Za poskytnutí zdroje Fortron HYDRO 600 děkuji společnosti FSP Group.
Specifikace a obsah balení
Patice: AM4
Podpora CPU: AMD Ryzen 1. a 2. generace, Athlon a A-series 7. generace
Podpora pamětí: DDR4, až 64 GB při 3200 MHz
Chipset: AMD X470
Sloty: 2x PCI-E 3.0 x16 (x16, x8), 3x PCI-E 3.0 x1
Konektory pro uložiště: 6x SATA 3, 2x M.2
Zvukový čip: Realtek ALC 887
Síťový čip: Realtek 8111H
SLI: Ne
CFX: Ano, Two-way
Speciální vlastnosti: RGB
K základní desce dostanete dva černé SATA kabely, stříbrný IO shield, nálepky ASUS TUF, slevu 20% pro kabely Cable mod, "certifikát spolehlivosti" a manuály a CD s ovladači.
Rozbor a popis základní desky
4x DIMM DDR4, až 3200 MHz, maximální kapacita 64 GB
2x PCI-E x16 3.0 (x16/x8), 3x PCI-E x1 3.0
2x EPS, ATX 24pin, 4 fáze pro CPU, 2 fáze pro SOC, 1 fáze pro RAM
1x CPU fan, 1x PUMP fan, 4x SYS fan
RGB konektory, adresovatelné RGB
DVI
USB-C
HDMI
2x USB 3.1 Gen2
Tlačítko Clear CMOS
4x USB 3.1 Gen1
LAN, 2x USB 3.1
Audio Základní deska má černé PCB s šedými pruhy a černé chladiče VRM i chipsetu. Na straně u RAM slotů se nachází RGB pruh. RGB výbavu můžete rozšířit 4pinovým RGB konektorem nebo 3pinovým konektorem, které je pod PCI-E sloty.
ASUS si nevyrábí vlastní kontroléry napětí. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, kdo je opravdový výrobce.
Datasheety:
High side MOSFET: http://www.onsemi.com/pub/Collateral/NTMFS4C10N-D.PDF
Low side MOSFET: http://www.onsemi.com/pub/Collateral/NTMFS4C06N-D.PDF
Přetaktování a provozní vlastnosti Napájení jsem otestoval šestijádrovým procesorem AMD Ryzen 5 1600. Při základním nastavení se teplota MOSFETů dostala až na 77°C, po přetaktování na 4 GHz při 1,425 V teplota překročila 105°C. Základní deska trpí podobným problémem jako PRIME Z370-P, kterou jsem před pár měsíci testoval. Summit Ridge procesory mají znatelně vyšší nároky na napětí, než nejnovější procesory Pinnacle Ridge. Ty dokáží běžet na 4 GHz i při 1,2 V, spotřeba a nároky na VRM jsou tedy nižší. TUF X470 Gaming Plus mne zde vcelku zklamala, protože za podobnou cenu se dají sehnat základní desky s adekvátním napájením i chlazením.
Závěr a hodnocení ASUS TUF X470 Gaming Plus vypadá velmi atraktivně. Zkušenější čtenáři si však jistě všimli, že se v podstatě jedná o starou PRIME B350 PLUS s jiným barevným schématem. Oproti ní však přináší několik výhod, např. podporu StoreMI, bootování z RAID NVME apod. Značka TUF však nic neznamená - deska má identické součástky jako ostatní levné desky od ASUS (např. kondenzátory s výdrží pouze 5000 hodin při 105°C), což je podle mne velká škoda. Základní desku mohu doporučit maximálně pro lehce přetaktované šestijádrové procesory Ryzen 5 nebo osmijádrové Ryzeny 7 bez OC.

ASUS TUF X470 PLUS GAMING je vhodná deska pro méně náročné uživatele, kteří neplánují taktovat.
Klady
Propracovaný BIOS
Dva M.2 sloty
Podpora RGB, AMD StoreMI a bootování z NVME RAID
Zápory
Podprůměrné chlazení
Levný zvukový a síťový čip
Děkuji společnosti FSP Group za poskytnutí zdroje Fortron HYDRO 600 a ASUS za zapůjčení základní desky ASUS TUF X470 PLUS GAMING.

You Tube: TechAdys301