si pomyli bielohnedny s bielooranzovym... a ono to stale funguje
Veru pekna rozpravka...
Nedavno som drzal kabel cez ktory normalne bezala 1gbit siet zapojeny nasledovne:
1 pin na 6
2 pin na 3
3 pin na 1
4 pin na 4
5 pin na 5
6 pin na 2
7 pin na 7
8 pin na 8
Dneska jsem zjistil nemilou věc, vypadá to že kabel je někde spojený spojkou spíš ale dvěma a ten mezi kus kabelu který propojuje horní a spodní patro má na sobě jen CAT 5.
Je možné že ve propojení kabelů CAT 5E -> CAT 5 -> CAT 5E fungovalo třeba 6 měsíců s rychlostí +/- 230 Mbps a teď to začalo dělat problémy ?
Myslel jsem že CAT 5 dokáže poslat jen 100 Mbps.
Komunikace mezi porty switchů, či mezi portem switche a síťovky je trochu jinak. Vzájemně se "domluví" v jakém režimu a jakou rychlostí se spolu budou bavit. A rychlosti jsou 10/100/1000Mbps - u běžných zařízení.
100BASE-TX (Fast ethernet) je poslední standard pro 100Mbit sítě. Používá se s kabely cat5, šířka pásma 100MHz a využívá dva páry.
1000BASE-T (Gigabit ethernet) s kabelem cat5e - šířka pásma 100MHz, využívá všechny páry.
Tedy - pokud mám kabel cat5 a využiji všechny páry existuje možnost, že ten gigabit protlačím. Stejně tak můžu kabelem cat5e prohnat 2,5Gbps. Ovšem zde záleží silně na tom, jak je ten kabel kvalitní, na rušení a dalším.
Pokud si to srovnáš, pak ano - kabelem cat5 klidně může projít gigabit. Otázkou je, co se změnilo. Buď ten kabel zteřel, nebo je blízko nějaký zdroj rušení, nebo do spojek zateklo - to musíš zjistit sám.
Ahoj, měl bych takový problém. Mám Synology router RT2600ac. Chci upravit předávání portu jednoho zařízení, ale nejde to. Centrum sítí - Předávání portů a zde nemám u žádného portu okénko povoleno abych ho aktivoval, takže karta Upravit a Odstranit...
Poslední příspěvek
Ano, četl, díky. Chtěl jsem upravovat porty, které jsem nedefinoval já, ale systém, moje blbost.
rekonstruovali jsme byt (mj. jsme natahovali rozvody internetu skrz zdi, dříve nám vedly kabely po zemi podél zdí), zapojil jsem modem do sítě, ale co se nestalo - mám teď výrazně nižší rychlost internetu, než dříve. Platíme za 50Mb/s, takové...
Poslední příspěvek
Zkus připojit PC napčímo volným kabelem přes pokoj do modemu (ne ze zdi) a budeš vedět hned, kde je problém