Rozšíření WiFi do patra Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 06 led 2021 11:33

Jen doplním:
Ubiquity NENÍ router, ale AP. Původní router si musíš ponechat. Router může fungovat jako AP, ale naopak to nejde.
To, že stávající 5GHz neumí ničemu nevadí. V patře 5GHz bude, dole ne.
A k petrovi přidávám vysvětlení: viewtopic.php?f=109&t=188210
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Paull
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Paull » 06 led 2021 18:43

Ahoj, z dřívějška jesm dnes doma našel od D-Link "DAP-1160 Wireless G acces point" (zde je návod k tomuto zařízení: https://docplayer.cz/3275014-Obsah-navo ... e-1-0.html).
Šlo by prosím použít toto pro moje účely nebo? A jaký mód případně nastavit (Access Point (přístupový bod), AP Client (klient AP), Bridge (most), Bridge with AP (most s AP) nebo Repeater (opakovač)? Děkuji.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 06 led 2021 18:54

To okamžitě vyhoď. Neumí to ani wpa2.
Kup si za stovku z bazaru tplink 841 a zapoj ho jako switch - návod v mém podpisu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Paull
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Paull » 07 led 2021 18:12

Mohu vzít prosím tento? Nejsem si jistý parametry, ale předpokládám, že je to vyšší řada, tak snad jo... Díky
https://pc.bazos.cz/inzerat/127999701/r ... er-c20.php

Ještě dotaz.
Koukal jsem na tvůj návod v podpisu k zapojení routeru. Nevadí, že druhý router fungující jako AP bude propojen s prvním routerem přes switch? Bude to fungovat? Děkuji.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 07 led 2021 18:19

Můžeš.
nevadí.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Paull
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Paull » 11 led 2021 17:54

Pořídil jsem doporučený tplink 841 a podle tvého návodu v podpisu zkoušel nakonfigurovat. Bohužel se mi to nedaří rozchodit, přitom podle návodu to vypadá tak jednoduše :o)
Dotaz1: neměly by ty červeně zakroužkované hodnoty na obrázku z návodu v podpisu od "ITCrowd" být shodné? Předpokládám, že jde o překlep.

Dotaz2: pokud mám na prvním wifirouteru (TPlink-WR1043ND) IP: 192.168.0.1, rozsah DHCP:192.168.0.100-199, pak bych měl nastavit na druhém routeru (TPlink841) IP: 192.168.0.99 (aby adresa byla mimo rozsah DHCP. Jde mi o tu nulu před 99) ? Zakázat DHCP, mít shodně nastavené SSID a heslo, hodnoty uložit a restartovat tento router, propojit oba routery přes LAN a mělo bych to fungovat?
Bohužel nefunguje a netuším, kde může být chyba. Lze z těchto informací poradit, co zkontrolovat?
Děkuji.
Případně bych, pokud je to rozumné/bezpečné, sem naházel screeny s tím nastavením původního routeru.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 11 led 2021 18:06

Obrázek je ilustrační.
V textu 100-199 je 100 IP adres, 138-199 je 62 IP adres, v routeru je 50 IP adres. Tím je ukázáno, že rozsah IP adres si můžeš nastavit jak chceš - důležité je, aby IP adresy AP byla MIMO tento rozsah.
Nula před 99 být nemusí, stejně se s ní nepočítá, tak proč bys ji tam dával. Taky neříkáš, že platíš nula dvacek korun.
Podle toho, co píšeš to fungovat musí. Někde je něco, co jsi neudělal, nebo udělal špatně. Na tu 841 by ses měl teď dostat, pokud zadáš IP 192.168.0.99 - dostaneš se do nastavení?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1089
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Coxx-cz » 11 led 2021 18:08

Dotaz1: Nemyslím že jde o překlep ale pouze o příklad. To, jaký si nastavíš DHCP range, je jen a pouze na tobě.
Dotaz2: Adresa AP musí být mimo rozsah DHCP. Jinak postupuješ správně, akorát bych to zkusil propojit přes LAN ještě před tím restartem. Zabezpečení WiFi máš nastavené správně (resp. shodně s tím co máš na původním wifi routeru)?
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 11 led 2021 18:11

Ještě doplním - měl by ses po připojení PC do LAN 841 dostat do nastavení jak 841, tak 1043.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Paull
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Paull » 11 led 2021 18:31

Tak ještě bych upřesnil, jak mám v domě zapojeno. Asi jsem to trochu zvoslil a snad to může být ta příčina nefunkčnosti?

Do baráku jde drát do obýváku do settopboxu s modemem mající i WiFi (UPC/Vodafone). Z něj jde kabel do kuchyně (je uprostřed přízemí) do WiFi-routeru do WAN-zdířky (TPlink-WR1043ND) a z něj z LAN-zdířky pokračuje kabel do switche. Ze switche jdou pak kabely do zásuvek v přízemí a do těch děcáků.
Ten integrovaná wifi v settopboxu je totiž slabá, proto ten TPlink-WR1043ND v kuchyni.
Mění to situaci nebo ne?

Dodatečně přidáno po 9 minutách 20 vteřinách:
ITCrowd píše:Obrázek je ilustrační.
V textu 100-199 je 100 IP adres, 138-199 je 62 IP adres, v routeru je 50 IP adres. Tím je ukázáno, že rozsah IP adres si můžeš nastavit jak chceš - důležité je, aby IP adresy AP byla MIMO tento rozsah.
Nula před 99 být nemusí, stejně se s ní nepočítá, tak proč bys ji tam dával. Taky neříkáš, že platíš nula dvacek korun.
Podle toho, co píšeš to fungovat musí. Někde je něco, co jsi neudělal, nebo udělal špatně. Na tu 841 by ses měl teď dostat, pokud zadáš IP 192.168.0.99 - dostaneš se do nastavení?


Měl jsem na mysli nulu před ".99" namísto jedničky, jak se uvádělo v ilustrativní ukázce v návodu.
Předpokládám, že to tak je. Omlouvám se za hloupý dotaz :roll:

A do nastavení routeru TPlink841 se na 192.168.0.99 bohužel přes LAN nedostanu. Do TPlink1043 se dostanu bez problémů.
Naposledy upravil(a) Paull dne 11 led 2021 18:44, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21125
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod ITCrowd » 11 led 2021 18:42

Ne.

Dodatečně přidáno po 22 minutách 20 vteřinách:
Takže reset 841 do továrního nastavení pečlivě prostudovat návod a znovu do toho. Je jasné, že to máš špatně.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Paull
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření WiFi do patra

Příspěvekod Paull » 12 led 2021 22:13

Tak už nevím, co mám špatně. Furt to nejsem stavu rozjet.
Může mít vliv, že v Encryption místo T-KIP je nastaveno AES (v obou routerech samozřejmě)?
Nemůže být problém v tom, že k tomu prvnímu routeru jsem svým PC připojený přes switch (na něm jsem zjišťoval onu IP a nastavení prvního routeru), kdežto druhý router mám připojený a nastavuji jej připojený k notebooku?
Děkuji.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Bezdrátové rozšíření Wifi
    od desperado007 » 29 led 2021 15:12 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    541
    od zeus
    29 led 2021 22:09
  • Rozšíření Wifi po bytě.
    od Sirkosta » 31 kvě 2021 09:15 » v Sítě - hardware
    12
    409
    od ITCrowd
    01 čer 2021 07:39
  • Jak rozběhat rozšíření wifi
    od Speed_dead » 28 dub 2021 21:54 » v Sítě - hardware
    14
    568
    od Speed_dead
    05 kvě 2021 15:39
  • Rozšíření ram
    od Zakk » 27 dub 2021 21:56 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    239
    od dodanekov
    28 dub 2021 20:57
  • Rozšíření RAM notebook
    od tominode » 18 čer 2021 16:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    111
    od Zivan
    18 čer 2021 16:47

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti