Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA Vyřešeno

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
metropolisCZ
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: srpen 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod metropolisCZ » 23 lis 2020 16:35

Zdravím,

opět potřebuji poradit s Excelem, prosím.

Pracuji s Excelem, kde používám Query na vypsání dat z jiného sešitu. Sešit, kam se mají data napsat, je uzamčený pro úpravy a tím pádem klasické Refresh All nefunguje. Na netu jsem našel VBA kód, díky kterému jsem přiřadil makro k ikoně - sešit se odemkne, provedou se úpravy (Refresh) a sešit se zase uzamkne

V příloze je zjednodušený soubor - v sešitu Input zadáte hodnotu (město), v sešitu Output se pak přes query tyto hodnoty vypisují.

Moje otázka ale zní - jak zabránit uživateli, aby si zobrazil okno s VBA, kde najde heslo? V přiložném souboru je to "abc". To už můžu rovnou nechat celý sešit odemknutý. Což ale nechci, protože jsou tam jiná data a vzorce, které nechci ukazovat. Uživatel by měl mít možnost sešit pouze obnovit (Refresh).

Předem díky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) metropolisCZ dne 23 lis 2020 16:58, celkem upraveno 1 x.


GIGABYTE B85M-D3H-A | Intel Core i3-4170 | Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 | ASUS DUAL-RX5500XT-O8G-EVO | Seasonic Focus GX 550 Gold | Win 10

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 20373
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod ITCrowd » 23 lis 2020 16:47

Myslím že nijak.
Osobně používám speciální funkci pro výpočet hesla. Samozřejmě to taky není dokonalé, ale obyčejný bfu šanci nemá.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
metropolisCZ
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: srpen 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod metropolisCZ » 23 lis 2020 16:59

A můžu se zeptat jakou funkci?
GIGABYTE B85M-D3H-A | Intel Core i3-4170 | Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 | ASUS DUAL-RX5500XT-O8G-EVO | Seasonic Focus GX 550 Gold | Win 10

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 20373
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod ITCrowd » 23 lis 2020 17:10

překódováním tabulky ascii.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
metropolisCZ
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: srpen 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod metropolisCZ » 23 lis 2020 17:15

OK, zeptal jsem se špatně, protože tohle je pro mě stejně španělská vesnice.
GIGABYTE B85M-D3H-A | Intel Core i3-4170 | Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 | ASUS DUAL-RX5500XT-O8G-EVO | Seasonic Focus GX 550 Gold | Win 10

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 20373
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod ITCrowd » 23 lis 2020 17:22

Tak to zjednoduším...
Vytvoř si pole proměnných, z nichž některé budou obsahovat správné kódy písmen hesla.
Pomocí for...next vybereš z tohoto pole jednotlivá písmena.
Uprostřed cyklu použiješ chr() - což převede ascii kód (číslo) na písmeno hesla
A písmena se dávají dohromady třeba pass=pass&chr()
Až cyklus doběhne, máš heslo.
Toto je nejjednodušší varianta.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 4 vteřinách:
takže třeba chr(65)&chr(72)&chr(79)&chr(74) vrátí AHOJ.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Grimm
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod Grimm » 24 lis 2020 05:10

Můžeš zaheslovat i VBEditor, pro zobrazení kódu bude požadováno heslo.
Ovšem i to se dá celkem jednoduše prolomit.

Pod záložkou Tools....
VBE Lock.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
metropolisCZ
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: srpen 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod metropolisCZ » 24 lis 2020 13:32

Grimm píše:Můžeš zaheslovat i VBEditor, pro zobrazení kódu bude požadováno heslo.
Ovšem i to se dá celkem jednoduše prolomit.

Pod záložkou Tools....

Tohle by bylo super a jednoduché řešení, ale nefunguje mi to. I když nastavím Lock a heslo, pak zamknu sešit, uložím, stejně se přes Developer dostanu na kód modulu a vidím zadané heslo.
GIGABYTE B85M-D3H-A | Intel Core i3-4170 | Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 | ASUS DUAL-RX5500XT-O8G-EVO | Seasonic Focus GX 550 Gold | Win 10

Uživatelský avatar
Grimm
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA

Příspěvekod Grimm » 24 lis 2020 14:08

Soubor ještě zavři, po jeho znovuotevření by to mělo fungovat. Teď sem to zkoušel.

Uživatelský avatar
metropolisCZ
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: srpen 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Excel - zamknutí/odemknutí sešitu pomocí VBA  Vyřešeno

Příspěvekod metropolisCZ » 25 lis 2020 10:23

Grimm píše:Soubor ještě zavři, po jeho znovuotevření by to mělo fungovat. Teď sem to zkoušel.


Moje chyba, už je to OK. Díky moc za řešení, přesně tohle jsem hledal. Vlákno zamykám.
GIGABYTE B85M-D3H-A | Intel Core i3-4170 | Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 | ASUS DUAL-RX5500XT-O8G-EVO | Seasonic Focus GX 550 Gold | Win 10


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Propojení sešitu Excelu
    od Petr Vencl » 11 bře 2020 22:21 » v Kancelářské balíky
    0
    1271
    od Petr Vencl
    11 bře 2020 22:21
  • Chybová hláška při sdílení sešitu "...došlo k narušení sdílení"
    od Marťafiixek » 26 bře 2020 10:51 » v Kancelářské balíky
    0
    1041
    od Marťafiixek
    26 bře 2020 10:51
  • propojeni 2 pc pomocí routeru
    od shockwave » 20 dub 2020 10:39 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    409
    od shockwave
    22 dub 2020 10:19
  • Soutěž na FB pomocí sdílení
    od PavelKilleR » 01 lis 2020 13:06 » v Komunikace na internetu
    0
    260
    od PavelKilleR
    01 lis 2020 13:06
  • Kontextové menu pomocí DLL
    od rhsCZ » 05 črc 2020 03:04 » v Programování a tvorba webu
    1
    368
    od rhsCZ
    06 črc 2020 12:07

Zpět na “Kancelářské balíky”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti