Wifi router dosah

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4747
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod gogo1963 » 04 dub 2021 05:37

jj je rozdíl tenká "kantovka", nevo železobeton ...


i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Reklama
Uživatelský avatar
šulda
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 721
Registrován: srpen 08
Bydliště: Tam kde se vrány otáčejí
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod šulda » 04 dub 2021 10:02

Tak půdorys beru že byt o 60m² nebude dlouhá nudle s wc uprostřed kam nepůjde dát routr, routr jsem samozřejmě umístil cca do středu bytu. Okolních sítí je u nás mraky (dvojbytovka 18 bytů), ale ten matroš stěn mi nedošel. V bunkrech snad lidi nebydlí aby měly železobetonový zdi, ale co třeba kamenná zeď?
Člověk se pořád učí.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4747
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod gogo1963 » 04 dub 2021 10:13

každý "panelák" je železobeton, sice tenké příčky, ale kovová mřížka v betonu ... já nevím, v jakém bytě bydlí
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46990
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 04 dub 2021 10:14

Zrovna zelezeobeton je pomerne dulezity material pri stavbe budov, precijenom
ma jiste vyhody proti samotnemu betonu. Ony by ty panely totiz nebyly zrovna
pevne bez oceli vevnitr. Kamenna zed leda tak nekde na hrade.

Jedina moznost jak 100% overit sireni signalu v danych podminkach je mereni.

Proc by 60m2 nemohla byt dlouha nudle ? I takove byty tu mame, nebo tvar L v rohu
baraku, mezi tim zelezobetonove nosne sloupy a vytahove sachty.

Uživatelský avatar
šulda
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 721
Registrován: srpen 08
Bydliště: Tam kde se vrány otáčejí
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod šulda » 04 dub 2021 10:43

Pravda, panelák je jasnej. My jsme ve zděný bytovce a zasahuje sem x sousedních sítí, i 5G. Nudle neříkám že nemůže být, ale v dnešní době je to jak s tím hradem. Spousta známejch ale bydlí v historickým jádru v kamenných barácích a bytech. Nikdy sem se ale s nima o tomhle nebavil tak nevím jak je to s kamennou zdí a signálem. U piva o tom bohužel v dnešní době nepokecáme :D
Člověk se pořád učí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46990
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 04 dub 2021 10:47

Studie na tema sireni Wifi signalu skrz zdi v gotickem hradu, na to by se dala
ziskat mozna i dotace EU.

Jde o to, ze kdyz ta wifi nekde nefunguje, tak je problemn v dosahu toho telefonu
nebo notebooku, ne v dosahu wifi na routeru, ktery je mnohem vetsi.

Porad nezname parametry te WiFi - jestli se na novem routeru vyuziva i 5 GHz, ktere
ma kratsi dosah uz z principu.

kachnak
Level 1
Level 1
Příspěvky: 87
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod kachnak » 04 dub 2021 12:08

Vitejte v dobe goticke..
Vlastnim starsi dum,puvodne kamenny obvod.
Po ruznych vestavbach,pristavbach,dostavbach a rekonstrukcich vznikl dvojpatrovy 2x 4+1 kde kameny tvori nekde obvod nekde pricky ale pouze je tomu tak v prizemi.

Pointa je takova ze ac propozicne i rozmerove 2 stejne bytove jednotky nemaji stejne zdivo a to se odrazi na pokryti signalem wifi.
V patre je jedno AP a naprosto dostacuje,v prizemi jsou AP tri a hluche mista bych nasel..
Za me je wifi jedna velka alchymie a spousta pokusu omylu jejichz mnozstvi se umerne zmensuje s poctem natahanych UTP po objektu.

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8725
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod mmmartin » 04 dub 2021 12:18

Pánové, vraťte se prosím k základnímu dotazu autora tématu. Vaše výklady o tom, jak bydlíte mu moc nepomohou. Netýká se Petra22 a Martaba.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46990
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 04 dub 2021 13:04

Ono ciste technicky nelze garantovat ani samotnou funkcnost wifi.

Par znamych bydli na sidlisti a ti by byli radi, kdyby resili kratky dosah,
protoze tam je to zarusene tak, ze je to odpoledne a vecer naprosto
nepouzitelne. Merak ukazuje v okoli i 5000+ siti.

