Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Problémy s internetovými stránkami, internetovým prohlížečem atpod.

Moderátor: Mods_senior

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 10 kvě 2021 17:26

Zdravím,
Na základní desce v novém PC (viz popis mého účtu) mám dva ethernet porty, konkrétně jeden do rychlosti 1Gb/s a druhý do rychlosti 2,5Gb/s.
Potřeboval bych to nastavit následovně:
Z hlavního modemu od Vodafone bude kabel veden do 2,5Gb/s portu na desce a z 1Gb/s portu na desce do druhého modemu u PC, který bude nastaven jako AP.
Dosud jsem vedl kabel z hlavního modemu do druhého modemu u PC a z něj do PC. Modem u PC je však starý Zyxel P660, který mi rychlost připojení do PC "brzdí" na 100Mb/s (přímo od hlavního modemu mám 500Mb/s).
Jde to nějak nastavit? Nejlepší by bylo, kdyby to fungovalo i při vypnutém PC, což předpokládám, že nepůjde. Kdyžtak by asi nebyl problém koupit nový modem, ale rád bych využil dvou portů na desce.
Díky za odpovědi!

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21123
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod ITCrowd » 10 kvě 2021 17:47

V uvedeném režimu to nelze realizovat. Nejlevnější je koupit switch.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 10 kvě 2021 18:05

Ok, dobře. Doporučil bys mi nějaký switch? Chtěl bych, aby zvládl alespoň přenosovou rychlost 1Gb/s a víc v případě budoucího upgradu.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21123
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod ITCrowd » 10 kvě 2021 19:41

Ještě mě napadlo.... U winxp by to asi fungovalo, ale u w10 netuším, ty se chovají k síti strašně.
Předpokládám, že na síťovce 2,5Gbps máš nastaveno DHCP. V tom případě:
- omez rozsah přidělovaných adres DHCP na routeru. (např. x.x.x.100-200)
- té 1Gbps síťovce přiděl pevnou Ip adresu MIMO rozsah DHCP (např. x.x.x.90 (x.x.x jsou platná čísla IP adresy tvé sítě), maska a brána budou stejné jaké přiděluje DHCP)
- k té síťovce připoj ten zyxel a vyzkoušej. Buď to bude chodit, nebo ne. U xp by to chodilo.
Dále záleží na tom, v jakém režimu budou ty karty fungovat při vypnutí. Pokud PC vypneš pouze tlačítkem, tak je v režimu standby a síťovky "naslouchají", čistě proto, aby šel PC zapnout magic paketem. Pochybuju, že by fungovaly jako switch i v tomhle režimu, ale za zkoušku nic nedáš.
Pokud trváš na switchi s 2,5Gbps, pak budeš muset sáhnout hluboko do kapsy: https://www.czc.cz/qnap-qsw-2104-2t/317055/produkt
Na 1Gbps postačí: https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg105/122873/produkt
Osobně bych počkal, až bude těch zařízení víc a zlevní. I tak, pokud bys chtěl využít těch 10Gbps, budeš muset mít kabely min. cat6e, na 2,5Gbps postačí cat5e.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 10 kvě 2021 20:10

Ok, díky za rady. Všechno vyzkouším.

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 11 kvě 2021 08:24

Akorát si nějak nevím rady s nastavením DHCP rozsahu na mém routeru. Na internetu jsem našel, že by měla jít nastavit počáteční a koncová IP (jak píšeš ty). Na screenu je vidět nastavení DHCP u mně na routeru.
U té 1Gps síťovky, kde mám zjistiti bránu a masku?
Omlouvám se za takové hloupé dotazy, ale co se týče síťí, tak moc zkušený nejsem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10104
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod zeus » 11 kvě 2021 09:35

Ze screenu je videt, ze DHCP server prideluje 245 adres a zacina desitkou. Mimo jeho rozsah jsou tedy 1-9, pricemz jedna patri jiste routeru samotnemu.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21123
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod ITCrowd » 11 kvě 2021 13:57

A masku a bránu zjistíš příkazem ipconfig -all (viz. článek v mém podpisu diagnostika sítě). Ze síťovky 2,5GHz. A opíšeš do nastavení síťovky 1GHz.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 11 kvě 2021 16:58

Ok. A jak mám nastavit ten Zyxel (IP, DHCP...)?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21123
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod ITCrowd » 11 kvě 2021 17:35

Zyxel nech tak, jak je. Kdybys na něm měl něco nastavovat, tak bych to zmínil.
Pokud ale má nastavenu pevnou IP adresu, pak té síťovce musíš přidělit jinou.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Václav Polák
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: prosinec 20
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod Václav Polák » 11 kvě 2021 18:28

Tak nějak to nechce fungovat. Vše jsem udělal, jak jsi psal.
1 Gbps port je nastaven na x.x.x.5 a Zyxel jako předtím na pevnou (bez DHCP) x.x.x.2. Do Zyxel nastavení se už přes jeho IP nedostanu a ve Windows se ukazuje jako "Neznámá síť". Podobně se ale choval i předtím, dokud jsem do něj nezapojil LAN kabel od hlavního modemu. Když se snažím na Zyxel připojit přes mobil (WLAN), tak se to zasekne na "Získávání IP adresy".

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21123
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva ethernet porty na základní desce jako switch

Příspěvekod ITCrowd » 11 kvě 2021 18:38

No, tak nezbývá, než koupit switch. Holt to chodit nebude.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s porty na základové desce
    od dolezal04 » 22 led 2021 09:18 » v Problémy s hardwarem
    4
    265
    od gogo1963
    22 led 2021 10:40
  • Ram s XMP 2.0 na základní desce s XMP 1.0
    od Plej » 12 úno 2021 17:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    176
    od Plej
    12 úno 2021 17:00
  • Samsung SSD 970 EVO, M.2 k mojí základní desce
    od HarryS21 » 28 úno 2021 12:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    206
    od zeus
    28 úno 2021 15:01
  • Plastový kryt na základní desce
    od Danfousa » 27 bře 2021 16:09 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    289
    od petr22
    27 bře 2021 16:15
  • Jaký procesor k základní desce MSI B450-A PRO MAX?
    od kro.v » 08 říj 2020 00:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    562
    od kro.v
    09 říj 2020 14:43

Zpět na “Internet a internetové prohlížeče”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host