Excel - tlačítko na číslo podle data + vlastní počítání
Moderátor: Mods_senior
Excel - tlačítko na číslo podle data + vlastní počítání
Ahoj,
prosím vás, dá se nějak udělat, že když mám pořád ve stejné buňce (B6) číslo seskládané z data - 20211110 a za ním -1 jako pořadí v tom daném dni:
Tedy: 20211110-1
abych to tlačítkem měnil na další den a aby to ve stejném dni změnilo jedničku na další v pořadí? Víc než stovka za pomlčkou asi nebude.
Shrnutí:
v B6 mám 20211110-1, tlačítkem aby se to změnilo na 20211110-2, pak -3 a tak dále a jiný den, aby to ještě změnilo první číslo podle aktuálního data?
Tedy zase na 20211111-1, -2,...
Případně jiné dostupné řešení, aby to dávalo takové "ucelené" číslo?
Jestli to nejde, tak holt vymyslím něco jiného.
Díky!
prosím vás, dá se nějak udělat, že když mám pořád ve stejné buňce (B6) číslo seskládané z data - 20211110 a za ním -1 jako pořadí v tom daném dni:
Tedy: 20211110-1
abych to tlačítkem měnil na další den a aby to ve stejném dni změnilo jedničku na další v pořadí? Víc než stovka za pomlčkou asi nebude.
Shrnutí:
v B6 mám 20211110-1, tlačítkem aby se to změnilo na 20211110-2, pak -3 a tak dále a jiný den, aby to ještě změnilo první číslo podle aktuálního data?
Tedy zase na 20211111-1, -2,...
Případně jiné dostupné řešení, aby to dávalo takové "ucelené" číslo?
Jestli to nejde, tak holt vymyslím něco jiného.
Díky!
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
-
Uziv00
Re: Excel - tlačítko na číslo podle data + vlastní počítání
Možná napsat makro...
1. vzít levou stranu od pomlky a porovnat formát YYYYMMDD s dnešním datem, pokud nesouhlasí, nahradit dnešním dnem.
2. vzít pravou stranu a pokud levá strana je dnešní datum, inkrementovat o 1, jinak uložit 1.
1. vzít levou stranu od pomlky a porovnat formát YYYYMMDD s dnešním datem, pokud nesouhlasí, nahradit dnešním dnem.
2. vzít pravou stranu a pokud levá strana je dnešní datum, inkrementovat o 1, jinak uložit 1.
Lze to také udělat vzorcem. Od pevného datumu (9.11.2021) vždy odečteš aktuální datum -funkce DNES(), a budeš mít každý den -1, -2, -3 atd.. A potom tento výsledek funkcí CONCATENATE() jenom přířadíš k tomu číslu 20211110.
Takhle se to budě dělat automaticky každý den, nebo si můžeš automatiku přepočtu vzorců vypnout a spustit to ručně. Nebo to lze spouštět přes makro. Tam těch možností pak máš daleko více. Tam to pak můžeš nastavit i jinak než podle akutálního datumu.
Takhle se to budě dělat automaticky každý den, nebo si můžeš automatiku přepočtu vzorců vypnout a spustit to ručně. Nebo to lze spouštět přes makro. Tam těch možností pak máš daleko více. Tam to pak můžeš nastavit i jinak než podle akutálního datumu.
atari: Nevím, jestli jsme se dobře pochopili, 20211110 je právě to datum (dnešní), který potřebuju taky měnit.
ITCrows: Makro nevadí, budu to dělat na mém PC.
Dokázal bys to? VB jsem začal, ale ne v excelu, neumím tedy zakomponovat buňky, sloupce atp.
Dokázal bys to? VB jsem začal, ale ne v excelu, neumím tedy zakomponovat buňky, sloupce atp.
Sestava v profilu.
Měnit samotné datum lze tou funkcí DNES, takže to také lze řešit.
Přes DNES z toho ale nedostanu takový formát? Nebo nevím jak?
Sestava v profilu.
Pomocí funkce "ČÁST" si z datumu vytáhneš požadované znaky, a pomocí funkce "CONCATENATE" si to spojíš dohromady tak jak potřebuješ.
-
Uziv00
Klidně se do toho pustím.Karrex píše:atari: Nevím, jestli jsme se dobře pochopili, 20211110 je právě to datum (dnešní), který potřebuju taky měnit.
Nutně ale potřebuji vědět jaký je formát data v B6:
např. 20210102-1, nebo 202112-2
20210101-1 až 20210101-100
Sestava v profilu.
-
Uziv00
Tak tady to máš. Tlačítko "Uprav" je na pozici LM. vytvořeno v excelu 2016.
Vlastní makro vypadá takto:
Vlastní makro vypadá takto:
Kód: Vybrat vše
Sub B6edit()
rok = Year(Now)
mesic = Month(Now)
den = Day(Now)
If mesic < 10 Then mesic = 0 & mesic
If den < 10 Then den = 0 & den
aktual = rok & mesic & den
bunka = List1.Cells(6, 2)
predek = Left(bunka, 8)
delka = Len(bunka)
zadek = Right(bunka, delka - 9)
If aktual = predek Then
zadek = zadek + 1
Else
predek = aktual
zadek = 1
End If
Range("B6") = predek & "-" & zadek
End Sub- Přílohy
-
- karex.xlsm
- (19.13 KiB) Staženo 54 x
- elninoslov
- Level 2.5

Prípadne cez Format a Split
Kód: Vybrat vše
Sub B6edit()
Dim a() As String, aktual As String
a = Split(List1.Cells(6, 2), "-")
aktual = Format(Date, "yyyymmdd")
List1.Cells(6, 2) = aktual & "-" & Format(IIf(a(0) <> aktual, 1, a(1) + 1), "00")
End SubRe: Excel - tlačítko na číslo podle data + vlastní počítání
ITCrowd i elninosov funguje to oboje dobře! 
Jenom od elninosov byl formát 00 za pomlkou, tak jsem to upravil na 0 a vypadá to stejně.
Díky oběma.
Jenom od elninosov byl formát 00 za pomlkou, tak jsem to upravil na 0 a vypadá to stejně.
Díky oběma.
Sestava v profilu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek