Nový router

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

nejm
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Nový router

Příspěvekod nejm » 03 bře 2021 17:01

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký by jste mi doporučili router. Hlavně chci, aby mi internet stíhal 160/10 Mbps. Moc se v tom nevyznám, tak se raději ptám, předem děkuji za odpovědi. :)



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod ITCrowd » 03 bře 2021 17:17

V mém podpisu najdeš odkaz na článek Vybíráme router. velmi pečlivě prostuduj a odpověz na otázky. Teprve poté lze něco vybrat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

nejm
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod nejm » 03 bře 2021 18:35

1. TP-LINK - TL-WR842ND
2. LAN i WiFi
3. Ano. Pásma můžou být obojí. WiFi6 může být a zabezpečení postačí i WPA2, ale může být WPA3.
4. K routeru bude připojeno: 1 pc přes kabel; 1 notebook přes WiFi, 1 tv přes WiFi a 3 telefony přes WiFi.
5. Logy - myslím si, že více není potřeba.
6. Ano, DLNA se může hodit.
7. 160/10mbps.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod ITCrowd » 03 bře 2021 20:51

ad 2) - to je dotaz na to, jak se internet dostává k tobě. Prostuduj si první a nejdůležitější bod článku.
Důvod změny routeru?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

nejm
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod nejm » 04 bře 2021 08:50

Internet máme veden kabelovou TV. Chci, aby se ke mě internet dostával jak vzduchem, tak i kabelem. Důvod změny routeru je ten, že mám 98/10, místo 160/10.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2021 09:21

A "Chci, aby se ke mě internet dostával jak vzduchem, tak i kabelem." V tom případě si musíš zaplatit dalšího providera, který ti připojení vzduchem zařídí. (Což předpokládám, že není tvůj případ).

B Chceš mít nabízenou rychlost, kterou tvůj router nezvládá (což předpokládám, je to, co chceš).
Je třeba si uvědomit:
1. Na stávajícím připojení je vždy třeba modem, a to modem dodaný providerem. Ten pořád tajíš.
2. Možnosti, které jsou:
- využít stávající modem(router) a ten tplink použít pouze jako AP tam, kde není signál (viz. můj podpis - router jako switch)
- využít stávající modem(router) a dodat AP s odpovídajícími parametry
- přepnout stávající modem(router) do režimu bridge a za něj dát router, který se bude "starat" o tvou síť.
Dodej plán sítě včetně všech zařízení a IP adresace, jak to má vypadat je zde: app.php/gallery/image/1669
Proč?
1. Máš pouze modem - pak lze řešit výběrem routeru.
2. Máš modemrouter s možností bridge - pak lze řešit přepnutím do bridge módu a řešit výběrem routeru
3. Máš modemrouter bez možnosti bridge - pak se o routování stará modemrouter a lze řešit Access Pointem, popřípadě routerem v režimu switch, případně switchem + AP.
Křišťálové koule tu nemáme a věř mi, hodily by se.
Síť je třeba řešit jako celek. Určitě nechceš, aby se ti navrhlo něco, co ve výsledku nebude fungovat, nebo budeš mít problémy.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

nejm
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod nejm » 04 bře 2021 09:42

Ano, chci, aby mi nový router nabídl rychlost, kterou můj momentální router nezvládá. A ano, modem máme, jen jsem zapomněl napsat. Signál je všude dostačující.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20993
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2021 10:27

OK. Takže dokud se nedozvím, co to je za modem a dokud nebude plán sítě, nebudu reagovat. Na informaci o signálu se tě nikdo neptal, za to jsi nedodal nic z požadovaného. Chceš-li radu, spolupracuj.
Samozřejmě ti postačí výše uvedené obecné rady. K tomu přidám ještě jednu - případný router (AP) musí mít gigabitové porty.
Šance, že to bude fungovat, je slušná.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový Router
    od mtc » 26 říj 2020 10:40 » v Sítě - hardware
    3
    426
    od mtc
    26 říj 2020 14:17
  • Nový router
    od TUYH » 09 lis 2020 19:53 » v Sítě - hardware
    1
    414
    od ITCrowd
    09 lis 2020 20:34
  • Nový router
    od šulda » 11 lis 2020 16:03 » v Sítě - hardware
    2
    445
    od šulda
    12 lis 2020 14:12
  • Novy router
    od cmuch » 10 bře 2021 10:34 » v Sítě - hardware
    17
    774
    od cmuch
    11 bře 2021 16:41
  • Nový router
    od blackboxx » 25 lis 2020 09:28 » v Sítě - hardware
    4
    708
    od ITCrowd
    19 led 2021 16:31

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti