Částečný upgrade PC
Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team
-
TerranMarines
- nováček
Částečný upgrade PC
Zdravím.
Mám 5 let starou sestavu: Intel Core i5-10400F, ASUS PRIME B560-PLUS, Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16, Nvidia GeForce RTX 3060, MSI MPG A650GF - 650W (Gold), a ještě podstatně starší FullHD monitor.
Chtěl bych momentálně upgradovat pouze grafiku a monitor asi takhle - ZOTAC-NVIDIA-GeForce-RTX-5070-Twin-Edge , a 27" AOC Q27G4XF Gaming nebo 27" LG UltraGear 27G610A-B
Dalo by se s něčím takovým pracovat, a fungovalo by to? I přes určité omezení kvůli procesoru, o tom vím.
A který z těch dvou monitorů byste doporučili více, resp. případně klidně i nějaký jiný v této cenové kategorii, na hraní i práci, (prostor mi ale nedovoluje jít výš než těch 27 palců)?
Nebo raději čekat zvlášť u grafiky na lepší cenové podmínky (teď je ta karta teda nejlevněji za 13500-14000), jen pak nevím, jestli by se monitor oplatil k té 3060 kartě.
Díky moc za všechny rady.
Mám 5 let starou sestavu: Intel Core i5-10400F, ASUS PRIME B560-PLUS, Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16, Nvidia GeForce RTX 3060, MSI MPG A650GF - 650W (Gold), a ještě podstatně starší FullHD monitor.
Chtěl bych momentálně upgradovat pouze grafiku a monitor asi takhle - ZOTAC-NVIDIA-GeForce-RTX-5070-Twin-Edge , a 27" AOC Q27G4XF Gaming nebo 27" LG UltraGear 27G610A-B
Dalo by se s něčím takovým pracovat, a fungovalo by to? I přes určité omezení kvůli procesoru, o tom vím.
A který z těch dvou monitorů byste doporučili více, resp. případně klidně i nějaký jiný v této cenové kategorii, na hraní i práci, (prostor mi ale nedovoluje jít výš než těch 27 palců)?
Nebo raději čekat zvlášť u grafiky na lepší cenové podmínky (teď je ta karta teda nejlevněji za 13500-14000), jen pak nevím, jestli by se monitor oplatil k té 3060 kartě.
Díky moc za všechny rady.
-
Alferi
- Level 4

Re: Částečný upgrade PC
Grafiku bych na QHD zvážil nějakou s 16GB VRAM, nároky na paměť docela rostou (zvlášť v kombinaci vysoké detaily+raytracing). 12GB zatím většinou stačí, ale záleží na konkrétní hře. Variantou v této cenové kategorii je jen Radeon 9070 (ne o moc dražší a výkonnější "XT" bych nedoporučil kvůli vyšší spotřebě vzhledem ke zdroji). V případě RTX 5070 bych určitě nebral ten uvedený Zotac, ale vzal nějaký model s vážně myšleným chladičem, ideálně třívětrák s alespoň dvou a půl slotovou tlouštkou (což ale bohužel jde cenově výše). Stávající RTX 3060 by QHD rozumně neutáhla.
https://www.gpureport.cz/recenze/porovn ... 485&page=8
https://www.techpowerup.com/review/zota ... id/31.html
Oba monitory jsou takový přijatelný základ, žádný zázrak ale podle recenzí poslouží dobře.
https://www.gpureport.cz/recenze/porovn ... 485&page=8
https://www.techpowerup.com/review/zota ... id/31.html
Oba monitory jsou takový přijatelný základ, žádný zázrak ale podle recenzí poslouží dobře.
-
TerranMarines
- nováček
Ok, děkuji. Ještě k tomu Zotacu, počítám že hlavní problém s ním by byla větší hlučnost? Dalo by se to nějak zlepšit třeba pomocí undervoltingu?
Nebo tenhle typ karet mívá i nějaké další problémy? Počítám, že i ta paměť by mohla být problém, pokud bych chtěl tu kartu používat nějakou delší dobu (několik let).
Ta 3060, co mám, každopádně má taky dva větráky (a 12GB) a zatím mi sloužila docela dobře.
Nebo tenhle typ karet mívá i nějaké další problémy? Počítám, že i ta paměť by mohla být problém, pokud bych chtěl tu kartu používat nějakou delší dobu (několik let).
Ta 3060, co mám, každopádně má taky dva větráky (a 12GB) a zatím mi sloužila docela dobře.
-
Alferi
- Level 4

Undervolting pomůže, ale podle mě to zde bude hlučné pořád. Ten Zotac má snad nejslabší chladič, snad i nevalný MSI Ventus je na tom líp (což by mělo varovat). RTX 5070 má příkon kolem 240W, to není málo.
Za srovnatelné peníze 14,5 tis. je Radeon RX 9070 s nadprůměrně funkčním chladičem. U nVidia tady vidím jedinou výhodu - DLSS je o chlup lepší než AMD FSR a navíc rozšířenější (ale obě technologie jsou od 4. generace kvalitní). Jinak je RX 9070 výkonnější (i v raytracingu) a energeticky drobně efektivnější.
K představě o současných nárocích na grafickou paměť doporučuji projít u jednotlivých her kapitolu "VRAM usage": https://www.techpowerup.com/review/?cat ... %20Testing
V jaké skříni ta sestava je? Jestli neomezuje délku grafiky.
Za srovnatelné peníze 14,5 tis. je Radeon RX 9070 s nadprůměrně funkčním chladičem. U nVidia tady vidím jedinou výhodu - DLSS je o chlup lepší než AMD FSR a navíc rozšířenější (ale obě technologie jsou od 4. generace kvalitní). Jinak je RX 9070 výkonnější (i v raytracingu) a energeticky drobně efektivnější.
K představě o současných nárocích na grafickou paměť doporučuji projít u jednotlivých her kapitolu "VRAM usage": https://www.techpowerup.com/review/?cat ... %20Testing
V jaké skříni ta sestava je? Jestli neomezuje délku grafiky.
-
TerranMarines
- nováček
Skříň mám Silentium Signum SG1 https://www.alza.cz/silentiumpc-signum- ... 557480.htm
Takže myslíš asi tuhle? https://www.alza.cz/gigabyte-radeon-rx- ... 9084280425
To by asi šlo, jen teda doporučený výkon zdroje vidím 750W, utáhl by můj 650W zdroj vzhledem k zbytku mého staršího systému kartu nebo by tam mohl být přesto problém?
U Asus Prime a Sapphire Pulse Gaming ale je zase doporučen výkon "jen" 650W (i když ty jsou nejlevněji momentálně za cca 15 tisíc). Asus Prime má délku 31 cm, oproti Sapphire s 28 a té Gigabyte s 29 cm. Která by byla tedy asi nejvhodnější?
Takže myslíš asi tuhle? https://www.alza.cz/gigabyte-radeon-rx- ... 9084280425
To by asi šlo, jen teda doporučený výkon zdroje vidím 750W, utáhl by můj 650W zdroj vzhledem k zbytku mého staršího systému kartu nebo by tam mohl být přesto problém?
U Asus Prime a Sapphire Pulse Gaming ale je zase doporučen výkon "jen" 650W (i když ty jsou nejlevněji momentálně za cca 15 tisíc). Asus Prime má délku 31 cm, oproti Sapphire s 28 a té Gigabyte s 29 cm. Která by byla tedy asi nejvhodnější?
-
WinDroid
- Level 6.5

Zotac je tragédie ve všem. Kdysi mi jako jediná grafická karta za život odešla přesně po záruce Zotac GTX 970, ale třeba vadný kus 
edit:
Za mě lepší volba Sapphire pulse 9070. Problém se zdrojem nebude.
Jinak bottleneck tam se současným procesorem bude extrémní. Klidně bych desku + cpu prodal, nechal ramky a přešel na AM4.
edit:
Za mě lepší volba Sapphire pulse 9070. Problém se zdrojem nebude.
Jinak bottleneck tam se současným procesorem bude extrémní. Klidně bych desku + cpu prodal, nechal ramky a přešel na AM4.
-
WinDroid
- Level 6.5

i přes upgrade monitoru na 2k tam bude bottleneck tak 25%
-
TerranMarines
- nováček
A jakou novou desku + CPU bys doporučil? A pak by to ale asi už chtělo i upgrade zdroje, co? :)
Z cca 18500 za kartu a monitor se to nafoukne na jakou sumu... I kdybych dokázal prodat nějak slušně ty staré komponenty, s čím ale teda nemám moc zkušeností. Ale rozumím, no, takhle to nebude asi úplně ideální.
Z cca 18500 za kartu a monitor se to nafoukne na jakou sumu... I kdybych dokázal prodat nějak slušně ty staré komponenty, s čím ale teda nemám moc zkušeností. Ale rozumím, no, takhle to nebude asi úplně ideální.
-
WinDroid
- Level 6.5

Zdroj to dá v pohodě. Já bych klidně šel do něčeho z bazaru např. s ryzenem 5 5600, abys do toho nedával ranec. S 1440p to funguje ok.
(teoreticky i set s RAM, které by stejně chtěly dát na 32GB)
Výhledově pak můžeš koupit Ryzen 7 5800X3D, který se na konci měsíce dostane opět do prodeje.
(teoreticky i set s RAM, které by stejně chtěly dát na 32GB)
Výhledově pak můžeš koupit Ryzen 7 5800X3D, který se na konci měsíce dostane opět do prodeje.
-
WinDroid
- Level 6.5

např. koukám a set 32GB RAM + ryzen 5600 a slušná základní gigabyte *b550 deska za 6k. Starý set prodáš hádám 3K?
A budeš jinde. GPU v podstatě v maximu a RAM dostatečné na dnešní dobu + potenciální upgrade v budoucnu
A budeš jinde. GPU v podstatě v maximu a RAM dostatečné na dnešní dobu + potenciální upgrade v budoucnu
Naposledy upravil(a) WinDroid dne 16 čer 2026 10:17, celkem upraveno 1 x.
-
Alferi
- Level 4

Do AM4 bych se nehrnul (a u AM5 bohužel stojí RAMky víc než deska s procesorem). I kdyby se pořídila 5800X3D, tak bude posun tak kolem 15%, s 5600 v pásmu 10%. To se víc vyplatí dát ty peníze do silnější grafiky (tam už by ale odpovídal silnější zdroj, jinak by ten 650W stačil). Ze začátku bych si potom tu novou grafiku vyzkoušel, jak si s tou i5 sedne, potom se dá přemýšlet o variantách.
-
Alferi
- Level 4

Jinak do té skříně jde dát grafika do délky 325 mm, což tady u toho Gigabytu i Sapphire stačí (i když dělají se větší modely). Je v ní ještě nějaký větrák kromě toho jednoho? Chtělo by to tak 3-4.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 29679 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od WinDroid
-
- 1 Odpovědi