Všeobecná sekce pro témata a příspěvky z oblasti IT či témata z blízkých oborů. Sekce pro uživatele, kteří nenalezli pro svůj IT dotaz tu správnou sekci.
Tento epický jihokorejský seriál je sice trochu rozvleklý (29 dílů), ale také je v něm hodně událostí a děje. A to i v prvním dílu, kdy se ještě nestihnete rozkoukat (plánuji že si seriál někdy pustím i podruhé, tentokrát již poučený o jednotlivých postavách hned od začátku). Také v každém dílu probíhá vždy několik soubojů, šarvátek, bojů ... takže se rozhodně nenudíte. Je dost akční, šerm, bitky. Ke konci prvního dílů se dějí věci, které se mi jevili neuvěřitelné, zdálo se mi, že jim moc nevěří ani samotný herci, tak jsem "zalistoval" wikipedií, zda je předloha komiks ... a byla, ale ... komiks (a tento seriál) vychází ze skutečných historických událostí!
Budou se sekat prsty, končetiny, hlavy ... kojenci házet do vroucího kotle (hlavní postava), obětovat kvůli němu ruka (Svatý meč / Saint Sword) ... Současně s tímto seriálem jsem měl snahu sledovat konečně sehnanou 7. sérii česky dabovaného seriálu Hra o trůny, nakonec to dopadlo tak, že jsem si z nich pustil (zatím) 2 díly a přestal jsem, protože mě mnohem více zajímal tento seriál, proti němu byla Hra o trůny nudnější a málo akční Tento seriál jsem si pouštěl jeden díl za druhým ... Velmi dobrá atmosférická hudba
Děje se v době, kdy severní provincie Korei byli od ní odtrženi říší Qing, dnešní Čínou. Zbytek Koreje je ve vazalském područí, Korejský král musí dobře rozmýšlet, aby nenaštval své "chlebodárce" v Číně, sice s odporem, ale nemá jinou možnost. Také přímo na Korejském královském dvoře jsou některé rody a klany, které pochlebují Číňanům, mezi ně patří i samotná královna. A ještě k tomu je v Koreji sídlo Číňanů, kteří dohlížejí na Korejce pomocí intrik, zabijáků a špehů ...
V této situaci dojde ke vzpouře následníka krále, který se vzpouzí proti nadvládě Číňanů a porazí hraniční sloup osekané (o severní provincie) Koreje. Vzbouřenci jsou zajati a král je sice s nechutí, ale přece jen musí přísně potrestat, jinak by si rozhněval lenní pány - říši Qing. Aby ušetřil svého prince, dá popravit jednoho ze společníků prince i jeho těhotnou ženu. Ta však uprchne a protože pátrají po těhotné či ženě s kojencem, nosí pod šaty tvrdé balíky slámy (rákosí?), aby oddálila porod a nebyla chycena. Pomáhají jí zbylí společníci prince. Při opožděném porodu zemře a dítě se narodí znetvořené. Nakonec je dítě zajato a má být popraveno ve vařícím kotli. Protože však svému popravenému příteli Svatý meč přísahal ochranu jeho dítěte, tak si nechá výměnou za jeho záchranu useknout levou ruku.
Kamarádka a hlavní hrdina
Dítě je i později znetvořené, nemůže pořádně ohýbat končetiny a dokonce se svými prsty ani najíst. Později ale pro záchranu své kamarádky své končetiny natáhne, když se jí snaží zachránit před požárem. Od té doby se mu stav lepší a usilovným cvičením si vlastní těžkou situaci velmi zlepší, přesto je dlouho otloukánkem skoro každého. Chce se stát jednou nejlepším šermířem Koreje, lepším než vyhlášený Saint Sword / Svatý meč. On a jeho protivník, vůdce Čínského zabijáckého doupěte v Koreji, Sky Lord / Nebeský Lord jsou dva nejlepší šermíři a zabijáci svého věku v této části světa. Sky Lord v bitce šermuje, klidně druhou rukou popadne soupeře, vyzdvihne ho do vzduchu a uškrtí ho. Na tyto 2 nikdo nemá, dokonce armáda o síle 1 000 mužů se při souboji stáhne, protože bojovat s ním přece nemá cenu ...
Saint Sword a Sky Lord
Hlavní hrdina v dorosteneckém věku cvičí bojové umění společně s dalšími adepty, co mají být novým vojskem prince, který hledá utajený dokument, kde jsou popsány tajné stezky a způsoby, jak s početně nevelkým vojsem vpadnout do Číny a vyhrát rozhodující bitvu, aby se Koreji znovu navrátili její severní provincie a ona získala samostatnost na říši Qing. Zde si najde 2 přátele, s kterými prožije nejedno dobrodružství. Ale, není mezi nimi zrádce? Anebo se ukáže v budoucnu, že je to úplně jinak?
Hlavní hrdina se svými přáteli v době výcviku
Bojovníci jsou cvičeny nejen na boj, ale i na odolnost proti jedům, protože i když někteří budou chytat šípy holýma rukama, později přitvrdí a šípy budou otrávené, dokonce se objeví první pušky. Když byl mladší a musel se rozloučit se svou kamarádkou, ta ho políbila a požádala, až vyrostou, aby si ji vzal. Později se ale zamiluje do chladné krásky. Vše se ale ještě více zkomplikuje, když vyjde najevo, že právě ona a její rodina slouží královské rodině a ukrývá dokumenty o vpádu do Číny. Jednou když je její otec zasažen mečem do zad a umírá, tak jí ještě před smrtí uspí a vytetuje mapu na její záda, dokumenty spálí. Později je ovšem ona zajata a chystá se její převoz do Číny, kde si chtějí prostudovat její tetování a potom má být zabita ...Ještě neuběhla ani polovina seriálu a byl jsem šokován, skoro všechny hlavní postavy byly mrtvé!Chladná kráska a hlavní hrdina
Bojovník Baek Dong Soo
Warrior Baek Dong Soo
Moosa Baekdongsoo (무사 백동수)
2011
Mé hodnocení: 80%
vzpoura proti říši Qing * přítel prince (obětní beránek) za to draze zaplatí! * skrývání jeho těhotné ženy * oddalování porodu * smrt při porodu * vaření nemluvněte * useknutí ruky * cesta do Číny * ztráta dítěte * výchova * požár * dětské zasnoubení se zlodějkou / psím čumákem / dcerou Earth Lorda a Saint Sworda * výcvik princova vojska * přátelé * chladná kráska * rodina chránící tajemství pro krále * tetování * zajetí * přeprava na loď do říše Qing, kde ji čeká smrt
Typ: real Žánr: akční historické romantické drama Původ: Jihokorejský seriál (29 x 65 min)
Podle knihy:Honorable Baek Dong-soo(komiks, 2010, autor: Lee Jae-heon) Režie: Myeong-woo Lee, Hyeon-jik Lee, Hong-seon Kim Scénář: Soon-gyoo Kwon Kamera: Hudba: Hrají:Soy Yoon, Jin-goo Yeo, Chang-wook Ji, Seung-ho Yoo, Da-hyeon Kim, Hye-in Lee, Won-jong Lee, Seok-hwan Ahn, Kwang-ryeol Jeon, Man-seok Oh, Cheol-min Park, Min-soo Choi, Eung-soo Kim, Hyo-seob Eom, Geon-tae Park, Ho-bin Jeong, Gook-hwan Jeon, Ji-min Yoon, Ji-hyeon Nam, Kye-in Lee, Jae-hwan Choi, Dan-bi Keum, Hee-jeong Kim, Yoo Ji, Ji-roo Seong, Joon-gyoo Park, Hyeon-bin Sin, Yoon-so Choi
■ Príbeh sa odohráva v čase, keď je Josueon dynastia vládnúca na území Kórei pod silným nátlakom čínskej dynastie Qing. Potom, čo sa princ Sado rozhodol vzoprieť dynastie Qing sa na záchranu jeho života musel obetovať jeden z jeho najvernejších služobníkov Baek So Geon. Spolu s ním mala byť popravená aj jeho celá rodina, až do nasledujúcej tretej generácie. Ale jeho syna Baek Dong So zachránil najlepší šermiar v Joseone - Gim Gwang Taek, prezývaný tiež „Sword Saint“.
Po nejakom čase sa Baek Dong So stretáva s Yeo Unom - s chlapcom, ktorého postihol rovnako nešťastný osud. Obaja začnú študovať bojové umenie a spoločne sa vydávajú po stopách bájnej knihy „Bukbeoljigye“, ktorá ukrýva veľmi mocné tajomstvo. Avšak tu ich príbeh vôbec nekončí, práve naopak začína ... (Dorama Akihabara: MaeRi)
■ Táto historická dráma sa odohráva v čase vlády dynastie Joseona za panovania kráľa Jeongjoa. V centre príbehu sú udalosti súvisiace so sprisahaním korunného princa Sada. Bojovník Baek Dong, skutočná legenda, známa svojím šermiarskym umením a autorstvom príručky bojových umení v Joseone, vedie skupinu, ktorá má za úlohu chrániť kráľa Jeongjoa. Aby svoju úlohu splnili, jej členovia sa musia postaviť proti tajomnej organizácii, ktorej cieľom je zabiť kráľa ... (ČSFD: grace2)
CITACE
ABBC3_SPOILER_SHOW
- na tenhle seriál jsem narazil jen náhodou, ale ještě, že tak. Nechat si ujít něco tak dobrého by byl hřích. Zasazení do skutečné historie Korei je velice přesné a neubírá na atraktivitě. Děj mě nedovolil, byť jen na chvíli, si oddechnout, musel jsem si pouštět jeden díl za druhým. A souboje? Co bych dal za to umět takhle s mečem... Postavy byly výborné a několikrát mě i velmi překvapily. S tím souvisely i skvělé herecké výkony. Málem bych zapomněl... Warrior Baek Dong Su má jeden z nejlepších OST, které jsem zatím slyšel. Hudba přesně pasuje k daným situacím a prohlubuje už tak výborný zážitek. Tohle historické drama mohu jen doporučit, rozhodně stojí za zhlédnutí. - 100%
- všechny ty postavy jsou vyloženě krásné, vizuálně dokonalé
Mladý pošťák se zčistajasna dozví, že má neoperovatelný velký nádor na mozku a brzy zemře. Když přijde domů, objeví se u něj ďábel v jeho podobě a řekne mu, že umře už zítra. Když se ale vždy vzdá jedné věci, která zmizí ze světa, bude žít vždy o jeden den déle. Vypadá to nadějně, ale je v tom ďábelská podlost, o věci která má zmizet rozhoduje právě ďábel. Přesto souhlasí, protože má strach ze smrti. Za prvý den má zmizet telefon, vypadalo to nevinně, ale zmizí z minulosti i vše spojené s telefonováním, tedy i jeho bývalá přítelkyně ...
Myslel jsem si, že si na kole veze Salát, bylo to ale Zelí Kdyby kočky zmizely ze světa
If Cats Disappeared from the World
Sekai kara neko ga kietanara (世界から猫が消えたなら)
2016
Mé hodnocení: 85%
den jako každý jiný * pád * nádor na mozku * brzy přijde smrt * ďábel * umřeš zítra * pokud se každý den nevzdáš jedné věci * tu ale vyberu já * telefon * a vše spojené s ním * retrospektivní vzpomínky * budeme mu říkat Salát - podle krabice
Typ: real Žánr: fantasy romantické drama Původ: Japonský film
Podle knihy:Sekai kara Neko ga Kieta nara(2016, novel, Genki Kawamura) Režie: Akira Nagai Scénář: Jošikazu Okada Kamera: Hudba: Takeši Kobajaši Hrají:Takeru Sató, Aoi Mijazaki, Gaku Hamada, Eidži Okuda, Mieko Harada, Eita Okuno
■ Mladý poštár (Takeru Sató) umiera. Má neoperovateľný zhubný nádor na mozgu a ostáva mu len pár dní. Znenazdajky ho navštívi Diabol, ktorý vypadá navlas rovnako ako on sám a ponúkne mu žiť o deň dlhšie. Podmienkou za túto výmenu je zriecť sa niečoho svetského, bez čoho sa v každodennom živote normálne nezaobišiel. Ked však zistí, že ho nespoznávajú ľudia, na ktorých mu najviac záležalo, akoby do ich životov nikdy predtým nepatril, uvedomí si, že musí ponuku od Diabla prehodnotiť ... (ČSFD: sochoking)
CITACE
ABBC3_SPOILER_SHOW
- trailer nelže, tohle je totání doják. Dokonce i srdce zapšklého filmového cynika roztálo, záhy začala cukat brada a minimálně třetinu stopáže do závěrečných titulků už to bylo přes slzavý závoj. Co si budeme povídat, určité filmy chtějí konkrétní věk. Stejně jako na Wenderse či Tarkovského má člověk ideální dispozice coby rozervaný teenager na prahu dospělosti, na sentimentální filmy, které by v mládí sepsul jako plytkou ždímárnu emocí, musí zestárnout a něčím si projít. "If Cats Disappeared from the World" je adaptace stejnojmenné knihy filmového producenta Genkiho Kawamury, který právě coby spisovatel je v Japonsku enormně populární. Film perfektně zúročuje Kawamurovu cinefilii a sečtělost, které pak nenásilně přenáší do skvělého vyprávění, jež dýchá autenticitou, jaká se v dnešní prefabrikované a uniformní japonské popkultuře zřídka vyskytuje. Film se na rozdíl od ostatních soudobých titulů nepodbízí mladému publiku a naopak své reference skládá z titulů, které znají lidé Kawamurovy generace. "If Cats Disappeared From the World" tak není jen velkým osobním vyznáním lásky k lásce, filmu, kočkám a životu, ale také poctou zlaté éře japonské indie kinematografie, potažmo inspirativního období tvůrčího kvasu přelomu tisíciletí v globálním rozměru, jak naznačují připomínky filmů "Hanna and Alice", "Fight Club" i "Happy Together".
- kvôli čomu vlastne na tomto svete žijeme? Čo nás robí šťastnými? Chvíle strávené z priateľmi? rodinu? kultúra(filmy, knihy, hudba, ...)? cestovanie? čo vlastne? Gaku sa jedného dňa dozvie, že mu ostáva posledný deň života, a že si ho môže o deň predlžovať (za podmienky, že vždy o jednu vec čo má rád príde). Načo potom v takom svete žiť? Kde by nás nič netešilo ...
- Japonci neumí jen podivné filmy, ale umí také natočit filmy lidské, emocemi nabité, ale přitom nikoli podbízivé. Takový je i snímek "Sekai kara neko ga kietanara", který vás dovede dostat svým pomalým tempem a citlivostí, stejně jako krásnou kamerou, ať už městskou nebo krajinnou, kdy záběry jsou místy prostě parádní.
- ač jsem od tohoto snímku očekával něco malinko jiného a o chlup více, tak rozhodně nezklamal, jedná se o hezký film o životě, smrti, přátelství a lásce. Hodně k zamyšlení vede téma ďáblovy nabídky, který zde za každý den života navíc požaduje zmizení jednoho druhu věcí z celého světa (a tu si volí sám) - stojí ztráta něčeho (ne)hodnotného za jeden den na tomto světě navíc? Zejména když se ukáže, že zmizení oné věci znamená i zmizení veškerých souvislostí, událostí a vzpomínek, které se k ní váží. Pak vás totiž nepozná ani nejlepší přítel či bývalá láska. Hudba byla taková nenápadná (stejně jako víceméně celý film), ale líbila se a sedla k tématu, kočičky samozřejmě roztomilé a hlavní kočka (Aoi) ze všech nejkrásnější a nejroztomilejší, jsem zase padal na zadek Ostatně poté co se Aoi objeví v příběhu, více mne to pohltilo. Dle okolností jsem očekával pořádný doják, v mém případě se ovšem nedostavil. Ale zase závěrečná skladba stála za to. 75%
- nádhera. Člověk se nesmí moc rýpat v nesrovnalostech následků zmizení konkrétní věci ze světa, tam samozřejmě trhliny najdeme. Ale jinak moc hezký film o tom, co vše v životě potřebujeme a jaké by mohly být následky, kdyby něco kvůli prodloužení našeho vlatního života ze světa zmizelo. Japonci umí. 93%
- "Kdyby ze světa zmizely kočky, jak by to změnilo svět? A kdybych najednou zmizel já, kdo by pro mě truchlil?" Plakal by jsi pro mě? "Čím je život drahocenný a nádherný. Svět je složený ze spousty nádherných věcí." Po smrti své matky se třicetiletý muž rozhodne opustit dům otce a žít nezávisle. Brzy si pořídí také kočku, ke které má velmi impozantní vztah. Velmi brzy se ale dozví závažnou informaci. Smrtelná choroba mu nedává už moc času láskyplného života. A tak začne rekapitulovat svůj život. Začne si povídat sám se sebou a přesvědčovat se nejen o smyslu života, ale hlavně jeho principu a nezbytnosti. Dojemný příběh nutí diváka zamyslet se nad sebou samým a položit si otázku. Prožíváme život v celé své velkoleposti, nebo jej promrháváme zbytečnostmi? Takto přemýšlet donutí hrdinu příběhu i jeho představa sebe samého, který mu o den prodlouží život, když se zbaví něčeho, co není nezbytné k životu. Co je vlastně skutečně nezbytné pro život? Existence nebo podstata? Smysluplný avšak velice pochmurný a smutný příběh, nad kterým by se zamyslet naprosto každý. Co dělá lidi lidmi? Jaké jsou vztahy mezi nimi? Má každý srdce na pravém místě? "Jestli zmizím z tohohle světa, nechám za sebou nenaplněné sny. Věci, které jsem nikdy neudělal, jenž za mnou zůstanou jako výčitky. Ale chci věřit v rozdíl mezi světem ve kterém jsem byl, a světem ve kterém nebudu. Klidně to může být něco nepatrného, ale i tak to bude důkaz mojí existence. Důkaz, který jsem si vybojoval, protrpěl a prožil."
- dozvíte se, že vám zbývá poslední den života. Chtěli byste si prodloužit život za cenu toho, že ze světa zmizí nějaká nepotřebná věc? Ale co když s tou věcí máte vzpomínky a ztratíte tak bytosti, na nichž vám záleží? Tenhle doják vám ukáže odpověď. Snímek je natočen kvalitně v opravdu pěkném prostředí.
rád bych poprosil o návrh pro NTB do 18 000 Kč s Win 11 na školní práci, hraní nenáročných her, sledování youtube, filmu přes HDMI na TV a aby byl schopný fungovat alespoň 6 let.
Nebude v provozu 12h denně, ale nechci žádný Intel Celeron...
Poslední příspěvek
Celkově baterie u notebooků, které nejsou stavěny na ARM technologii, tak žerou. I vysoce prémiové.
Natož s 16 displejem.