2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 17 led 2021 20:46

Ahojte. Mám situaci: 2 routery v baráku jeden dole druhý nahoře - dvě různé wifi sítě. Ten druhý je připojen LAN kabelem k tomu prvnímu. Dnes jsem na tom druhém vypnul DHCP, protože jsem usoudil, že se "hádaly" o IP adresy - internet spíš nefungoval než fungoval a když jsem ten druhý úplně vypnul tak vše jelo.

No pak jsem tedy ten druhý zbavil automatického DHCP a zapnul. Zdálo se, že připojení k internetu chodí, ale jsou problémy s připojováním např. Android telefonů, TV, které často hlásí connected, no internet, pak se připojí a po pár desítkách minut např. znovu vypadnou. Naproti tomu laptopy s Windows jsou připojené stále.

Fakt nevím v čem to je. Myslel bych že se pořád někde bijí IP adresy, ale tohle je výčet z prvního routeru (connected devices) a adresy mi přijdou jedinečné:

iPhone	EA:25:95:49:10:0F	192.168.0.10/24	48:46.0	Ethernet
myHivehub 00:1C:2B:18:E5:DF 192.168.0.105/24 22:30.0 Ethernet
myHivehub 00:1C:2B:0B:37:FF 192.168.0.106/24 37:32.0 Ethernet
X553MA 30:10:B3:7E:5C:BF 192.168.0.107/24 26:59.0 WI-FI 2.4G VM1461647
iPhone 32:80:7E:77:07:03 192.168.0.11/24 02:46.0 WI-FI 5G VM1461647
XboxOne F0:6E:0B:18:16:FA 192.168.0.114/24 43:32.0 WI-FI 5G VM1461647
android-ff1013f1e3a36e20 5C:F8:A1:42:24:F4 192.168.0.12/24 50:10.0 WI-FI 2.4G VM1461647
unknown 2A:F8:65:FE:03:9D 192.168.0.13/24 09:41.0 Ethernet
LAPTOP-ITFMIRKK 80:91:33:18:02:DF 192.168.0.14/24 22:36.0 WI-FI 2.4G VM1461647
MI8-MI8 D8:CE:3A:91:A3:69 192.168.0.15/24 04:50.0 WI-FI 5G VM1461647
Carlos-Graca 3A:C6:09:31:70:50 192.168.0.16/24 31:38.0 Ethernet
RedmiNote9Pro-RedmiN 18:87:40:45:F6:6E 192.168.0.17/24 56:19.0 WI-FI 2.4G VM1461647
unknown 62:20:DD:29:8D:54 192.168.0.18/24 12:49.0 WI-FI 2.4G VM1461647
Carlos-Graca 92:B1:06:8F:FA:2A 192.168.0.19/24 44:52.0 WI-FI 2.4G VM1461647
Galaxy-A50 FC:AA:B6:27:9C:A1 192.168.0.20/24 12:22.0 Ethernet
DESKTOP-EFOLPEC 2C:D0:5A:AB:92:1F 192.168.0.21/24 19:33.0 WI-FI 2.4G VM1461647
Samsung 64:E7:D8:71:23:E0 192.168.0.22/24 04:43.0 WI-FI 2.4G VM1461647
android-9c359f458c7ea818 B4:04:18:87:72:C5 192.168.0.23/24 08:06.0 Ethernet


Zkrátka proč laptopy s Windows drží spojení s internetem, ale telefony s Androidem či TV mají problémy být stále online, přestože jsou připojení na wifi? Děkuji za rady.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod ITCrowd » 17 led 2021 20:56

1. TV na wifi nemá co dělat. Zbytečně zabírá pásmo a pak se divíš, že to padá.
2. Viz. můj podpis - router jako switch - proč dvě různé wifi?
3. IP adresy se bít nemůžou, pokud by se tak stalo, nahlásí wokna konflikt IP adres.
4. Dej sem ty routery - přesný typ a výrobce, včetně hardwarové verze.
5. jaké máš připojení? viz. můj podpis - vybíráme router - první bod.
6. něco k wifi zde: viewtopic.php?f=8&t=212022
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 17 led 2021 21:25

Já to nenastavoval, jsem jen nájemník. Každopádně routery jsou: hlavní: Virgin Media Super Hub 3.0 VMDG505 TG2492LG-VM a druhý: TPLink Archer C50. Asi to bude chtít zkusit nastavit ten TPLink jako switch že?

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2117
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod cervcek » 17 led 2021 22:55

Ano, propojit a nastavit dle návodu ITCrowda, ten druhý router pak nepřiděluje IP adresy vůbec, to je v režii DHCP prvního routeru, takže ke kolizím docházet nebude.

Můžeš si stáhnout nějaký wifi detector pro android, nebo windows a zjistit, na jakých kanálech vysílají sousedi a podle toho v jednotlivých částech domu na těch svých routerech nastavit kanály dle nejmenšího zarušení - pro 2.4 GHz se dle nepsané dohody mají používat kanály 1, 6 a 11 o šířce 20 MHz, routery mívají přednastaveno auto ve výchozím nastavení. Tvé 2 sítě by také neměly vysílat na stejném kanále.

Jinak snaž se odpovídat vždy na všechny otázky, které ti zde rádci pokládají, ušetříš tím čas i trpělivost ostatních - bez některých informací je to prostě hádání naslepo.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 08 úno 2021 12:14

Tak jsem to konečně přenastavil dle toho návodu: viewtopic.php?f=109&t=125575. Snad to bude fungovat. Zatím to zdá se jede. V tom návodu tuším chybí zmínka o tom, že v IP adrese druhého routeru by se měla nastavit ta "gateway" na IP adresu prvního routeru (?).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2021 13:20

Taky tam není nutná. Router jede v režimu switch, nepotřebuje gateway.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 08 úno 2021 15:02

Aha, OK. Jeste me napada jedna vec: oddelit od sebe nazvy wifi siti 2.4 vs. 5 GHz, protoze jsem si vsiml, ze se mi Android telefon spis uplne nahodne pripojuje jak na 2.4 tak na 5 a je tam rozdil napr. v tom ze kdyz je na 5 tak Youtube appka jede automaticky v lepsim rozliseni. Jakoze ja muzu dat odpojit od wifi a znovu pripojit a on to nejspis prehodi na tu druhou frekvenci, ale lepsi by bylo kdyby proste po startu sel rovnou na tu 5 ne? Aby to zas ale nezacalo delat paseku 2 nazvy siti...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2021 15:33

5GHz má širší pásmo (větší rychlost), ale menší dosah. To je protože fyzika.
Dokud neexistovala "smart" wifi, byly vždy dvě oddělené sítě.
Jinak si klidně experimentuj jak chceš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 08 úno 2021 17:28

Asi je zkusím od sebe oddělit a uvidíme co to v praxi bude dělat... Faktem je že telefon si jakoby "neumí vybrat" na co má být připojený.. ale to by chtělo asi nastudovat problematiku 2,4 vs 5 GHz do hloubky...

maiki
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: listopad 07
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod maiki » 13 úno 2021 12:46

Nakonec jsem se rozhodl od sebe 2,4 a 5 GHz neoddělovat a ponechat je na stejném wifi. Je totiž docela možné, že právě oddělené 5 GHz na druhém routeru bylo příčinou výpadků internetu mého telefonu na té 5 GHz síti. Zkrátka ať si zařízení a programy na nich sami ošéfují co je pro ně nejlepší a jak se kdy připojit... Např. pro ten můj Android telefon jsem si tam dam nějakou appku Smart Wifi Selector Trial a nastavil na ni že má upřednosňovat 5 GHz a ať si to šéfuje sama...

Uživatelský avatar
hroch123
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1344
Registrován: březen 06
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod hroch123 » 17 úno 2021 06:52

U nastavení 5GHz si zapni pouze 20MHz pásno ne 40. Proto telefony píší připojeno, bez internetu. Po nastavení na šířku pásma 20 budeš mít klid. Je to taková malá kravina.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: 2 routery v domě - nestabilní internet (hodně zařízení)

Příspěvekod ITCrowd » 17 úno 2021 08:35

To je ovšem kravina.
1. Zařízení si samo "domluví" rychlost (šířku pásma) a frekvenci na které pojede - ovšem musí to umět.
2. Když dáš 20MHz na 5GHz, tak to pásmo můžeš rovnou vypnout, protože to pojede stejně rychle (pomalu) jako 2,4 GHz síť.
Nemluvě o tom, že 2,4GHz může klidně běžet na šířce 40MHz.
To rozdělení SSIDů na 2,4 a 5GHz bylo navrženo proto, že zařízení, která se neumí "domluvit" můžou mít výpadky. A to jsi chtěl řešit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nestabilni internet - zmena poskytovatele
    od ivonavra » 03 říj 2020 12:40 » v Sítě - hardware
    3
    418
    od ivonavra
    03 říj 2020 19:00
  • Návrh sítě v domě
    od petrpetrpetr3 » 25 kvě 2020 19:24 » v Sítě - hardware
    5
    631
    od petr22
    25 kvě 2020 20:33
  • Nový switch a zlepšení dostupnosti Wi-Fi v domě
    od pavlass2 » 30 čer 2020 15:50 » v Sítě - hardware
    1
    436
    od ITCrowd
    30 čer 2020 16:01
  • Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně
    od Maurik » 19 črc 2020 14:40 » v Administrace sítě
    9
    1062
    od Maurik
    19 črc 2020 20:24
  • Nestabilní připojení?
    od Lucinka84 » 28 zář 2020 15:35 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    447
    od ITCrowd
    28 zář 2020 19:08

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů