Wifi router dosah

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

bluenite
Level 2
Level 2
Příspěvky: 157
Registrován: květen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Wifi router dosah

Příspěvekod bluenite » 02 dub 2021 11:59

Po doporučení jsem vyměnil 7let starý vdsl wifi router Zyxel VMG1312 za TPlink ArcherVR300. Šlo o zlepšení kvality internetu a také dosahu wifi. Bohužel opak je pravdou a starý Zyxel měl lepší parametry. I bez externí antény...
Jde mi hlavně o zlepšení wifi dosahu na doma, kde v bytě o 60m2 je příjem za třetími dveřmi nulový. Dá se to nějak zlepšit nastavením routeru? Nebo mi zbývá externí řešení – repeater, nebo něco takového? Technické údaje lžou, když uvádí rozsah 200m2, atd. Vím, že vše je relativní, počítají se volné plochy, ne zdi. Ale že by to bylo až razantní, to mi přijde divné. Vím že to není pouze v routeru, ale i v přijímadle, kdy oba musí spolu komunikovat. Potřebuji vhodné řešení bez velkých investic, kompromis s minimálním zlepšením v domácích podmínkách.
Nebo sehnat vykonnější router? Ví někdo o něčem konkrétním, na co se podívat? Nebo ten repeater?
díky za tip a případnou radu
Petr



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 02 dub 2021 12:05

Tvuj router ma dosah dostatecny - to co nema dostatecny dosah je wifi v telefonu a jinem zarizeni,
ktera je mnohonasobne mene vykonna.

I kdyby mel router dosah kilometr tak to nepomuze, kdyz telefon zaroven nedosahne na router.

Jedina moznost je vice AP rozmistenych po byte. Nebo mobilni zarizeni s lepsi vestavenou WiFi,
aby prosvitilo ty 3 zdi k routeru.

Dosah uvadeny vyrobcem je na volnem prostoru a bez ruseni dalsich siti ale jak rikam, tvoje
mobilni zarizeni a router na sebe musi videt navzajem, samotny dosah routeru k vytvoreni
spojeni nestaci.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod gogo1963 » 03 dub 2021 05:52

telefon na Zyxel viděl a na TP nevidí?
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 03 dub 2021 09:54

Pokud puvodni sit bezela na 2,4 GHz a ted na 5 GHz tak je to normalni chovani.

Pokud sit nebezi na stejnem kanalu, muze byt vice rusena desitkami siti okolo.

Prilis mnoho neznamych pro tvrzeni, ze novy router ma mensi dosah.

Novy router podporuje 802.11ac a ma externi anteny, tudiz uz z principu veci na 2,4 GHz
bez ruseni musi mit vetsi dosah - ale jak rikam - dosah routeru je na nic kdyz zarizeni s mnohem
slabsi wifi nevidi na router.

kanoe222
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 293
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod kanoe222 » 03 dub 2021 10:20

Udaje k staremu routeru aky zisk ma jeho antena som nenasiel, nasiel som k podobnemu typu https://www.multitronic.fi/en/products/58395 ktory ma zisk anteny iba 3dBi. Ten novy router by mal mat zisk 5dBi https://www.varia-store.com/en/produkt/99708-archer-vr300-wireless-vdsl-adsl-modem-and-router.html.

Cize co sa tyka vykonu anten, mali by ste si polepsit. Ak to je ale opak, tak mi napada, nezmenili ste polohu routera voci tomu staremu? Ak aj nie, skuste router inak natocit.

Alebo ste vymenili aj prijmac? (telefon, notas, tablet ...). Nieco sa proste muselo zmenit okrem vymeny routra.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28210
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod Martab » 03 dub 2021 11:31

Na to je jednoduchá odpověď viewtopic.php?f=109&t=188210

Řešením tvého problému je třeba toto: https://www.czc.cz/strong-powerline-wf- ... 57/produkt se správným nastavením sítě (pokud stačí 2.4GHz WiFi, 5G už bude cenou trochu jinde). V principu nebylo třeba kupovat nový router, nevím kdo ti to poradil, ale snad každý kdo se v to aspoň trochu vyzná by ti řekl, že s tvým problémem nový router nepomůže...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

bluenite
Level 2
Level 2
Příspěvky: 157
Registrován: květen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod bluenite » 03 dub 2021 18:26

petr22 píše:Tvuj router ma dosah dostatecny - to co nema dostatecny dosah je wifi v telefonu a jinem zarizeni,
ktera je mnohonasobne mene vykonna.

I kdyby mel router dosah kilometr tak to nepomuze, kdyz telefon zaroven nedosahne na router.

Jedina moznost je vice AP rozmistenych po byte. Nebo mobilni zarizeni s lepsi vestavenou WiFi,
aby prosvitilo ty 3 zdi k routeru.

Dosah uvadeny vyrobcem je na volnem prostoru a bez ruseni dalsich siti ale jak rikam, tvoje
mobilni zarizeni a router na sebe musi videt navzajem, samotny dosah routeru k vytvoreni
spojeni nestaci.


dá se nějak s TPlinkem propojit ten starý Zyxel, jako AP?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 03 dub 2021 18:33

Mel by umet rezim AP, tedy ano.

Musi byt ale propojene navzajem sitovym kabelem.

Chtelo by to ale rozmistit po byte tak, aby kazdy router pokryl jednu cast.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28210
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod Martab » 03 dub 2021 18:50

Tak tak, na druhou stranu, když už se bude tahat kabel, šel by i jeden router umístnit do středu bytu...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4726
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod gogo1963 » 03 dub 2021 19:04

mám to tak stejně, dva routery pokryjí 160m2 ... i malej dvorek ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Fractal R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 250GB ocz+250GB ocz+4TB Skyhawk/ 3060Ti/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
šulda
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 721
Registrován: srpen 08
Bydliště: Tam kde se vrány otáčejí
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod šulda » 03 dub 2021 20:15

Jeden router nedá 60m²? Mám 65m² a jeden router to pokryje. Jak telefony tak iPad mini s tím nemají problém.
Člověk se pořád učí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 46966
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Wifi router dosah

Příspěvekod petr22 » 03 dub 2021 20:43

1. pudorys bytu
2. material sten
3. umisteni routeru
4. ruseni okolnich siti

Co funguje nekde, nemusi fungovat jinde - muselo by se to zmerit po cele plose bytu, jak je na
tom signal.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Router velký dosah
    od Nowada » 22 kvě 2020 08:02 » v Sítě - hardware
    4
    619
    od ITCrowd
    22 kvě 2020 18:21
  • WiFi LTE router
    od teichmann.ondrej » 09 črc 2020 22:40 » v Sítě - hardware
    15
    1199
    od teichmann.ondrej
    16 črc 2020 19:00
  • Wifi router
    od viktorsavo » 08 led 2021 16:34 » v Vše ostatní (hw)
    4
    228
    od viktorsavo
    08 led 2021 16:52
  • Wifi router pro domácnost
    od Wassabre » 16 dub 2021 09:18 » v Sítě - hardware
    3
    229
    od Wassabre
    19 dub 2021 14:13
  • LTE anténa a WiFi router
    od FreemanCZ » 03 srp 2020 18:19 » v Sítě - hardware
    4
    499
    od FreemanCZ
    03 srp 2020 20:28

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host