Po reinstalaci Windows (XP SP2, z čista, na prázdný disk) mi najednou nejde spouštět programy, které v předchozí instalaci chodily. Jde o staré 16bitové programy. Woknouze hází při pokusu o spuštění následující alert:
Soubor … nebyl nalezen. Zkontrolujte, zda cesta a název souboru jsou správné a zda jsou k dispozici všechny požadované knihovny
— zkrátka plky. Zajímavější je ale titulkový pruh onoho alertu: Nelze spustit 16bitové programy systému Windows Tak kde je chyba? Ty programy (minimálně jeden) dost potřebuju a nechci to spouštět přes virtuální počítač.
Na řešení jsem přišel vysloveně náhodou: překopíroval jsem inkriminované programy na céčko a světe div se, spustit šly.
Spustit šly z céčka, které je IDE, ale nešly spustit z druhého disku, který je SATA (SATA2, deska umí SATA1, ale disk je najumprovaný jako SATA1 a v předchozí instalaci windows s ním nebyly žádné problémy).
Vyjděme z toho, že XPéčka neznají SATA – buď ho namapují jako SCSI, nebo jako IDE.
V předchozí instalaci jsem měl jen ten SATA disk a Windousy ho viděly jako SCSI. Žádný problém.
V této instalaci (potřeboval jsem mít systém na IDE disku) jsem přidal IDE disk, zapojení následující:
— Pri Master: Baracuda 80GB — Pri Slave: LIteOn DVD — Sec Master: LG DVDRAM — Sec Slave: --- — SATA 1: Baracuda 250GB — SATA 2: ---
Windousy (připomínám, že opětovně nainstalované, a to na čistý disk) najednou SATA disk namapovaly jako IDE na „druhém primárním“ IDE kanálu (jeden primární je skutečně primární IDE, druhý primární je SATA, první sekundární je sekundární IDE a druhý sekundární je nevím co, asi druhý SATA kanál).
Jakmile se nějaký 16bitový program nachází na SATA disku, vyskočí při pokusu o jeho spuštění výše uvedený alert a program nejde spustit. Ví někdo proč?
Marabu píše:nemohlo to být jenom tím, že si je překopíroval na disk C: ? Myslím tím že třeba pro ty programy je důležitá jmenovka toho disku.
Určítě ne, protože jsem zmíněné programy spouštěl z různých disků různých typů (HDD ADA, HDD SATA, CD) a instalace jsem v posledních měsících/letech spouštěl vždy z jiné diskové oblasti než z céčka. Problémy nastaly až za koexistence ATA a SATA disků, ku podivu jsou oba Seagate Baracuda.
Chtěl bych se zeptat, zda je nějaká možnost, jak nainstalovat Windows 11 na notebook Asus GL753VE, při instalaci na mě vyskočí hláška: Procesor se v tuto chvíli nesplňuje požadavky na systém Windows 11”
V ntb je CPU: Intel Core i7 7700HQ...
Poslední příspěvek
Pouzit Rufus.
Rufus stahne ISO a upravi ho tak, aby nekontroloval TPM 2.0, RAM ani SecureBoot.
Znamemu instalace take neprosla v pihode, ma ji upravenou stejnym zpusobem.
Samozrejmne muze kdykoliv prijit aktualizace Windows 11, ktera na...
Před pár dny jsem nainstaloval aktualizace, které mi způsobily problémy se softwarem, který do té doby mnoho let bez problémů fungoval.
Zkusil jsem vše vrátit pomocí bodu obnovy, ale Windows vždy hlásily, že se to nepovedlo.
Dalším krokem bylo...
Poslední příspěvek
Skúsil si to aj cez PowerShell ? Ak si ho spustíš,ako Správca a vložíš príkaz : wmic qfe list brief /format:table , zobrazia sa nainštalované aktualizácie?
Zdravím , stala se mi taková věc . ADATA Flash Disk 32GB UV131 nelze načíst na PC jsou tam jen oddíly D a C . Ve správce zařízení jsou u některých položek vykřičníky
Restart PC jsem provedl ale i tak se nenačetla zkusil jsem i postupy na stránkách...
Poslední příspěvek
Tak nakonec jsem s toho vytahl co se dalo nekteré soubory byly špatné ,ale foto jsem zachranil .Tak díky za rady a pomoc :bigups: :bigups:
Dobrý den,
mám v pc různá videa, která jsou vytvořená v pc. Chci je dát na flash disk, jenže když je tam přendám tak už z té flashky nejdou přehrát. Nevíte čím to může být? Soubory jsou formátu mp4. Některá jsou natočená na kameru některá z mobilu....
Poslední příspěvek
Flešku cvičně zformátuj nástrojem SD Card Formatter ze stránek formátuje poněkud jinak než systémový formát
Flešky obecně nemají rady přepis souborů - raději jen zapisují do čistého prostoru. Proto je zdravé často používanou flešku občas...
Ahoj,
včera jsem provedl update systému a po něm nelze spustit žádný program MS Office . Vždy se zapne na pár sekund a pak zmizí. Ani se neobjeví chybové hlášení.
Verze systému: Win 10 (22H2 - 1905.5737)
Log z EventViewer:
Faulting application...
Poslední příspěvek
Zkusil bych udělat povrchový test disku (HD Tune-Error scan), případně jej doplnil testem RAM (Memtest86+).