Již v roce 1904 Nikola Tesla, který experimentoval se střídavými proudy o vysokých frekvencích, řekl „ Uběhne mnoho generací, než naše stroje budou poháněny silou získanou v libovolném bodě vesmíru… Prostor je vyplněn energií. Je tato energie statická či dynamická? Pokud je statická, naše naděje jsou zbytečné, pokud kinetická – a my to víme téměř jistě – pak je to pouhá otázka doby, kdy lidé uspějí v připojení svých strojů k velkému soukolí přírody.
Ano, jde o získávání energie např. prostoru, ale já jsem to zařadil spíše tak, že je respektive nekonečná - volná.
Energie podle mě nekonečná není tady píše pouze o tom že potřebujem kinetickou energii pro výrobu elektrické. Vlastně my žádnou nevyrábíme ale pouze měníme její formy je to i logický .
Intel i5 4690K, Asus Maximus Ranger, Asus HD7970 Matrix, Kingston HyperX 8GB, Seasonic S12II-620, Seagate Desktop SSHD 1TB, Samsung Evo 850 250GB, Zalman Z9 plus.
Volná energie je nesmysl, existuje pouze potenciální energie, která se přesouvá někam kde je volněji, a cestou jí můžeme využít. Tesla byl génius, ale rozhodně ne idiot věřící pohádkám, proto také poslal Edisona (už v té době odborníky označovaného za brzdu pokroku) s jeho stejnosměrným proudem do (_!_).
"Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud střídavý, střídavý, silný elektrický proud, střídavý, střídavý, zkrátka elektrický proud."
Podle Edisona bychom ted meli elektrarnu kazdych 1-2 kilometru.
Hlada píše:Na druhou stranu je stejnosměrný proud bezpečnější..
Stejnosměrný proud způsobuje elektrolýzu krve, střídavý svalové křeče a tím zástavu srdce. Ve skutečnosti je nebezpečnější ten stejnosměrný, protože působí skrytě a má horší následky. Mimochodem - blesk je také stejnosměrný, a víš dobře co dokáže!
No k té elektrolýze tam je to hlavně o čase kdy seš zapojen do "obvodu". Navíc se pohybuju v řádu desítek Voltů a jednotek až desítek miliAmpér takže tahat jsem blesk nemá smysl (Miliony voltů a tisíce Ampér). Nevím jak by si vypadal po zásahu střídavého "blesku" o stejných hodnotách. Tipuju že by si přežil spíš tu elektrolýzu
Intel i5 4690K, Asus Maximus Ranger, Asus HD7970 Matrix, Kingston HyperX 8GB, Seasonic S12II-620, Seagate Desktop SSHD 1TB, Samsung Evo 850 250GB, Zalman Z9 plus.