NAS - Připojení

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fargotroniac
nováček
Příspěvky: 41
Registrován: červen 13
Pohlaví: Muž

NAS - Připojení

Příspěvekod Fargotroniac » 03 led 2021 13:58

Ahoj,

V budoucnu plánuji domů pořídit NAS na ukládání filmů, hudby, fotek a podobně. Na NAS hodlám připojit i Android TV, aby bylo možné pouštět filmy a hudbu přes TV.

Zároveň bych ale rád na přístup k NASu i z venkovní sítě a to i pro rodinu. Takže kluk třeba pojede na internát a bude se moci připojit na NAS a dostat se třeba jenom do složek Filmy a Hudba + by měl soukromý adresář s nastavenou nějakou maximální velikostí. Já bych se zase z venku dostal do všech adresářů. Je tohle možné?

Další otázkou je, zda se bude dát připojit na NAS z venku i bez veřejné (pevné) IP adresy. A jak vůbec na takové připojení? Přes FTP klienta či je na to nějaká aplikace,....

Děkuji :)



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20615
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod ITCrowd » 03 led 2021 14:25

Je několik možností...
1. FTP. Je ale třeba zabezpečit samotný FTP protokol. Samotné FTP není nijak chráněno.
2. Dnes už NASy mají nějaké cloudy. Jak to asi vypadá, najdeš zde: viewtopic.php?f=41&t=185051 (AiCloud)
3. Připojení pomocí VPN. Tvůj počítač připojený k internetu se pak dostane k datům, jako by byl uvnitř sítě.
Samozřejmě pro všechny způsoby existuje možnost ošetření práv přístupu.
Pro všechny způsoby doporučuji veřejnou ip adresu. Existují sice služby třetích stran, které tohle řeší, ale bezpečné je to jen tak, jak je to zabezpečené třetí stranou.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Fargotroniac
nováček
Příspěvky: 41
Registrován: červen 13
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod Fargotroniac » 04 led 2021 11:42

Dobře, takže to bude komplikovanější než jsem myslel. :( Zkusil bych to tak, že bych popsal svojí představu a nechal bych si od Vás poradit co nejlepší řešení.

Takže moje představa je taková, že se domů pořídí NAS. Na ten se budou ukládat filmy, hudba, fotografie a podobné věci. Připojen bude přes LAN kabel do modemu.

Dále plánuji pořídit Android TV, která bude také připojená k modemu pomocí LAN kabelu. TV plánuji napojit na NAS (dostal jsem tip na použití KODI či Plex, ale ještě nemám vybráno co by byla lepší volba). Tedy na TV by bylo možné procházet knihovnu filmů a hudby a pouštět. Případně i prohlížet fotografie.

Dále k NASu. Zde bych rád přístup pro rodinu z vnitřní sítě i venkovní sítě, ale potřebuji to z hlediska ovládání pro ně co nejjednodušší. Bylo by super, kdyby měli možnost si film z NASu pustit i bez stahování, ale bude je učit ať si to nejdříve ze serveru stáhnou (upload na lince není nejrychlejší).

Dále bych na NASu rád udělal každému soukromý adresář, do které bude moci pouze ten dotyčný uživatel a adresář by měl omezenou velikost.

K oprávněním. Každý by měl možnost z adresářů (výjimkou by byl jejich soukromý adresář) pouze číst. Zapisování dat do adresářů bych si nechal pro sebe, aby tam neudělali zmatek.

Pokud by existovala možnost i automatické zálohy vyfocených fotografií na telefonu (android) tak by to bylo super. Napojil bych na to můj a manželky telefon.

Ještě k samotnému připojení na NAS. Při připojení z venkovní sítě by bylo super něco, co by šlo omezit přes QoS. Kdyby si třeba kluk na intru stahoval film, tak aby doma kvůli tomu nespadlo připojení.

Na interní sítí by se nějaké podobné omezení taky hodilo. Modem co je doma není zrovna nejlepší (a navíc na něm nefunguje WiFi 5g :/), ale časem plánuji taky nějaký rychlejší. Jde mi o to, že kluk si bude stahovat třeba filmy na cestu a aby tím nepřetížil WiFi síť).

Chápu, že by bylo nejlepší připojení přes kabel, ale doma jsou jenom notebooky (pokud nepočítám jeden xBox a telefony) a rozvody se mi dělat nechce už jenom z toho důvodu, že se jedná o nájemní byt.

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1077
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod Coxx-cz » 04 led 2021 12:28

Vsechno co potrebujes zvladne kterykoliv NAS - osobne doporucuji vybirat Synology nebo QNAP, jsou to zavede kvalitni znacky. Jaky mas rozpocet a kolik potrebujes mista?

Co se tyce uzivatelu, soukromych adresaru atd., tak na tom nic neni, obe varianty maji prehledne prostredi ve kterem lze toto vscechno nastavit.

Pro pristup z venku budes muset mit statickou verejnou adresu od providera.
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20615
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod ITCrowd » 04 led 2021 12:31

Neočísloval jsi body, začínám od "Takže moje představa"...
1. Přesně tak se to dělá
2. U Smart TV nepotřebuješ nic dalšího, stačí, když umí DLNA. NAS ho musí umět také (dnes už ho umí každý). Filmy, hudba, obrázky lze přehrávat přes DLNA. Stejně tak se umí na DLNA připojit i mobil.
3. Venkovní síť jsem popsal v minulém příspěvku. Ve vnitřní síti stačí zprovoznit sambu a nastavit práva. Pro multimedia stačí, když zařízení podporuje DLNA.
4. SMB (samba). To je protokol sítě windows.
5. Oprávnění nastavíš v NASu. Doplníš tam účty a hesla přímo ty, co mají uživatelé ve windows. Tím jsou zajištěna práva a přístupy.
6. Pokud existuje androidí aplikace, která to bude umět, není problém.
7. QoS se nenastavuje v NASu, ale v routeru.
8. Na interní síti buď umí router (omezit rychlost portu na kterém je NAS), nebo to může jít přímo na NASu (pokud to NAS bude umět). Na interní síti je ale to kravina.
9. Kopírování z NASu přes wifi je blbost. Existují powerliny, kterými se to dá řešit. NAS má být na gigabitu, stejně tak všechna zařízení, která k němu přistupují. Pročti si: Proč nepoužívat WiFi pro hry

Dodatečně přidáno po 1 minutě 7 vteřinách:
Tohle je samozřejmě blbost:
Coxx-cz píše:Pro pristup z venku budes muset mit statickou verejnou adresu od providera.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Fargotroniac
nováček
Příspěvky: 41
Registrován: červen 13
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod Fargotroniac » 04 led 2021 13:16

1. Super, takže připojení NASu vyřešeno.

2. Aha, takže pohlídat funkčnost DLNA. A při použití DLNA je tam i nějaký scraper, který k filmům dotahá informace (žánr, popis a podobné věci)?

3. Ano, venkovní síť jsi popsal. Ale pro většinu z rodiny to bude docela složitý postup. Takže asi nejlepší bude jestli na to nebude pak od výrobce NASu nějaká aplikace (tedy asi ten Cloud).

Při použití DLNA ale nejdou data stahovat ne? To slouží pouze k přehrávání ne?

4. Jasně, SAMBA by nemusel být problém.

7. Vím, pouze jsem to špatně napsal. Tam bude nejlepší, když nastavím prioritu pro MAC adresu NASu.

8. Takže do budoucna buď router který bude umět omezit rychlost na portu nebo NAS s nějakou možností omezení rychlosti.

9. Já vím, že to není nejlepší řešení. Kdybych to řešil přes PowerLiny, tak bych jich musel domů nakoupit asi 5 a to už mě vyjde levněji koupit kabel, zásuvky a dohodnout se se sousedem co je zedník. Přes WiFi to momentálně řeším proto, že v bytě ty rozvody dělat nechci (jo, kdyby se s majiteli dalo mluvit na nějaké kompenzaci tak ano). Takhle teď zaplatím za rozvody či PowerLiny, které za dva roky ve vlastním budu řešit znovu (a tam už plánuji kabelové rozvody).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20615
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod ITCrowd » 04 led 2021 13:46

2. Ne. Ale nic ti nebrání si vytvořit odpovídající knihovnu.
3. Aby nedošlo k mýlce - potřebuješ veřejnou (ale klidně i dynamickou) IP adresu. Do té doby nebude fungovat nic z navrženého - pokud to neumožní nějaká služba třetí strany. uvidíš, co ti nabídnou.
DLNA slouží pouze k přehrávání.
7. Pokud nastavíš prioritu MAC na NASu, pak dojde přesně k tomu, co nechceš - "kluk si bude stahovat třeba filmy na cestu a aby tím nepřetížil WiFi síť".
9. 5 powerlinů je blbost, tím by sis nepomohl. A ano, kabel je jediné správné řešení. Pochopila to i moja, během práce z domu, při vcf, že notebook na LAN je stabilnější a má rychlejší odezvy.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Fargotroniac
nováček
Příspěvky: 41
Registrován: červen 13
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod Fargotroniac » 05 led 2021 10:56

3. Momentálně mám veřejnou IPv4 a nemění se.

7. Špatně jsem to napsal. Prioritu bych nastavil, ale jako nižší než by mělo ostatní. Podobně to mám v QoS (IPTV má nejvyšší a třeba přenos přes FTP má nízkou).

9. Právě, takže jediná možnost je buď WiFi nebo udělat kabely. Zkusím to ještě probrat se ženou, ale pořád jsme se nedostali přes to že nechceme zbytečně investovat do cizího, když se jedná už jenom o dva roky. Ale třeba názor změní.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20615
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: NAS - Připojení

Příspěvekod ITCrowd » 05 led 2021 11:54

ad 3) V tom případě nechápu otázku "zda se bude dát připojit na NAS z venku i bez veřejné (pevné) IP adresy"
ad 9) Takže nakoupíte plno wifi kravin, které stejně tak za dva roky vyhodíte do sběrného dvora.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Připojení SAS do pc
    od Devastator3000 » 28 bře 2020 19:04 » v Taktování a další úpravy PC
    1
    796
    od petr22
    28 bře 2020 19:08
  • LAN připojení
    od alex.mag » 14 led 2021 10:37 » v Sítě - hardware
    6
    379
    od xaverius
    16 led 2021 17:30
  • DSL připojení
    od ps » 27 dub 2020 15:32 » v Sítě - hardware
    0
    383
    od ps
    27 dub 2020 15:32
  • Nestabilní připojení
    od Hubert226 » 13 srp 2020 11:31 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    499
    od ITCrowd
    13 srp 2020 23:58
  • Připojení reproduktorů k TV
    od VerLx » 24 srp 2020 13:33 » v Problémy s hardwarem
    4
    738
    od mmmartin
    26 srp 2020 15:50

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot] a 2 hosti