Zdravíčko,
potřeboval bych poradit s výběrem testeru na RJ/BNC-KOAX.
Mám doma „čínské“ kleště na konektory RJ-45 a potřeboval bych si ověřit funkčnost kabelu pomocí nějakého obyčejného LED testeru. Jak funguje měření RJ-45 mi je jasné… Některé testery umí společně s RJ-45 testovat BNC a koaxiální kabely (což by se mohlo v rodinném domě občas hodit) a to už se trošku ztrácím. Nevím, jak měření BNC a koaxu funguje….
Některé testery mají jen jeden konektor na BNC v hlavní jednotce a nakonec kabelu se připojí jaký si „špunt“. A některé testery mají konektor na BNC jak v hlavní jednotce, tak i v terminátoru. Jaký je mezi tímto měřením rozdíl?
Tester RJ, BNC a koax
Moderátor: Mods_senior
-
Uziv00
Re: Tester RJ, BNC a koax
Vše záleží na ceně a metodě měření.
Nejjednodušší a nejlevnější přístroje řeší pouze kontakt a zkrat. Sofitikovanější umí i útlum, vzdálenost poruchy (zkratu či rozpojení), či indikují překřížené kabely atp.
Onen špunt je pouze zatěžovací impedance. A myslím, že i v terminátoru bude totéž. Takže záleží na tom, co vlastně požaduješ.
Dle mého názoru - pokud by ses kabely opravdu chtěl zabývat, pak bych šel do dvou zařízení - pro RJ jedno a pro koaxy druhé (reflektometr). Já osobně jsem vystačil s vlastnoručně postaveným pípátkem z telefonního sluchátka. Na druhý konec kabelu jsem připojoval další sluchátko. Princip byl jednoduchý - přerušený kabel - ticho. Zkrat - na jedné straně vyšší frekvence, na druhé ticho. Správně - Obě sluchátka nižší frekvence.
Nejjednodušší a nejlevnější přístroje řeší pouze kontakt a zkrat. Sofitikovanější umí i útlum, vzdálenost poruchy (zkratu či rozpojení), či indikují překřížené kabely atp.
Onen špunt je pouze zatěžovací impedance. A myslím, že i v terminátoru bude totéž. Takže záleží na tom, co vlastně požaduješ.
Dle mého názoru - pokud by ses kabely opravdu chtěl zabývat, pak bych šel do dvou zařízení - pro RJ jedno a pro koaxy druhé (reflektometr). Já osobně jsem vystačil s vlastnoručně postaveným pípátkem z telefonního sluchátka. Na druhý konec kabelu jsem připojoval další sluchátko. Princip byl jednoduchý - přerušený kabel - ticho. Zkrat - na jedné straně vyšší frekvence, na druhé ticho. Správně - Obě sluchátka nižší frekvence.
Ahoj, díky za odpověď. Žádné drahé měřicí přístroje nechci pořizovat. Stačí mi jen ty obyčejné, abych si ověřil, zda je kabel funkční či nikoliv.ITCrowd píše:Vše záleží na ceně a metodě měření.
Takže pokud tomu dobře rozumím, tak něco podobného jako „špunt“ je i v terminátoru. A obyčejnými LED testery ověřím na koaxu jen přerušený kabel a zkrat?
Dále bych se tě chtěl zeptat, jak funguje ten „špunt“. Píšeš, že je pouze zatěžovací impedance. Mohl bys mi to prosím jako laikovi v oboru nějak zjednodušeně popsat či vysvětlit?
-
Uziv00
To je jednoduché - každý koax má určitou impedanci - nejčastěji 75 či 50 ohmů. Pro správné měření je nutné, aby konec kabel byl zatížen správnou impedancí. Velmi jenoduše řečeno - impedance je vlastně ekvivalent odporu. V obvodech se stejnosměrným proudem existuje pouze odpor, pokud ale počítáme obvody střídavého proudu, pak jde o impedanci.
laicky řečeno, ten koax má nějakou délku, která se ve střídavém proudu chová jako indukčnost, zároveň je mezi dráty i kapacita. Vhodnou konstrukcí kabelu se dosáhne určité kapacity a indukčnosti. To pak má vliv na impedanci a její velikost.
laicky řečeno, ten koax má nějakou délku, která se ve střídavém proudu chová jako indukčnost, zároveň je mezi dráty i kapacita. Vhodnou konstrukcí kabelu se dosáhne určité kapacity a indukčnosti. To pak má vliv na impedanci a její velikost.
Jasný, prostě musí být druhý konec kabelu v zátěži…ITCrowd píše:To je jednoduché - každý koax má určitou impedanci - nejčastěji 75 či 50 ohmů. Pro správné měření je nutné, aby konec kabel byl zatížen správnou impedancí. Velmi jenoduše řečeno - impedance je vlastně ekvivalent odporu. V obvodech se stejnosměrným proudem existuje pouze odpor, pokud ale počítáme obvody střídavého proudu, pak jde o impedanci.
Ještě mám jednu otázku. Píšeš, že koax má určitou impedanci nejčastěji 75 či 50 ohmů. Nemusím mít tedy dva špunty? Každý pro jinou impedanci?
-
Uziv00
Necituj poslední příspěvek. Je jasné na co odpovídáš.
Vzhledem k tomu, že pokud si budeš kupovat tester, tak bude pro PC sítě, tak je jasné, že bude pro 50 ohmů. Pro VF by byl 75. A samotný špunt nic neřeší. Odpovídající impedanci musí mít i zdroj signálu.
Vzhledem k tomu, že pokud si budeš kupovat tester, tak bude pro PC sítě, tak je jasné, že bude pro 50 ohmů. Pro VF by byl 75. A samotný špunt nic neřeší. Odpovídající impedanci musí mít i zdroj signálu.
Díky za odpověďi a vysvětlení.