Ja porovnavam dva seznamy tak, ze si je dam vedle sebe, oba oznacim a pak v menu vyberu Domu -> Podminene formatovani -> Pravidla zvyrazneni bunek -> Duplicitni hodnoty.
A z tech tvych excelu bych vytvoril seznamy treba tak, ze bych pomoci CONCAT spojil prijmeni, jmeno a treba rok narozeni. A to pak porovnal. Jen je to potreba jeste trochu projit rucne, protoze kdyz tam je treba v jednom seznamu jmeno s "č" a ve druhem s "c", tak to shodu samozrejme nenajde.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
A čo jednoduchý prídavný stĺpec a filter. Toto isté som robil aj ja, akurát, že kvôli jednoduchosti som si vždy obsah jedného listu nakopíroval k druhému do rovnakého súboru, aby nebol problém so vzorcami. Pre ďalšie použitie iba vložiť nové dáta.
Potom ešte môže byť zaujímavé riešenie cez PowerQuery. Dá sa tlačítko Aktualizovať všetko na karte údaje a mrknúť na výsledné rozdielové Tabuľky (od Excel 2016 integrované, do 2010-2013 treba doinštalovať doplnok PowerQuery).
Inak ako píše Zivan, s tými menami niekedy problém fakt je, dokonca aj v štátnej správe, raz priezv. za slobodna ako prostredné inokedy na konci, " Ing" vs ",Ing" vs ", Ing", alebo "PhDr" vs "PHDr" ...
Pod pojmom "powerquery jsem neuměl najít" myslíte:
1.) V tej mojej prílohe? Tam nie je, ešte som ho nerobil, len som navrhol, že by to tak šlo.
2.) Samotný doplnok v Exceli? Existujúce dotazy si zobrazíte na karte Údaje - Dotazy a pripojenia. Nový dotaz vytvoríte, napr. označením Tabuľky - potom Údaje - Z tabuľky alebo rozsahu, alebo Údaje - Získať údaje ...
3.) Neviete nájsť inštalátor pre Office 2010/2013? Tak napr. tu
Ak kliknete do výsledkovej Tabuľky, máte v hornej lište menu položku Dotaz? Ak áno PowerQuery je obsiahnuté a zapnuté. Ak nie mrknite do Súbor - Možnosti - Doplnky - Spravovať - Doplnky architektúry COM - Spustiť. Mali by byť zaškrtnuté "Microsoft Power Map for Excel" aj "Microsoft Power Pivot for Excel". Každopádne by mal byť PowerQuery obsiahnutý od 2016 (2016, 2019, 2021, 2024, 365).
Dotazy si môžete pozrieť v Údaje - Dotazy a pripojenia, alebo na karte Dotaz - Upraviť.
Pridal som 2 druhy. Jeden čerpá z dát, ktoré mu nakopírujete do Tabuliek, a druhý priamo zo súborov z disku (a aj to ešte 2 spôsoby na výber).
Dobrý den,
mám ve VBA upravený sešit, který čerpá data z jiných Excelovských sešitů. Po přechodu Excel 21 na Excel 24 přestalo toto spojení přestalo fungovat. Vyskakuje mi hláška : Method updatelink of object _Workbook failed.
Tuší někdo jak do šablon v programu POHODA (které se používají pro tvorbu rozpočtu) zkopírovat data z excelu (viz obrázek).
Jde to nějakým způsobem? Kopírovat to ručně je poněkud zdlouhavé...
Díky.
Poslední příspěvek
Lze to přes import *.xml. Data z Excelu se uloží jako XML. Stormware na to má přesnou strukturu dat, takže je nejlepší se obrátit na firmu a oni ti s tím pomůžou (za peníze). Lze to také velmi snadno automatizovat.
Dobrý den,
potřebuji vytvořit jeden souhrnný vzorec (viz 4) v Excel 2016; kdy budou zohledněny následující podmínky.
Pro jednotlivé kroky jsem si postupně rozepsal vzorce, viz příloha, nedaří se mě je však kombinovat v jeden.
1) Když sloupce B a C...
Poslední příspěvek
Ono se to nezdá, ono to chaotické je:
Ke druhému příkladu vzorec s komentářema:
=ZVOLIT(
POČET(B8:C8) + 1;
; // obě buňky prázdné
x ; // v jedné buňce je číslo
KDYŽ( // 2 čísla
NEBO(
A(
POČET(B8:C8) = 2; // zbytečné, to je tady vždy...
Excel 5000 řádků 2 úzké sloupce a v tisku to je 100 stránek. Potřebuji ty 2 sloupce vytisknou 2x vedle sebe na A4 na výšku, aby to byla polovina listů papíru.
Excel to neumí. Když to tisknu přes pdf a zadám 2 listy na jednu stránku, tak to zase...
Poslední příspěvek
Hoši díky, oba způsoby fungují. :thumbup: :thumbup:
Ty vzorce jsem musel upravit takto (ve sloupci B to zobrazovalo až od řádku 51):
=IFERROR(INDEX(List1!$A:$A; ŘÁDEK() + CELÁ.ČÁST((SLOUPEC()-1)/2) * 100); )
=IFERROR(INDEX(List1!$B:$B; ŘÁDEK() +...