Obvykle to nefunguje tak, ze se najde geometricky stred bytu a do nej se umisti
router ve vychozim nastaveni, je to silena veda a metoda pokus-omyl.

Neco se da vyresit pouzitim externich anten a jejich rozmistenim po okoli routeru.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod ITCrowd » 05 dub 2021 07:54

bluenite píše:Po doporučení jsem vyměnil 7let starý vdsl wifi router Zyxel VMG1312 za TPlink ArcherVR300. Šlo o zlepšení kvality internetu a také dosahu wifi. Bohužel opak je pravdou a starý Zyxel měl lepší parametry. I bez externí antény...
Jde mi hlavně o zlepšení wifi dosahu na doma, kde v bytě o 60m2 je příjem za třetími dveřmi nulový. Dá se to nějak zlepšit nastavením routeru? Nebo mi zbývá externí řešení – repeater, nebo něco takového? Technické údaje lžou, když uvádí rozsah 200m2, atd. Vím, že vše je relativní, počítají se volné plochy, ne zdi. Ale že by to bylo až razantní, to mi přijde divné. Vím že to není pouze v routeru, ale i v přijímadle, kdy oba musí spolu komunikovat. Potřebuji vhodné řešení bez velkých investic, kompromis s minimálním zlepšením v domácích podmínkách.
Nebo sehnat vykonnější router? Ví někdo o něčem konkrétním, na co se podívat? Nebo ten repeater?
díky za tip a případnou radu
Petr

1. Ten, kdo ti doporučil ten tplink doporučil špatně.
2. Staré routery mají (tvými slovy) větší dosah - a to z důvodu vyššího zisku antén. Nezřídka mívají zisk 5dBi, zatímco dnešní routery mívají 2dBi.
3. nastavení routeru - pozapínej nové technologie (u Asusů je to beamforming, AiRadar), to by mohlo pomoci.
4. Pokud to nepomůže, důrazně varuji před použitím extenderu. Taková věc sice zlepší signál, ale sníží rychlost (šíři pásma) na polovinu. Ve výsledku můžeš dostat plný signál, ale rychlost se může ploužit někde kolem 5Mbps.
Řešením je použití LAN kabelu + AP z toho starého routeru (viz. můj podpis - router jako switch). Pokud nelze natáhnout kabel, použij powerline (případně powerline s wifi). Co to je, najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570
5. Pásmo 5GHz: Tyto frekvence mají horší průchodnost materiály, než 2,4GHz. To je fyzika.
K řešení:
Pokud ten zyxel vyhovoval, pak nejlepší řešení by bylo přepnout ho do režimu bridge mode, tím by přestal routovat a byl by z něj pouze modem. A za něj připojit svůj router. Osobně zde nedoporučuji routery pod 2.000,-. Vhodný kandidát třeba: viewtopic.php?f=41&t=185577 Téma o ukecávání a spokojeném tazateli třeba zde: viewtopic.php?f=41&t=213232
A můžeš si přečíst třeba: viewtopic.php?f=8&t=212022 nenech se zaskočit nadpisem.
Síť je třeba řešit jako celek. Myslet si, že koupím jinou krabičku a ono se to zlepší, je stejné, jako myslet si, že vyměním procesor a hry mi pojedou rychleji. Ano, v některých případech jistě. Ale tam, kde to "visí" na grafice, tam ne.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Router velký dosah
    od Nowada » 22 kvě 2020 08:02 » v Sítě - hardware
    4
    623
    od ITCrowd
    22 kvě 2020 18:21
  • Wifi router
    od viktorsavo » 08 led 2021 16:34 » v Vše ostatní (hw)
    4
    232
    od viktorsavo
    08 led 2021 16:52
  • WiFi LTE router
    od teichmann.ondrej » 09 črc 2020 22:40 » v Sítě - hardware
    15
    1207
    od teichmann.ondrej
    16 črc 2020 19:00
  • Wifi router do domácnosti
    od zezr » 03 zář 2020 14:59 » v Sítě - hardware
    3
    700
    od ITCrowd
    03 zář 2020 16:43
  • Wifi router pro domácnost
    od Wassabre » 16 dub 2021 09:18 » v Sítě - hardware
    3
    236
    od Wassabre
    19 dub 2021 14:13

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů