IP z DHCP do NAS
Moderátor: Mods_senior
IP z DHCP do NAS
Dobrý den,
mám všeobecný dotaz, ohledně způsobu přidělování adres pomocí DHCP serveru.
Používám WiFi router Belkin F7D2301 a nedávno jsem si pořídil NAS Synology.
Ve Win. jsem si nastavil přístup k síťovým složkám na NASu a plánuji na nich provozovat i některý obsah veřejně přístupný + se do jistých složek potřebuji dostat odkudkoli. S nastavením NAS nemám problém, ale problém je, že:
Někdy se mě zničehonic změní adresa, kterou přidělí router přes DHCP právě NASu, a pak se nemůžu nikam dostat, dokud to zase nepřenastavím.
Myslím, že jsem DHCP nastavil správně, aby to fungovalo (toho nastavení tam právě bohužel moc není - viz obrázek) - mám tam rozsah adres, které chci přidělit a nastavil jsem, aby si je router pro zařízení rezervoval NAVŽDY, bohužel zde na tomto typu routeru zřejmě nejde nastavit rezervace IP adresy přímo na MAC adresu, a jelikož to vypadá, že i přes toto nastavení, si router tu adresu nepamatuje NAVŽDY, nevím, zda nastavit někde ještě něco, nebo se mám porozhlédnout po jiném routeru.
Děkuju.
mám všeobecný dotaz, ohledně způsobu přidělování adres pomocí DHCP serveru.
Používám WiFi router Belkin F7D2301 a nedávno jsem si pořídil NAS Synology.
Ve Win. jsem si nastavil přístup k síťovým složkám na NASu a plánuji na nich provozovat i některý obsah veřejně přístupný + se do jistých složek potřebuji dostat odkudkoli. S nastavením NAS nemám problém, ale problém je, že:
Někdy se mě zničehonic změní adresa, kterou přidělí router přes DHCP právě NASu, a pak se nemůžu nikam dostat, dokud to zase nepřenastavím.
Myslím, že jsem DHCP nastavil správně, aby to fungovalo (toho nastavení tam právě bohužel moc není - viz obrázek) - mám tam rozsah adres, které chci přidělit a nastavil jsem, aby si je router pro zařízení rezervoval NAVŽDY, bohužel zde na tomto typu routeru zřejmě nejde nastavit rezervace IP adresy přímo na MAC adresu, a jelikož to vypadá, že i přes toto nastavení, si router tu adresu nepamatuje NAVŽDY, nevím, zda nastavit někde ještě něco, nebo se mám porozhlédnout po jiném routeru.
Děkuju.
Re: IP z DHCP do NAS
Lease time vrat treba na 1 den, rezervace udelas v zalozce DHCP Client List.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
v DHCP klient list právě nic nastavit nejde, je tam jenom seznam aktuálních připojení
-
Uziv00
Normálně dej nasu pevnou IP. Např. DHCP nastav rozsah 100 - 150 a NASu dáš pevnou IP x.x.x.90
to chapu, problem je, kam to zadat
-
Uziv00
IP pool starting adress x.x.x.100
IP pool ending adress x.x.x.150
x.x.x. bude něco jako 192.168.1. např.
je to ten první obrázek.
Jo a pevnou adresu na NASu musíš nastavit přímo v NASu ! To nemá s routerem co dělat.
IP pool ending adress x.x.x.150
x.x.x. bude něco jako 192.168.1. např.
je to ten první obrázek.
Jo a pevnou adresu na NASu musíš nastavit přímo v NASu ! To nemá s routerem co dělat.
Přímo v NASu?
A pod čím by to mělo být, taky pod DHCP v NASu?
Nikde jsem tam nenašel nastavení jeho vlastní IP
A pod čím by to mělo být, taky pod DHCP v NASu?
Nikde jsem tam nenašel nastavení jeho vlastní IP
-
Uziv00
jaký přesně typ NASu máš?
U QNAP: nastavíš DHCP v NASu na disabled. Tím se ti povolí přístup pro nastavení pevné IP adresy.
U QNAP: nastavíš DHCP v NASu na disabled. Tím se ti povolí přístup pro nastavení pevné IP adresy.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 27 lis 2013 21:22, celkem upraveno 1 x.
-
Uziv00
nenašel jsem k tomu krámu odpovídající manuál. Nicméně webové rozhraní pro nastavení to má. takže se přihlásíš do webového rozhraní a nastavíš mu fixní IP adresu. Kromě toho úložiště umí i DHCP - ten nech vypnutý (tak jak to mám já v QNAP - DHCP běží na routeru).
manualy jsou tady
http://www.synology.com/cs-cz/support/d ... d_tabs_doc
má to i test.web.rozhraní na jejich www
http://www.synology.com/cs-cz/products/dsm_livedemo
a tu fixni IP si mám prostě nějakou vymyslet? (v rámci toho rozmezí routeru)
http://www.synology.com/cs-cz/support/d ... d_tabs_doc
má to i test.web.rozhraní na jejich www
http://www.synology.com/cs-cz/products/dsm_livedemo
a tu fixni IP si mám prostě nějakou vymyslet? (v rámci toho rozmezí routeru)