

Do rozvodné skříně. Existují i couplery na DIN lištu: https://www.conrad.cz/p/allnet-powerlin ... ?&vat=true
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 134
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod RockHard » 16 dub 2021 11:42

To už je pro mě vyšší dívčí :) , ale pokud to bude stát za pendrek, tak se do toho asi pustím.

Otázka ad router - ten LAN kabel do toho druhého routeru zapojím do WAN nebo LAN ?
MB:ASUS P8Z68-V LX, Intel Z68 , GK : MSI GTX1070 Z 8G GDDR5 RAM:Kingston HyperX XMP 2x8GB DDR3, 1600 MHz
CPU:Intel Core i5 2500K + Noctua nh-dh 14 PS: SEASONIC M12II-620 - 620W
Case: CoolerMaster Storm Enforcer Edition HDD:Barracuda 500gb,WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + SSD OCZ Agility 3 60 gb,SAMSUNG EVO 500G

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi extender pro guest síť

Příspěvekod ITCrowd » 16 dub 2021 16:11

ITCrowd píše:Ahoj.
Pochybuji, že tohle nějaký extender bude umět.
Nabízí se řešení - koupit další asus router (klidně něco levného):
1. zapojit ho v režimu AP (asusy umí při AP využít přípojný bod WAN) a v něm nastavit guest WiFi.
2. pokud by bod 1 nešel, pak ho nechat pracovat v režimu router (tedy mít dva routery za sebou) a nastavit guest wifi. tak budou obě sítě oddělené. To může dělat problémy třeba u her, ale internet pojede.
V obou případech zrušit guest wifi na AX56U. U druhého routeru pomocí manažeru dopravy nastavit šířku pásma (bandwith), popípadě omezit rychlost LAN portu na AX56U (toho, na který bude řipojen druhý router).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Wifi extender
    od Ricos555 » 08 srp 2020 12:20 » v Vše ostatní (hw)
    6
    584
    od ITCrowd
    08 srp 2020 17:18
  • Router jako extender
    od kubakon » 02 úno 2021 17:45 » v Problémy s hardwarem
    3
    277
    od ITCrowd
    02 úno 2021 19:59
  • Nastavení sítě 2x router a 2x extender
    od Karlvon » 27 úno 2021 16:48 » v Sítě - hardware
    3
    428
    od Karlvon
    05 bře 2021 11:06
  • Přes extender nejde internet
    od RudolfIV » 28 říj 2020 12:17 » v Administrace sítě
    4
    712
    od RudolfIV
    28 říj 2020 15:01
  • Řešení viditelnosti zařízení - AP nebo Extender?
    od CyberCodeDroid » 30 dub 2021 05:54 » v Sítě - hardware
    5
    142
    od CyberCodeDroid
    30 dub 2021 08:11

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů