Jaký HW na tuto síť.

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Maxmilian_IV
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod Maxmilian_IV » 31 říj 2020 12:05

Zdravím, mohl by mi někdo poradit s touto situací?
Mám Adsl modem,z tohoto modemu mám vytažený kabel do wifi routeru (8xportů).. Z tohoto routeru mám vytaženo 8kabelů
do různých částí objektu.. na konce těch kabelů si dávají uživatelé své vlastní wifi routery,aby jim fachal internet.Vše funguje jak má.
Problém zde nastává,že mi již 8 portovej router nestačí a potřebuju aspoň 12 portů.. teďka nastává dilema jak to vyřešit.
Alespoň 12 portový routery podobného typu nemůžu v nabídce najít.(samozřejmě můžu tam napojit další router a z toho to dávat dál,ale to už je trochu divočina.)
Napadá mě buť routerbouard,třeba od mikrotiku nebo swich se kterým nemám zkušenosti.
Může mi někdo navrhnout nějakou alternativu? Znalosti v této problematice mám pouze uživatelské.



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 45906
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod petr22 » 31 říj 2020 12:14

Switch - s Gbit porty.

Obycejny levny hloupy switch - do nej se jen zapoji kabely, nijak se nekonfiguruje.

Switch podporujici VLAN by byl potreba pokud je od sebe treba kloncova zarizeni oddelit,
ze by kazdy uzivatel mohl jen na net, ale ne na sousedni zarizeni v siti.

Maxmilian_IV
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod Maxmilian_IV » 31 říj 2020 12:27

To by bylo fajn,mohl by jsi nějaký doporučit?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 45906
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod petr22 » 31 říj 2020 12:40

24 portu
https://www.czc.cz/d-link-dgs-1210-26/239334/produkt

Jestli staci 16
https://www.czc.cz/d-link-dgs-1100-16/88491/produkt

Toto je levne reseni s podporou VLAN.

VLAN funguje tak, ze se vidi jen porty ve stejne VLAN - pro kazdeho uzivatele se nastavi 1 VLAN.Takze
si uzivatele nepolezou vzajemne na pocitace. Chce to ale lepsi zarizeni nez ADSL modemrouter. Switch
bude fungovat bez nastavovani cehokoliv.

Laciny switch bez podpory VLAN:
https://www.czc.cz/d-link-go-sw-16g-e/141354/produkt

Samozrejmne je mozno kombinovat i zbyvajici volne porty na modemrouteru, 1 kabel povede
do switche, takze u 16 portoveho switche a 8 portoveho switche mas 15+7 volnych portu, pripojis
tam celkem 22 koncovych zarizeni.

Jeste ale pockej, treba ma nekdo tip na lepsi zarizeni.

Maxmilian_IV
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod Maxmilian_IV » 31 říj 2020 12:49

Ten 16tkovej VLAN se mi líbí.. Pokud to vemu úplně z laického hlediska.. stačí,když hodím kabel od adsl routeru třebas do portu 1 tak z 2-16 můžu tahat kabely pro net do dalších místností? Nebo se to musí v tom swichi nastavit?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 45906
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod petr22 » 31 říj 2020 12:50

Switch se nemusi nijak nastavovat.
Jen zapnout a zapojit do nej kabely.

Ale pozor - nesmis udelat smycku - ze jeden kabel zapojis na obou koncich do stejneho switche.

Jestli mas na konci sitove zasuvky, muze nejakeho pitomce napadnout je propojit
mezi sebou - cimz sunda celou sit.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod ITCrowd » 31 říj 2020 12:52

A nač potřebuje VLAN? Co máš teď za router? Máš VLANy? Jinak zbytečně připlácíš za něco, co nevyužiješ.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Maxmilian_IV
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod Maxmilian_IV » 31 říj 2020 13:03

Mám klasický wifi router-8port od Dlinku. Z něho to rvu do dalších místností.
Potřebuju teďka aspoň 12 portové zařízení.
Jinak s tou smyčkou je to pravda.. občas to koncové zařízení někdo blbě zapojí a shodí celej net.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16073
Registrován: květen 08
Bydliště: České Budějovice
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod d1amond » 31 říj 2020 13:21

Na uvedené stačí jakýkoliv "hloupý" switch, který akorát rozšíří počty portů. Pokud to má být elegantní, vzal bych nějaký 16port a dal bych ho rovnou za to ADSL. WiFi router si nech pro své potřeby a do mistností to tahej ze switche. Logiku nech na ADSL.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
i5-4430/Asus H97M/Kingston HyperX 8GB DDR3/Asus R9 280X/Seasonic M12II-620/Samsung 850 Pro 128GB
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Maxmilian_IV
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod Maxmilian_IV » 31 říj 2020 13:37

okey díky za radu.
Ještě bych rád věděl v čem je lepší swich s podporou VLAN.. mělo by to nějaký přínos ,pokud ano tak v čem?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 45906
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod petr22 » 31 říj 2020 13:42

V tom co jsem psal - oddelit od sebe na siti jednotlive uzivatele.

Je to ale vetsi investice a hlavne je treba to cele nastavit.

Takto se to jen zapne a zapoji kabely a uz to funguje.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 20581
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jaký HW na tuto síť.

Příspěvekod ITCrowd » 31 říj 2020 13:44

Pro tebe žádný.
VLAN = virtuální LAN. Můžeš mít vícero virtuálních sítí. A můžeš na switchi nakonfigurovat, které porty do které VLANy patří.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nová GK pro tuto sestavu
    od Tymikes » 23 lis 2020 08:44 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    277
    od WinDroid
    23 lis 2020 13:04
  • Názor na túto pc zostavu
    od SlovakiaRob » 22 čer 2020 07:05 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    445
    od BL!zZard
    22 čer 2020 15:42
  • Co říkáte na tuto sestavu? 23K
    od XLABS » 22 lis 2020 15:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    406
    od xbs
    22 lis 2020 16:28
  • jak odstranit tuto lištu
    od kasper » 03 srp 2020 19:17 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    445
    od petrmet
    04 srp 2020 09:29
  • Jakou pc skříň pro tuto sestavu...
    od governante » 06 zář 2020 18:19 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    818
    od AMD-No.3
    15 zář 2020 21:48

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů